Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak ukryc zmienną ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Remx
Witam

mam pytanie chodzi mi o zabespieczenie zmiennej
teraz po kliknieciu przycisku
w przegladarce pojawia sie cos takiego

Cytat

ale da sie recznie wpisac zamiast 6 innaa liczbe enter i przenosi mnie na ta strone wlasnie z ta nowa zmienna sad.gif

a jak zrobic ze tylko przycisk ten ktory umiescilem na stronie ma prawo do przeniesienia mnie na ta strone z ta nową zmienną questionmark.gif

Dziekuje
kszychu
W form zamiast method=get daj method=post
Remx
hmmm

tylko ze ja nie mam formularza ani formy
ponizej przedstawie link-przycisk jak wyglada

Cytat
<area shape="circle" coords="79,80,10" href="frame_test_rys.php?gal=2" alt="Graf 2" target="_self" />

jest to mapa z przyciskami i kazdy przycik odwoluje sie do tej samej strony ale z inna zmienna gdzie owy skrypt patrzac jaka to zmienna rysuje dany element

moglem to zrobic tak ze bylo by wiecej stronek z osobna ale chcialem to zminimalizowac do 1 bo po co trzymac 10-20 plikow jak mozna jeden smile.gif

Dziekuje
kszychu
no to moze jakos to koduj?
Kuziu
Możesz w pliku do którego jest to kierowane, w tym przypadku frame_test_rys, sprawdzić czy zmienna jest w dozwolonym dla tego użytkownika zakresie. Jeśli nie to wyświetlić mu błąd.

Kodowanie zawsze łatwiej obejść niż sprawdzenie przez skrypt.

Uzytkownik może zauwazyć że zawsze w tym i tym przypadku ma taki sam kod i już go używać zawsze.
Remx
znaczy w jakim zakresie questionmark.gif

o 1 do 20 smile.gif questionmark.gif
bo akorat tego nie rozumiem sad.gif

bo kodowanie hmm to juz bym zrobic potrafil - jakies proste kodowanie i rozkodowanie smile.gif
Kuziu
Jeśli może tylko od 1 do 20 przyjmować to w pliku odbierającym dajesz

1. <?php
  2. if($_GET['gal'] > 0 && $_GET['gal'] < 21){
  3. // Kod
  4. }else{
  5. // Błąd
  6. }
  7.  
  8. ?>

Oczywiscie jest to zakres stały. Jeśli miałby być zmienny musiałbyś skorzystać np. z bazy danych i w niej zmieniać dostępny zakres w zależności od sytuacji.
Remx
no tak

ale dalej chyba po wpisaniu 4 zamiast 6 wyswietli sie nam ta funkcja nr: 4
bo user wpisal liczbe z owego zakresu

a ja chce zrobic dostep jagby tu powiedziec drzewkowym

mozna chodzic po glaleziach ale zawsze tylko 1 pole na przod lub do tylu smile.gif

powiecmy ze jest to drzewko z pytaniami i kazdy lvl-drzewka ma swoj akcess
czyli nie przejdziesz wyzej jak nie zaliczysz testu z danego lvl z jakims tam wynikiem.

a user bedac na poziomie 3 wpisal by sobie liczbe 8 i by sie tam znalazl a zarazem byłby wyzej od innych smile.gif

wiem ze takie cos mozna rozwiazac innaczej ale ja ide pod górke smile.gif
aby poznac bardziej wlasnie takie male szczeguliki smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.