Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przechodzenie przez tablice
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Guest
szukam funkcji kotra na tablicy bedzie robila cos takiego co robi mysql_fetch_assoc() na zbize wynikow zapytania smile.gif

dkladniej:
mysql_fetch_assoc() przechodzi przez poszczegolne rekordy i zwraca ich wartosc az napotka koniec zbioru wynikow i zwraca false

ja szukam funkcji (a jak jej nie ma to bedzie trzeba napisac) ktora przechodzi przez tablice zwracajac jej wartosci i false jak jest koniec tablicy smile.gif
mike
foreach
crash
A tak się wtrącę jeszcze ze swoją filozofią, cbociaż foreach jest tu najoptymalniejszym rozwiązaniem... Chłopskie rozumowanie lekcja #1: tablica = array, chodzić = walk... I mamy funkcję array_walk tongue.gif Czy myślenie aż tak bardzo boli?

-- edit:
mike_mech: ja nie mówię, że w tym przypadki ta funkcja jest dobra, ale po prostu chce w końcu pokazać jak proste jest szukanie czegoś w manualu, a nie liczenie tylko na podanie gotowca na tacy na forum.
mike
~crash dopóki chcesz dokonać operacji na elemencie lub tylko go wyświetlić, to array_walk jest OK, ale jeśli chcesz go zwrócić, żeby potem coś z nim zrobić to już nie bardzo.
NuLL
Mi sie wydaje ze do tego sluzy raczej array_map
kszychu
Cytat(NuLL @ 2006-02-07 11:29:51)
Mi sie wydaje ze do tego sluzy raczej array_map

Jak się uprzeć, to i robotem kuchennym można zamieszać kawę. Tylko po co, skoro jest łyżeczka (foreach)?
mike
Zamykam to bo się zaraz pokłucimy o to laugh.gif
Autora odsyłam do totalnych podstaw i manuala.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.