Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zliczanie wyświetleń i kliknięć w banner
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bok
Witam
Mam pytanie jak można zrobić skrypt zliczający wyświetlenia i kliknięcia w banner.

Dzięki z góry
mike
Zakładam że banner jest we flashu.
Więc dlaczego nie zrobisz tego we flashu? Przecież z poziomu ActionScript mozesz dokonywać operacji bazodanowych lub wykonywać skryptu php

Jeśli chcesz koniecznie w php to licznik kliknięć możesz mieć w prosty sposób:
Po kliknięci we flasha (banner) wywołujesz stronę:
  1. <?php
  2.  
  3. // tu operacje zliczające, jakiś zapis do pliku lub bazy
  4.  
  5. header( 'Loacation: http://google.pl' ); // przekierowanie na właściwą stronę
  6.  
  7. ?>

Ilości wyświetleń nie sprawdzisz w php, jest to niemożliwe.
bne
wiem, że temat już stary ale nie zgodzę się smile.gif w php można napisać kod zliczający ilość wyświetleń... :]
Rewil
Cytat(bne @ 11.11.2006, 17:10:25 ) *
wiem, że temat już stary ale nie zgodzę się smile.gif w php można napisać kod zliczający ilość wyświetleń... :]

Kliknięć spoko, ale wyświetleń? Jak?

Apropo tematu, da się jakoś odczytać ile razy z naszego serwera został pobrany obrazek na inny?
Chodzi mi o o to jak ktoś w img src zamiesci obrazek z naszego serwera, to czy on po wczytaniu moze nam wyslac jakas informacje ze sie zaladowal u kogos na stronie?
zend
Albo czytasz z logów, albo tworzysz skrypt imitujący obrazek i w nim zapisujesz do bazy liczbe wyświetleń
emtiej
Cytat
Kliknięć spoko, ale wyświetleń? Jak?

Trzeba napisać klasę albo funkcję, która z tablicy, albo z bazy danych wyciąga adres do obrazka i link i wyświetla banner, jednocześnie zwiększa ilość wyświetleń o jeden w bazie danych, lub w pliku tekstowym.

Cytat
Apropo tematu, da się jakoś odczytać ile razy z naszego serwera został pobrany obrazek na inny?
Chodzi mi o o to jak ktoś w img src zamiesci obrazek z naszego serwera, to czy on po wczytaniu moze nam wyslac jakas informacje ze sie zaladowal u kogos na stronie?

Nie, jeżeli nie chcesz, żeby ktoś hotlinkował obrazów z twojej strony, to włącz blokadę hotlink.
Rewil
Cytat(emtiej @ 17.06.2010, 22:29:28 ) *
Trzeba napisać klasę albo funkcję, która z tablicy, albo z bazy danych wyciąga adres do obrazka i link i wyświetla banner, jednocześnie zwiększa ilość wyświetleń o jeden w bazie danych, lub w pliku tekstowym.

To wiem, tyle że mam zablokowany include do bazy z serverowni.

Cytat(emtiej @ 17.06.2010, 22:29:28 ) *
Nie, jeżeli nie chcesz, żeby ktoś hotlinkował obrazów z twojej strony, to włącz blokadę hotlink.

Chodziło mi bardziej o to żeby policzyć ile ściągnięć, wyświetleń obrazków było.(Obrazek to banner)
yevaud
Cytat

mozna ta sama technika o ktorej wspomnieliscie wczesniej, plik bannera to moze byc plik ktory zlicza wyswietlenie i pozniej rzuca odpowiedni header + obrazek

jesli mowimy o zupelnie zwyklym obrazku to mozna wtedy kombinowac z apaczem zeby logowal odwolania do pewnych konkretnych plikow i wysylal info do odpowiedniego skryptu php do zliczania

Cytat
To wiem, tyle że mam zablokowany include do bazy z serverowni.

nie wiem co baza ma wspolnego ze zliczaniem winksmiley.jpg mozesz zapisywac gdziekolwiek, a jesli nie masz dostepu do miejsca gdzie chcesz zapisywac to info wtedy zdaje sie, ze problem nie jest ze zliczaniem tylko z tym gdzie zapisywac zliczone wyniki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.