Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wiele zapytań w jednym
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Athlan
@Apo mi mówił, że możlna wykonać kilka zapytań w jednym. No to chcę sobie zrobić 4 w jednym ale nie wiem zabardzo jak tongue.gif

Chę w jedno włożyć to:
  • Z tabeli news wyświetlić 5 ostatnich nagłówków
  • Z tabeli arts wyświetlić 4 ostatnie arty
  • Z tabeli download wyświetlić 5 najczęściej pobieranych (ORDER BY hits DESC)
  • No i z tabeli users ostatnio zarejestrowany user
Przypominam, że ma to być w jednym zapytaniu, bo w 4 różnych to nie ma problemu, ale w 1?

Da się tak, czy to jest ściema? Jak to wykonać?

Z góry THX miszcze sadsmiley02.gif
SongoQ
Teoretycznie da sie to zrobic, zalezy jak chesz wyswietlic.
Athlan
O to chodzi, że z tabeli download jest inny styl wyświetlania i z pozostałych tabel należących do menu jest inne... no więc według mnie niemożliwe...

No to zakładamy że wszystkie te dane mają być oddzielone i wyświetlone za pomocą pętli WHILE. Jak takie coś zrobić? (dobra nie musi być posegregowane, czy takie coś sie da zrobić o to chodzi)
SongoQ
Jesli chccesz wszystko miec w odzielnych rekordach to musisz uzywac UNION a union wymaga tych samych typow w zwracanych polach.
Athlan
Czyli całkiem to nie jest możliwe, poczytałem...
THX smile.gif
Apo
Cytat
Czyli całkiem to nie jest możliwe, poczytałem...
THX

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/union.html
Athlan
No a jak wygeneruje te 4 zapytania to dłużej będzie pracował serv?? bo na microtime czasy są porównywalne (przy 2 tabelach)
SongoQ
Cytat

Wszystko zadziala jestli typy sa zgodne a wydaje mi sie ze w tym przypadku raczej tak nie bedzie. Co do szybkosci to oczywiscie in mniej zapytan tym lepiej pod warunkiem ze czas 1 nie przekracza laczenia i zwracania wynikow wszystkich zapytan (to chyba logiczne)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.