Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer pocztowy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Wolfie
Witam

Czy ma ktos moze jakies linki do przykladow jak zrobic prosty serwer pocztowy ?

Chodzi mi o szybka i prosta implementacje, zajmuje sie innym projektem ale to przyda sie zebym nie musial podlaczac sie do istniejacych serwerow.

No i jeszcze jedna kwestia. Chodzi o taka impelmentacje zebym mogl sobie szybko i sprawnie zalozyc skrzynke pocztowa smile.gif
seba22
Jeżeli myślisz o serwerze, dla twórców projektu to czytaj dalej.
Jeżeli myślisz o własnym ( host-owanie publiczne / to pomiń mój post)

http://www.zimbra.com/community/downloads.html

Wersja GA, dobre wsparcie, kalendarz, aktówka ( miejsce do wymiany plików) wbudowany komunikator XMPP, statystyki aktywności, antywirus, antyspam.

Serwer pocztowy komercyjnej klasy, do postawienia w ciągu 1 godziny, wliczając w to konfiguracje DNS itp.

Ew dla laika, w ciągu powiedzmy 3 godzin...
Wolfie
Po zapoznaniu sie z istniejacymi rozwiazaniami postanowilem zainstalowac serwer typu open source ale pojawil sie problem

Otoz zainstalowalem hMailServer - w dokumentacji jest napisane ze powinienem miec wlasna domene zeby go uruchomic

Cytat
Every hMailServer domain should be connected to an internet domain. Say that you're the owner of the domain something.com, then you should add something.com as a domain in hMailAdmin:

Czy kazdy serwer potrzebuje domene ? Tzn czy nie ma serwerow ktore automatycznie moglyby utworzyc dla siebie domene ?
(Chyba dobrze rozumuje....?)
spoon-pl
a po co ci serwer poczty bez domeny? jeżeli do użytku lokalnego na twoim kompie to domenę masz >> localhost, jeżeli do użytku w sieci lokalnej na większej liczbie kompów użyj adresów ip, hmailserver działa z nimi dobrze...
Wolfie
Czyli wystarczy zainstalowac serwer, uruchomic z nazwa domeny localhost i bede w stanie wysyłać maile do kazdego miejsca na swiecie ?

Wiem ze to banalne pytanie i temat ale jestem zielony w tej materii
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.