Wybieram rekordy z tabel: "artykuly" i "zdjecia". Nie wszystkie artykuły mają odpowiadające im zdjęcia dlatego stosuję LEFT JOIN, żeby nie "pogubić" artykułów bez zdjęć. Z kolei część artykułów ma więcej niż jedno zdjęcie, co powoduje powstawanie dodatkowych wierszy z tym samym artykułem i różnymi zdjęciami. Zależy mi, żeby mieć dokładnie tyle wierszy ile jest artykułów, i do każdego z nich kolumnę z pierwszym znalezionym zdjęciem, lub NULL, jeśli nie ma zdjęcia.
SELECT artykuly.*, zdjecia.nazwa_pliku FROM artykuly LEFT JOIN zdjecia ON zdjecia.art_id = artykuly.id
DISTINCT nie pomaga, bo uzyskane wiersze różnią się "zdjecia.nazwa_pliku". Próbowałem też zrobić wersję z podzapytaniem:
SELECT artykuly.*, zdjecia.nazwa_pliku FROM artykuly LEFT JOIN (SELECT zdjecia.* FROM zdjecia, artykuly WHERE zdjecia.art_id = artykuly.id LIMIT 1) AS zdjecia ON zdjecia.art_id = artykuly.id
Ale to nie działa, bo podzapytanie wybiera pierwsze lepsze zdjęcie z tabeli, które później nie jest dołączane, bo nie pasuje do odpowiedniego artykułu.
Czy jest jakieś proste (albo skomplikowane) rozwiązanie, żeby zrobić limit wybranych wierszy poprzez unikalność kolumny - czyli u mnie a.id?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.