Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php + js + <select>
Forum PHP.pl > Forum > PHP
somebody01
buduję drzewo cech w następujący sposób:

cecha_1
|- wartość
|- wartość
|- ...

...

cecha_n
|- wartość
|- wartość
|- ...

pisząc w skrócie: do każdej cechy przyporządkowanych jest kilka wartości (np. cecha: kolorystyka, wartości: zielony czerwony etc. każda wartość ma swój obrazek)

wszystkie informacje php pobiera z bazy i listuje je w templu html przy użyciu zmiennych {cecha} {wartosc}. chciałbym jednak aby zamiast listy były pola <select> grupujące wartości dla poszczególnych cech, przy czym obok każdego z takich pól miałby być rysunek dla zaznaczonej wartości. tworzę zatem dla każdej takiej grupy rysunek, którego nazwą jest aktualna dla danej grupy zawartość zmiennej {cecha}. w jaki sposób mogę przekazać do skryptu js zmienną z php, aby "wiedział" co i jak odświeżyć po wyborze danej wartości z pola <select>?

będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne rady.pozdrawiam
mike
Cytat(somebody01 @ 2006-02-06 09:09:36)
(...) w jaki sposób mogę przekazać do skryptu js zmienną z php (...)

1. <?php
  2.  
  3. $strTxt = 'wartość rodem z php';
  4.  
  5. ?>
  6.  
  7. <script type="text/javascript">
  8. alert( '<?php echo $strTxt; ?>' );
  9. </script>
somebody01
trochę źle opisałem problem. miałem na myśli to, że nazwy obiektów select są uzupełniane przez php w chwili realizacji zapytania do bazy. odwołanie bezpśrednio do zmiennej php nic nie da, bo będzie zawsze przechowywać informacje z ostatniego rekordu, dla którego spełniony był warunek zapytania.

zatem w momencie zmiany wyboru w select'cie muszę przekazać funkcji zmieniającej rysunek nazwę selecta, ale nie z zawartości zmiennej php tylko na podstawie otrzymanego wyniku html, któy ma postać:

<select name=cecha_1>
<option value=...>
<option value=...>
....
</select>

...

<select name=cecha_n>
<option...>

jakieś pomysły?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.