Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Matura ustna z polskiego
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
bmL
Witam, mam mały problem mianowicie:
mój temat na maturę to "Scharakteryzuj język internautów. Oceń ten język ze względu na cechy dobrego stylu. " No i zastanawiam się czy istnieje jakaś książka traktująca na ten temat ewentualnie może jakieś czasopisma czy ktoś natrafił na coś takiego? W przeciwnym wypadku nie mam innego wyjścia jak w bibliografi uwzględnić jedynie linki do blogów / forów / artykułów / itp. Ewentualnie jakaś książka opisująca zasady dobrego stylu.
Wiecie może co na to poradzić?

ps. aktualnie nie mogę się ruszyć z domu (choroba) więc chciałem zebrać informacje potem ewentualnie wysłać kogoś do biblioteki żeby mi wypożyczył ale nie wiem co wypożyczyć.
erix
Hmm, znam ten ból... Mam podobny temat, tylko że "wpływ zapożyczeń z języka angielskiego na współczesną polszczyznę". I chyba pozostaje jedynie poradnia językowa PWN... Bo o ponglishu jeszcze książek chyba nie ma... ;/
piotrooo89
to chłopaki życzę wam good luck and przede wszystkim have fun. tematy macie co najmniej kosmiczne... smile.gif ja mam "Polska wieś w literaturze" i naprawdę myślę że dobrze zrobiłem. co prawda muszę przeczytać kilka książek, ale co tam.

Cytat
jedynie linki do blogów / forów / artykułów /

mój nauczyciel powiedział że za dużo linków do stron internetowych nie jest dobrze odbierane. choć nie wiem jak to wygląda w Twoim temacie, który raczej wskazuje że głównym źródłem/motywem jest internet. nie chce tu uchodzić za jakiegoś znawce - boże uchowaj.
erix
Nie no, same zjawisko, żeby znać, to jest pikuś; można gadać i gadać, gorzej z literaturą traktującą na ten temat...
hwao
erix ja miałem ten temat, na max odpowiedziałem snitch.gif

Mam 2 książki traktujące tylko na ten temat, ale sama praca mi zagniła przez te parę lat biggrin.gif

Ale myslę że mogę Ci coś pomóc ;-) jak coś to wiesz gdzie mnie szukać aarambo.gif

@bmL: jest dużo książek na temat "internetowej gwary", wystarczywszy że jakąś znajdziesz i porównasz ją z książka która traktuje o kulturze wypowiedzi/pisania.
Ellington
BmL, poszukaj:

Piotr Marecki - "Liternet - literatura i internet", aczkolwiek jest to trudno dostępna pozycja.
Poza tym zajrzyj do poradni językowej, przecież można wykorzystywać zasoby Sieci w prezentacji smile.gif.

Erix:

http://www.ang.pl/Zapozyczenia_z_angielskiego_8643.html
bmL
Dzięki za pomoc szukając tej książki którą podałeś Ellington natrafiłem na coś takiego:
http://www.staropolska.pl/polonistyka/bibliografia.html
może komuś się przyda smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.