Dziś z nudów postanowiłem napisać skrypt statystyk zliczających liczbę odwiedziń oraz pokazujący liczbę osób online. Jednak ustknałem już w momencie zliczania liczby odwiedzin. Mianowicie wybrał metode iż funkcja pobiera IP oglądającego stronę łączy się z bazą pobiera wszystko do tabeli która zawiera numery IP osób które już odwiedziły stronę i porównuje IP aktualnego odgladajacego z tymi z bazy. Jeśli jest to IP którego nie ma w bazie to dodaje nowy wpis. Funkcja pokazująca liczbe osob ktore juz odwiedzily strone poprostu zlicza libę wierszy w tabeli z numerami IP. Zerknijcie na to...
<?php function check_ip($serwer, $user, $pass, $baza, $tabela) { //Ustalam połaczenie z baza danych //Statystyki $ip=$HTTP_SERVER_VARS['REMOTE_ADDR']; $check_ip="SELECT ip FROM `stat`;"; do { $dodaj_ip="INSERT id, ip INTO `stat` (`id`, `ip`) VALUES ('','".$ip."');"; } while ($check_ip_tabela[0] <> $ip); } { //Ustalam połaczenie z baza danych //Pobieram ilosc odwiedzin $zapytanie="SELECT `ip` FROM `stat`"; } ?>
Mam jeszcze pytanie. Jak można sprawdzać czy użytkonik jest jeszcze aktywny na strone...Chodzi mi tu o funckję to sprawdzania statusu....Jak to można rozwiązać ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.