Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprzedaż serwisu na bazie skryptu z licencją GPL i google maps
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
bethebest
Witam, jaka jest kwestia prawna poniższej sytuacji, czyli dorobienie nowej funkcjonalności do skryptu na licencji GPL i podpiecie go pod domene. Czy mozna cos takiego sprzedac traktujac to jako serwis? Przeciez nie sprzedaje sie skryptu tylko serwis z domena na bazie tego przerobionego skryptu.

Inna kwestia, jesli chodzi o Google Maps. Czy sprzedaz serwisu drugiej osobie, w którym są wyswietlane namiary na dany obiekt przy pomocy google maps jest nielegalne? Wiem ze nielegalnie jest sprzedaz dostepu uzytkownikom do tresci z google maps, ale czy sprzedaz calosci serwisu?
Kamil Jura
Jasne, że można smile.gif Sprzedajesz serwis, a raczej jego zawartość, która jest unikalna. A skrypt GNU/GPL każdy może sobie zainstalować więc nikt mądry by za to nie płacił. No chyba, że są aż tak mądrzy ludzie smile.gif

Co do google maps to tylko dostęp do tego dla osób trzecich ma być darmowy, a klientowi serwis z obsługą google maps możesz sprzedać.

Już prawie zasypiam, więc jeśli ktoś znalazł jakieś "wpadki" to przepraszam smile.gif
GreeN_DG
Odswieze ten temat. Ciekawi mnie pewna sprawa:

Dajmy na to tworze własnego cms-a. W pewnym miejscu postanawiam podpiac skrypt na licencji GPL. W katalogu z tym skryptem umieszczam plik z licencja i namiarami na autora. Czy mogę sprzedawać tego cms-a? Czy wtedy będę musiał zezwolic przyszlemu klientowi na dowolna modyfikację tego systemu?
frytek92
Myśle ze będziesz mógł bo sprzedajesz CMS-a, a dodatkowo dodajesz darmowy skrypt.
Spirit86
Ja gdzieś wyczytałem, że jeżeli chcesz użyć skryptu na GPL, np. Aloha Editor, wtedy swój produkt musisz udostępnić również na licencji GPL, jak to jest?
mccd
Cytat(Spirit86 @ 15.02.2013, 21:41:01 ) *
Ja gdzieś wyczytałem, że jeżeli chcesz użyć skryptu na GPL, np. Aloha Editor, wtedy swój produkt musisz udostępnić również na licencji GPL, jak to jest?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Copyleft
Cytat
Konkretne zastosowania idei copyleft można znaleźć w licencjach projektu GNU - GNU GPL, GNU LGPL oraz GNU FDL, a także w licencji FAL, FreeBSD, Mozilla i kilku innych.
daniel1302
Jeśli jednak ktoś zarząda udostępnienia skryptu którego użyłeś o musisz mu go udostępnić np poprzez podanie linku do wesji której użyłeś lub nowszej. Każda twoja modyfikacja, linika kodu czy funkcja może być na zupełnie innej licencji niż oprogramowanie chyba, że obostrzona jest licencją COPYLEFT, jak napisał pan wyżej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.