Przeczytałem trochę postów na tym forum na temat tych naszych nieszczęsnych ogonków i MySQL w wersjach > 4. W niedalekiej przyszłosci chciałbym wrzucić to co "tworzę" na jakis wykupiony serwer który pewnie będzie już miał bazę w wersji powyżej 4 a ja wszystko męczę na localhoscie z 3.23.58 i z lekka mnie to przeraża !?.
Strona będzie w utf-8 a więc i baza powinna tak być kodowana ?
Czy z poziomu php np. w pliku install_db.php można ustalić kodowanie przy tworzeniu bazy i tabel tak aby nie trzeba było w każdym pliku, jak co niektórzy proponuja robić - mysql_query("SET NAMES utf-8"); . Chodzi mi w tym momencie o phpMyAdmin - nie wiem czy na danym serwerze będzie wersja 2.6 czy 2.7 bo z tego co wyczytałem na tym forum wersję 2.7 niektórzy posadzaja o problemy z polskimi znakami ?
A może by tak ktos madry, a takich tu nie brakuje, zlitował by sie nad pozostałymi i umalował cos madrego. Wiem, nie da sie udzielić jednej odpowiedzi na wszystkie pytania które padły na tym forum ale może by to zrobić na takiej zasadzie :
1. Przy kodowaniu strony i bazy w utf-8 :
a. tak powinno wygladać CREATE DATABASE
b. tak powinno wygladać CREATE TABLE
2. Przy kodowaniu strony w ISO-8859-2 i bazy w Latin2 :
a. tak powinno wygladać CREATE DATABASE
b. tak powinno wygladać CREATE TABLE
jesli oczywiscie to co powyżej zaproponowałem jest w stanie rozwiazać problem ogonków, a może jeszcze inaczej ?