Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki typ danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kapral
Potrzebuje w bazie danych pole w którym bedzie można wpisać do 500 znaków, jaki typ powinienem wybrać, varchar jest za mały, a czy text można ograniczyć do 500 znaków, bo domyślnie to ma chyba ponad 65 tys znaków
mike
A samemu trudno poszukać tongue.gif

String Types
Data Type Storage Requirements
kapral
Cytat(mike_mech @ 2006-02-08 17:09:27)

Ty jak zwykle masz swój specyficzny sposób pomagania winksmiley.jpg przed chwilą tamte strony oglądałem i nie znalazłem tam rozwiązania
mike
Cytat
CHAR() A fixed section from 0 to 255 characters long.
VARCHAR() A variable section from 0 to 255 characters long.
TINYTEXT A string with a maximum length of 255 characters.
TEXT A string with a maximum length of 65535 characters.
BLOB A string with a maximum length of 65535 characters.
MEDIUMTEXT A string with a maximum length of 16777215 characters.
MEDIUMBLOB A string with a maximum length of 16777215 characters.
LONGTEXT A string with a maximum length of 4294967295 characters.
LONGBLOB A string with a maximum length of 4294967295 characters.

Wybór dla Ciebie: TEXT

(chyba powinienem zacząć od tego, sorki)
kapral
Zobacz mojego pierwszego posta, ja w nim wskazuje na TEXT, ale pytam się czy można go ograniczyć do 500 znaków
Kinool
a czemu chesz go ograniczac??

jesli wprowadzisz tam 1 znak to bedzie on zajmowal 3 bajty wiec jesli sie martwisz o zajowana powiezchnie to nie masz czym

wiec nie widze problemu a ograniczac mozesz poprzez zapytania lub aplikacje obslugujaca baze
kapral
Cytat(Kinool @ 2006-02-08 17:34:16)
a czemu chesz go ograniczac??

jesli wprowadzisz tam 1 znak to bedzie on zajmowal 3 bajty wiec jesli sie martwisz o zajowana powiezchnie to nie masz czym

wiec nie widze problemu a ograniczac mozesz poprzez zapytania lub aplikacje obslugujaca baze

Czyli jeśli wprowadzę tylko 400 znaków to zajmie to miejsca na 400 znaków a nie na 65 tys?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.