Wykonuję takie zapytanie:
SELECT DISTINCT DATE(datawynik) AS DATA FROM baza.tabela WHERE datawynik LIKE DATE_FORMAT(NOW(), '%Y-%m-%%') ORDER BY DATA
I dostaję unikatowe daty w których były wpisy w danym miesiącu.
Następnie:
<?php ?>
I dla każdej możliwej daty wykonuję takie zapytanie:
SELECT round(sum(liczby1),2) AS sum_liczby1, count(*), sum(liczby2), round((sum(liczby1) + sum(liczby2)), 2) AS liczby3, count(kolumna1 = 'mozliwosc_1') AS kol1 FROM baza.tabela WHERE kolumna1 IS NOT NULL AND datawynik LIKE '$data%'
sum_liczby1 zwraca sumę kolumny - ok,
count(*) zwraca mi liczbę wystąpień w danym dniu - ok,
liczby3 to suma dwóch pól wiec nie ma co tu się nie zgadzać,
kolumna1 natomiast, może przyjmować 4-ry różne warianty i chciałby policzyć wystąpienia jednego z nich w danym dniu, niestety count(distinct kolumna1 = 'mozliwosc_1') zwraca ilość różnych możliwych wystąpień oprócz tego podanego (dziiiwne

Czemu to nie działa ? Już nie mam na to zdrowia.
Jeżeli ktoś by się pokusił o napisanie mi gotowca to potrzebuję takiego zapytania:
select costam from tabela (policz ile razy występuje 'możliwosc_1 w kolumnie1) as kol1 where kolumna1 is not null and data like '$data%'.
Pozdrawiam
EDIT.
Zrobione.
Nikt nie kwapił się do udzielenia odpowiedzi, a dla mnie było to dośc skomplikowane, zapewne będzie też dla innych.
tak więc "policz ile razy występuje 'możliwosc_1 w kolumnie1" uzyskamy za pomocą tego wyrażenia: count(CASE WHEN kolumna1='mozliwosc_1' THEN 1 ELSE NULL END) as kol1