zgrywus_69
3.11.2008, 18:34:37
Czesc!
czy moze ktos spotkał sie z biblioteka w jakims jezyku PHP JS FALSH JAVA aby mozna bylo tworzyc wykres 3 zmiennych?
potrzebuje takiego narzedzia to zrobienia wykresu na stronie
dzieki za pomoc
Przenoszę do Gotowych Rozwiązań.
piotrooo89
3.11.2008, 19:56:32
co rozumiesz przez zrobienie wykresu 3 zmiennych? wykres funkcji liniowej, kwadratowej czy co?
zgrywus_69
3.11.2008, 20:12:53
Wykres 3 zmiennych w jakis sposób zaleznych od siebie. Nie chodzi mi o funkcji liczaca ale o biblioteke czy jakas klase której zadamy jakies parametry np w postaci xmla np:
<row>
<stringx>1</stringx>
<stringy>2</stringy>
<stringz>3</stringz>
</row>
itd.
Albo jakis inny sposób gdzie bede podawal dane dla pkt np A(1,2,3) i bede mógł narysowac wykres 3D w ktorym bedzie widac ten punkt.
nexis
3.11.2008, 22:06:23
Najłatwiej jak zrobisz wykres pod kątem 45 stopni, wtedy z to nic innego jak x = x + z i y = y + z, w sensie, że każde przesunięcie w głąb, to optyczne przesunięcie do prawej-górnej krawędzi.
zgrywus_69
4.11.2008, 12:36:19
no ale ni pytam o matematyczne rozwiazanie. pozatym zebym mógł nawet cos przesunąć o 45 stopni to musze operowac trzema wymiarami, a kazda biblioteka jakas znalazłem operuje tylko na 2 zmiennych. prawda ze wyswietlanie w nich odbywa sie w 3D ale dalej sa tylko 2 zmienne.
Fajna jest biblioteka PHPlot ale tak jak mowie operuje tylko 2 zmiennymi x i y. A mnie chodzi o mozliwosc operowania 3 zmiennymi.
Potrzbuje wykres punktowy w 3 wymiarach z 3 zmiennymi x,y,z.
michalg
4.11.2008, 17:33:40
Chodzi Ci o wykresu tego typu (Surface and 3d plotting)?
http://gnuplot.sourceforge.net/demo_4.2/Jeżeli masz możliwość zainstalować gnuplot na serwerze (o ile już nie jest zainstalowany), to możesz spróbować go wykorzystać do wygenerowania obrazka z wykresem. Wystarczy wygenerować skrypt z danymi i uruchomić na nim gnuplota.
Są nawet jakieś interfejsy do PHP, do uruchamiania tego programu, ale nie powinno być trudno zrobić to samemu.
zgrywus_69
4.11.2008, 19:52:06
Dzieki wielkie!
O to mi chodziło!
pozdrawiam:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.