Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak sie zapisuje tablice w bazie ?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
alpin
z bazami od nie dawna mam do czynienia i zastanawia mnie jedno pytanie, jak zapisac tablice o nie znanej ilosci kluczy do bazy ?
posluze sie przykladem, mam np kolumne miesiace i tablice np array(1 => 'Styczeń', 'Luty', 'Marzec');
po zapisie przy pozniejszym odczycie chcialbym znowu miec tablice
dr_bonzo
Zserializuj tablice (serialize() ), zapisz do bazy. A potem na odwrot.
alpin
na pierwszy rzut oka wlasnie chyba o to mi chodzilo, chcialem przeczytac opis w manualu ale niestety jest po ang a z ang troszke u mnie slabo, a chcialbym sie dowiedziec co ta funkcja robi ?
  1. <?php
  2.  
  3. $x=array('czerwony', 'zielony', 'bialy'); 
  4. $x2 = serialize( $x ); //wynik => a:3:{i:0;s:8:"czerwony";i:1;s:7:"zielony";i:2;s:5:"bialy";}
  5. $x3 = unserialize( $x2 ); //wynik => array
  6. ?>

czy ta funkcja wstawia jakby jakis seperator miedzy elementami ?
Radarek
Funkcja ta serializuje tablice. Tzn. zamienia tablice na taka reprezentacje, aby w latwy sposob mozna bylo ja zapisac do pliku, bazy, przeslac jako parametr uri, a nastepnie wykonac operacje odwrotna. Serializowac mozna nie tylko tablice, ale takze obiekty. Ogolnie o serializacji mozesz poczytac chocby tu. A to w jaki dokladnie sposob, funkcja ta serializuje tablice do postaci stringa tak naprawde nie powinno cie martwic smile.gif.
ActivePlayer
pamietaj ze trzymajac zserializowane obiekty w bazie, raczej wyszukiwania po nich nie napiszesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.