Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie o 3 rodzaje artykułu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
intol
Witam. Mój problem jest następujący:

Muszę skonstruować zapytanie, które wyciągnie z bazy, z tabeli 'articles', artykuły których są 3 rodzaje:
> propozycja (oznaczone w bazie poprzez wartość proposition = 1, w przeciwnym wypadku proposition=0)
> nowy (oznaczone w bazie poprzez wartość new = 1, w przeciwnym wypadku proposition=1)
> reszta (nie należące do żadne z dwóch wymienionych grup)

Chciałbym, aby zapytanie wyciągało najpierw artykuły-propozycje, następnie artykuły - nowe, a na koniec wszystkie inne. Chciałbym żeby była to jedna lista artykułów, tak żebym mógl do zapytania dołączyć LIMIT x,y , aby umożliwić stronnicowanie wyników.

Dochodzi do tego fakt, że jeżeli użytkownik przegląda 2. stronę listy artykułów, i jeżeli np. wszystkie artykuły-propozycje należą do 1. strony wyników, to na drugiej stronie nie powinny się już oczywiście pojawić.

Podsumowując: chciałbym stworzyć listę z połączonych 3 rodzajów artykułów, tak, żebym na koniec mógł pobrać tylko rekordy należące do konkretnej, wyświetlanej aktualnie strony wyników.

Zastanawiałem się nad tym, czy może wykorzystać jakieś zapytania zagnieżdżone... Nie wiem... Proszę chociaż o jakieś podpowiedzi dot. rozwiązania problemu.
spenalzo
O ile dobrze zrozumialem to:
  1. ...... ORDER BY proposition DESC, nowy DESC
intol
OK, rzeczywiście, dzięki. Jednak chciałbym w przyszłości dodawać nowe warunki do podzapytań np. o artykuły-propozycje. Czy ktoś mógłby podsunąć mi szablon zapytania zagnieżdżonego rozwiązującego wyżej przedstawiony problem (jeżeli dobrze słyszałem, to przy pomocy czegoś takiego też można by to zrealizować)?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.