Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odczyt dokumentów Word przez php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
L_Devil
Witam!

Próbuję napisać skrypt, który odczyta mi i zapisze do htmla stosunkowo proste i krótkie dokumenty Worda - chodzi mi o odczytanie tekstu, odczytanie takich znaczników jak pogrubienie, czy pochylenie i zapisanie ich do strony html. I tutaj zaczął się mój problem. Przegrzebałem sieć, ale nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat. Może ktoś zetknął się już z podobnym problemem i wie jak go rozwiązać?

PS>Wiem że Word ma opcję zapisz jako html, ale to mnie nie raduje z dwóch powodów:
a.) Zapisuje tonę zbędnego śmiecia, którą trzeba potem wywalić
b.) Mam co najmniej kilkaset takich dokumentów Worda... wolałbym po prostu wrzucić je do wolnego folderu na localhoście i napisać skrypt, który przejdzie przez wszystkie pliki w folderze winksmiley.jpg

Z góry dzięki za wszystkie rady i sugestie smile.gif
LBO
hmmm.. nie jestem pewien ale chyba obiekt COM jakos sobie radzi z wordem.. wiem tylko o zapisie, ale moze odczyt tez jest
TomASS
W php solution nr 3/2005 (9) maj jest artykuł zatytułowany OpenOffice i php, może coś w nim znajdziesz ciekawego.
Speedy
Za pomocą COM możesz zastosować takie coś:

1. <?php
  2.  
  3. $word = new COM("word.application") or die("Unable to instanciate Word");
  4. $word->Visible = 1;
  5. $word->Documents->Open("C:\\test.doc");
  6. $word->Documents[1]->SaveAs("test2.html",2);
  7. $word->Quit();
  8. $word->Release();
  9. $word = null;
  10.  
  11. ?>

Plik zapisze się domyślnej ścieżce, którą masz ustawioną w Wordzie (u mnie 'Moje Dokumenty'). Nie wiem tylko, dlaczego tekst nie zapisuje się sformatowany w htmlu (zapisuje się prawidłowo jako normalny tekst - bez tych krzaków, lecz niesformatowany - bez pogrubień, kursywy etc).
Jeśli jest to dla Ciebie istotne, to mam Word'a 2000 i Win XP pro winksmiley.jpg.
L_Devil
Speedy, dzięki wielkie, mam już 50% tego co chcę mieć. Niestety, formatowanie jest dla mnie dość ważne. Może ktoś jeszcze wie, jak sobie z tym poradzić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.