zainstalowałem krasnala v. 2.7, i pojawił się błąd, że funkcje relacyjne tabel wyłączone i odesłał mnie do manuala (phpMyAdmin 2.6.0-pl2). Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją, czyli :
-stworzyłem nową bazę phpmyadmin
-utworzyłem w niej te tabelki z pliku create_tables.sql czyli pma_bookmark, pma_column_info , pma_history, pma_pdf_pages, pma_relation, pma_table_coords i pma_table_info
- plik confing.inc.php skonfigurowałem tak :
<?php $cfg['Servers'][$i]['controluser'] = 'root'; $cfg['Servers'][$i]['controlpass'] = 'krasnal'; $cfg['Servers'][$i]['pmadb'] = 'phpmyadmin'; $cfg['Servers'][$i]['bookmarktable'] = 'pma_bookmark'; $cfg['Servers'][$i]['relation'] = 'pma_relation'; $cfg['Servers'][$i]['table_info'] = 'pma_table_info'; $cfg['Servers'][$i]['table_coords'] = 'pma_table_coords'; $cfg['Servers'][$i]['pdf_pages'] = 'pma_pdf_pages'; $cfg['Servers'][$i]['column_info'] = 'pma_column_info'; $cfg['Servers'][$i]['history'] = 'pma_history'; $cfg['Servers'][$i]['verbose_check'] = TRUE; ?>
wszystko ładnie, poprzedniej tabelki z błędem już nie ma, ale gdy wpisze proste linijki sql
CREATE TABLE parent (id INT NOT NULL, PRIMARY KEY (id) ) ENGINE=INNODB; CREATE TABLE child (id INT, parent_id INT, INDEX par_ind (parent_id), FOREIGN KEY (parent_id) REFERENCES parent(id) ON DELETE CASCADE ) ENGINE=INNODB;
to wyskakuje mi :
Kod
#1064 - Something is wrong in your syntax obok 'ENGINE=INNODB' w linii 3
prosze o pomoc
pozdrawiam !