Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uporządkowanie FTP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
3502274
Chce zrobić stronę do której działów prowadzi wiele domen. Domeny odwołują się jedynie do danego katalogu...

przykład 1)
domena wskazująca na folder /main/ będzie miała dostęp do wszelkich plików po /main/x

przykład 2)
domena wskazująca na folder /main/1/ będzie miała dostęp do wszelkich plików po /main/1/x (lecz nie będzie już w stanie cofnąć się poprzez '..' i pobierać danych z /main/x

W czym tkwi problem? Posiadam stronę która jest w folderze /main/index.php i kolejną stronę którą mam dla zachowania przejżystości w folderze /main/1/index.php. Lecz obydwie te strony korzystają z tych samych plików, więc oszczędnie poprzez odwołanie '..' jestem w stanie na tych samych plikach tworzyć te 2 strony. I teraz schody... 2 domeny odwołują do innych katalogów, a więc nie da siętego logicznie wykonać. Dlatego też posłużyłem się udogodnieniami .htaccess co dało działający wynik, lecz różne wyszukiwarki czasem mają z tym problemy i w miarę przybywania owych projektów i domen po prostu plik .htaccess robi się ogromny.

Czy ma ktoś pomysł jak temu zaradzić? Starałem się to porospisywac na kartkach i ustalać zależności, lecz jakoś nie mogę wpaść na konkretny pomysł.

Sęk w tym by po prostu odwołania .. działały. Jeśli coś nie jasne chętnie wytłumaczę. Byłbym wdzieczny za pomoc bo aktualnie wszystko mi stoi i nie mogę nic konkretnie rozwijać.
Kocurro
Cytat
I teraz schody... 2 domeny odwołują do innych katalogów, a więc nie da siętego logicznie wykonać

O ile zakład, że się da ? biggrin.gif

pozdr.
Łukasz
nevt
Cytat
O ile zakład, że się da ? biggrin.gif

Na własnym serwie pewnie że się da.

Ale na obcym hostingu często jest to niemożliwe, mam identyczny problem na home.pl, tam też virtualne serwery przypisane do podkatalogów głównej domeny nie mogą mieć wspólnego zasobu na skrypty czy szablony. I też musiałem to obejść przez .htaccess.

Jedyny pomysł, jaki jeszcze mi przychodzi do głowy, o ile jeżeli serwer pozwala na includowanie plików przez http, to założyć sobie dodatkową subdomenę na wspólne skrypty. Tylko podejrzewam, że odwołania includy http mogą negatywnie odbić się na wydajności serwisu.

Jak będę miał trochę wolnego czasu to sprawdzę ten wariant... a może ktoś już coś takiego trenował ?

Pozdrawiam.
3502274
Cytat(nevt @ 26.09.2008, 13:29:44 ) *
Ale na obcym hostingu często jest to niemożliwe, mam identyczny problem na home.pl, tam też virtualne serwery przypisane do podkatalogów głównej domeny nie mogą mieć wspólnego zasobu na skrypty czy szablony.

Dokładnie posiadam serwer w home.pl.

Cytat(nevt @ 26.09.2008, 13:29:44 ) *
Jak będę miał trochę wolnego czasu to sprawdzę ten wariant... a może ktoś już coś takiego trenował?

Dopisuje się do pytania...
Kocurro
Dobra chłopaki wieczorem pomyślę i spróbuję Wam pomóc - 3502274 podrzuć mi na PW swój numer gg to spróbujemy rozwiązać ten problem ok ?

pozdr.
Łukasz
3502274
Cytat(Kocurro @ 29.09.2008, 11:55:36 ) *
Dobra chłopaki wieczorem pomyślę i spróbuję Wam pomóc - 3502274 podrzuć mi na PW swój numer gg to spróbujemy rozwiązać ten problem ok ?

Mój numer gg to mój nick winksmiley.jpg 3502274
rzepski666
napiszcie na forum jak..
3502274
Odpowiedź od administratora home.pl:

Cytat
Przekierowanie na podkatalog oznacza calkowita separacje serwisu. Korzystajac z tej funkcjonalnosci nalezy liczyc sie z tym, ze wyjscie poza nowy katalog glowny serwisu - czyli / - nie jest mozliwe. Jesli planuja Panstwo uzycie tych samych plikow dla wielu serwisow zachecam do skorzystania z rozwiazania opisanego pod adresem http://krzysztof.zolnowski.pl/archiwa/3-Id...podkatalog.html.

W pewnym sensie jest to pomocny skrypt lecz nie w moim przypadku.

Korzystając z okazji może zapytam gdzie taka opcja jest dostępna? Na nazwa.pl z tego co sprawdzałem, jest to samo co home.pl. Netarteria.pl na pytanie odpowiada jednym zdaniem 'Nie da się tego zrobić.'. Są jakieś poważniejsze serwisy oferujące dostęp do takiego rozwiązania?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.