Poker
8.05.2009, 14:31:22
Witam.
Specem w prawie nie jestem, ale mam pytanie jak to wygląda z zamieszczaniem zdjęć innych osób?
Przypuśćmy mam stronę na której są wszyscy POLACY, każdy ma konto. I np mam zdjęcie Janka Kowalskiego i chce mu dodać jego zdjęcie na profil ? Mimo że on nawet nie wie że ma takie konto ?
Zastanawiam się nad tym bo patrząc na naszą klasę, to np.
Jedna osoba dodaje zdjęcia innych osób z klasy;> Mimo że np osoba znajdująca się na zdjęciu nie ma nawet tam konta. I czy to jest legalne? czy po prostu można tak robić?
Mógłby mi ktoś to jakoś objaśnić?
Jarusek
8.05.2009, 20:38:42
Kiedyś słyszałem, że zdjęcia (filmy, itd) zrobione w miejscu publicznym, można wykorzystywać bez zgody. Chyba, że był to jakiś wywiad albo program (vide TVN Turbo), wtedy osoba ta może zastrzec sobie prawo np. do nie pokazywania twarzy. No i oczywiście zdjęcia i filmy prywatne, na ich umieszczanie też trzeba mieć zgodę.
Nie wiem czy dobrze to zapamiętałem; nie dam sobie ręki uciąć.
Pzdr
Poker
8.05.2009, 21:27:36
Czyli jeśli jest coś takiego jak na naszej klasie że na zdjęciu znajduje się cała klasa to jest to dozwolone?
Napisz do GIODO po konkretną wykładnię - zawsze będziesz miał podstawkę gdy Ci ktoś sprawę wytoczy.
Google na street view zamalowywuje twarz - na pewno jakiś powód mają.
Osobiście to bym sie wkurzył jakbys wstawił moje zdjecie bez mojej zgody.
Fishu
9.07.2009, 18:04:13
Ja też zbytnio na prawie się nie znam, ale sądzę, że po wstawieniu takiego zdjęcia na internet, mógłbyś najwyżej dostać wiadomość od tej osoby z prośbą jej usunięcia lub coś takiego.
Pawel_W
9.07.2009, 18:19:16
Jeżeli robisz zdjęcie osobioe prywatnej odpowiadasz z art 23 i 24 kodeksu cywilnego naruszasz ich godnośc osobistą (odpowiednio art. 30 konstytucji co powinienem napisac na poczatku artes legis); wyjatki dotycza tzw osob publicznych politykow, aktorow etc. im mozna robic zdjecia i mozna zamieszczac;) poniewaz jest to jakby czesc ich zawodu;)
umieszczanie zdjec innych osob na naszej klasie bez ich zgody jest niezgodne z prawem!
sztosz
9.07.2009, 19:10:23
Chyba że jedynie są elementem tła. Np. robisz sobie zdjęcie na Wieży Eifla i w tle widać innych turystów. Wtedy masz prawo zamieścić takie zdjęcie bez zgody "tła".
webasek
10.07.2009, 07:46:18
Nie można umieszczać publicznie zdjęć innych osób bez ich zgody chyba, że zakryjesz ich twarz (nie będą rozpoznawalne na zdjęciu) (to samo dotyczy "tła").
sztosz
10.07.2009, 07:59:34
OK, ja nie znam podstawy prawnej tego co piszę, ale sugeruję się zdjęciami z gazet i czasopism. A czy ty masz podstawę prawną, bo chętnie bym o tym poczytał. Czytałem też kiedyś na temat zarejestrowanych znaków handlowych i póki są one elementem tła to jest dokładnie tak jak mówię: można publikować, myślałem że z ludźmi jest podobnie.
Fishu
10.07.2009, 08:07:57
Kod
Nie można umieszczać publicznie zdjęć innych osób bez ich zgody chyba, że zakryjesz ich twarz (nie będą rozpoznawalne na zdjęciu) (to samo dotyczy "tła").
Czyli jak umieszcze na naszej-klasie zdjęcie z wczasów na plaży, gdzie jest setki osób złamię prawo ? Czy po prostu mam zasłonić 3/4 zdjęcia i zostawić moją twarz tylko ?
dr_bonzo
10.07.2009, 09:17:53
Tu macie troche info -
http://www.nikonklub.pl/?/content/read/prawo.html - nie wiem czy autorzy sa prawnikami itp.
sztosz
10.07.2009, 09:55:06
Bardzo ciekawe i pouczające informacje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.