Mam dwie tabele:
logowanie (gdzie najważniejszą jest kolumna 'login' - jest to tabela z listą użytkowników strony)
komentarze (gdzie najważniejsza kolumna to imie, które równe jest jednem z loginów w tabeli logowanie).
Stworzyłem podstronę, na której wyświetlana jest lista wszystkich użytkowników wraz z ich skróconymi statystykami, między innymi ilość kometarzy jakie dany użytkowników dodał.
Problem polega na tym, że nie bardzo potrafię stwarzać zapytania z życiem relacji między tabelami. Napisałem wiec zapytanie pobierające listę żytkowników, którzy w pętli są wyświetlani w odpowiedni sposób, ale dla kazdego użytkownika pojawiają się dodatkowe zapytania, w tym o liczbe komentarzy. Wszystko byłoby w porzadku, ale kiedy użytkowników jest 40 zamiast jednego zapytania pojawia się ich 40 (dodając do tego listę ostatnich logowań, adresów ip i liczę wpisów do księgi gości daje to kolosalną ich liczbę).
I tu pytanie do Was. W jaki sposób stworzyć relację między tymi tabelami tak, by lista użytkowników była wyświetlana bez potrzeby każdorazowo wykonywania dodatkowych zapytań o liczbę komentarzy.