Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekazywanie sesji w URL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Plikownik
Witam

Jeśli w stronie głównej dałem session_start(); to w każdym linku musi być przekazywana sesja (SID) ?
Kuziu
Sesja sproboje zapisac ID w cookie gdy to się nie powiedzie będzie dodawać ID do każdego z linków.
Plikownik
ale co jest wydajniejsze - domyślne zapisywanie w cookies czy przekazywanie sesji linkami ?
sobstel
Cytat(Plikownik @ 2006-02-28 14:18:23)
ale co jest wydajniejsze - domyślne zapisywanie w cookies czy przekazywanie sesji linkami ?

tutaj raczej powinno się zadawać pytanie co jest bezpieczniejsze albo bardziej funkcjonalne. jesli chodzi o wydajność to możliwe, że przekazywanie linkami jest wolniejsze bo wtedy php musi pododawać wszędzie do linków id sesji, ale nie jestem przekonany, że narzut tym spowodowany jest znaczący.
Gość_Xissor
To a propos mam pytanie - wylaczylem na Krasnalu uzycie session.use_trans_sid i zostawilem wlaczony session.use_cookies i teraz mimo, ze w przegladarce (explorer 6) zablokowalem wszystkie ciastka to logowanie nadal chodzi? Te dane sa przechowywane w cache'u?
sobstel
Cytat(Gość_Xissor @ 2006-02-28 15:09:52)
To a propos mam pytanie - wylaczylem na Krasnalu uzycie session.use_trans_sid i zostawilem wlaczony session.use_cookies i teraz mimo, ze w przegladarce (explorer 6) zablokowalem wszystkie ciastka to logowanie nadal chodzi? Te dane sa przechowywane w cache'u?

moze w cookies?
xissor
No wlasnie w tym sek, ze wylaczylem cookies w przegladarce (najwyzszy poziom bezpieczenstwa w IE6 = blokowanie ciastek) a on nadal pamieta moje id sesji na roznych stronach mimo ze nie przekazuje go GETem ani POSTem - jak wspomnialem wylaczylem trans_sid
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.