Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki model oprogramowania?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nasty
Witam!

Chciałbym przeprowadzic ankiete na szerszym gronie programistów odnośnie ich updobań dot. software-u i właśnie to robie :-)

Pytanie jest takie: jakbyście (jako freelancerzy) mieli do wyboru, używanie oprogramowanie które będzie zarządzało Waszą pracą, czyli elementy CRM-u, elementy Project Management, itd.. połączone w jedną całość tak aby było potrzebne akurat dla freelancera. To byście woleli żeby to oprogramowanie miało interfejs webowy czy desktopowy?

Pierwszy przypadek - interfejs webowy; Jak wiadomo ma mniejsze możliwości integracji z innymi Waszymi narzędziami - np z outlookiem. Za to jednak jest dostępny wszedzie i ma mniejsze wymagania systemowe (właściwie tylko przeglądarka jest potrzebna). Opartego o model SaaS.

Drugi przypadek - interfejs dektopowy; Będzie zintegrowany z np. outlookiem, ładnie jakąś generował wyciągi w Excelu, faktury w Wordzie. Dostępny jako produkt standalone, z tym ze jest potrzeba instalacji w systemie, zajmuje troche więcej zasobów, i ma troche wyższe wymagania systemowe (jak np. odpowiednie wersje zainstalowanych bibliotek - możliwe też będzie, że ograniczenia co do systemu operacyjnego).

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i udział w ankiecie.
nrm
drugi przypadek na ogół zawęża klientów już tylko do jednego systemu. winksmiley.jpg

ogólnie jestem fanem SaaSa, choć doskwierają mi jego wady:
- brak neta = brak dostępu dodanych
- brak pewności działania i trwania usługi, możliwość "zwinięcia"się firmy, utrata danych
Foxx
Cytat
brak pewności działania i trwania usługi, możliwość "zwinięcia"się firmy, utrata danych

Ten problem (w przeciwieństwie do pierwszego) jest rozwiązywalny. Mogę sobie wyobrazić system backupu danych, automatyczne eksportowanie danych, etc.
kwiateusz
albo po prostu google gears smile.gif też lubie webowe rozwiązania, zwłaszcza jak jest crash systemu
bim2
Web smile.gif
Spawnm
Cytat
Model SaaS zakłada najczęściej cykliczne opłaty (abonament) za dostęp do programu

za instalkowy program płacę raz tongue.gif

A patrząc że mowa o programie dla freelancera to trzeba uwzględnić że taki ktoś ma lepsze i gorsze miesiące ,
a jeden robi nam czystki w programie webowym bo nie ma kasy tongue.gif

webowy ok, ale za free smile.gif
Foxx
~Spawnm - ale za webowy za to płacisz najczęściej niewiele. Jeżeli koszty są większe niż zyski z używania danej aplikacji to należy zrezygnować ale jeżeli program zapewnia mi 10000 tys. zysku rocznie więcej to mogę płacić za jego używanie i 9000, dlaczego by nie zarobić 1000?
nrm
Cytat(Foxx @ 13.03.2009, 16:21:30 ) *
Ten problem (w przeciwieństwie do pierwszego) jest rozwiązywalny. Mogę sobie wyobrazić system backupu danych, automatyczne eksportowanie danych, etc.

backupy to niby mają wszyscy. ale jak firma się zwinie to z backupu nici. na ogół takie dane są nieeksportowalne (lub w niewystarczającym stopniu).
przykład: CRMy/fakturowanie - co najwyżej można w CVS zgrać listę kontaktów i na bieżąco pojedynczo zgrywać FV w PDF dla siebie.
Foxx
No tak jest niestety, ale miałem na myśli spojrzenie z perspektywy potencjalnego projektanta - starałbym się jakieś wygodne rozwiązania opracować i myślę, że by się dało to zrobić całkiem nieźle.
Kocurro
Brakuje odpowiedzi oba naraz
erix
Cytat
backupy to niby mają wszyscy. ale jak firma się zwinie to z backupu nici. na ogół takie dane są nieeksportowalne (lub w niewystarczającym stopniu).
  1. awaria serwera usługodawcy - pad
  2. awaria routerów brzegowych/operatora - pad
  3. przeciążenie sieci - wiadomo
  4. awaria centralki przy lokalu - pad
Za dużo pośredników. Wolę poświęcić chwilkę na backup niż powierzać dane jakiejś zewnętrznej firmie...
nasty
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi smile.gif
bim2
A wyniki jak zwykle... każdy ma swoje gusta smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.