Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zamieszczanie zdjęć inny osób w internecie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Poker
Witam.

Specem w prawie nie jestem, ale mam pytanie jak to wygląda z zamieszczaniem zdjęć innych osób?

Przypuśćmy mam stronę na której są wszyscy POLACY, każdy ma konto. I np mam zdjęcie Janka Kowalskiego i chce mu dodać jego zdjęcie na profil ? Mimo że on nawet nie wie że ma takie konto ?

Zastanawiam się nad tym bo patrząc na naszą klasę, to np.

Jedna osoba dodaje zdjęcia innych osób z klasy;> Mimo że np osoba znajdująca się na zdjęciu nie ma nawet tam konta. I czy to jest legalne? czy po prostu można tak robić?

Mógłby mi ktoś to jakoś objaśnić?
Jarusek
Kiedyś słyszałem, że zdjęcia (filmy, itd) zrobione w miejscu publicznym, można wykorzystywać bez zgody. Chyba, że był to jakiś wywiad albo program (vide TVN Turbo), wtedy osoba ta może zastrzec sobie prawo np. do nie pokazywania twarzy. No i oczywiście zdjęcia i filmy prywatne, na ich umieszczanie też trzeba mieć zgodę.

Nie wiem czy dobrze to zapamiętałem; nie dam sobie ręki uciąć.

Pzdr
Poker
Czyli jeśli jest coś takiego jak na naszej klasie że na zdjęciu znajduje się cała klasa to jest to dozwolone?
mrok
Napisz do GIODO po konkretną wykładnię - zawsze będziesz miał podstawkę gdy Ci ktoś sprawę wytoczy.
Google na street view zamalowywuje twarz - na pewno jakiś powód mają.
Osobiście to bym sie wkurzył jakbys wstawił moje zdjecie bez mojej zgody.
Fishu
Ja też zbytnio na prawie się nie znam, ale sądzę, że po wstawieniu takiego zdjęcia na internet, mógłbyś najwyżej dostać wiadomość od tej osoby z prośbą jej usunięcia lub coś takiego.
Pawel_W
Jeżeli robisz zdjęcie osobioe prywatnej odpowiadasz z art 23 i 24 kodeksu cywilnego naruszasz ich godnośc osobistą (odpowiednio art. 30 konstytucji co powinienem napisac na poczatku artes legis); wyjatki dotycza tzw osob publicznych politykow, aktorow etc. im mozna robic zdjecia i mozna zamieszczac;) poniewaz jest to jakby czesc ich zawodu;)
umieszczanie zdjec innych osob na naszej klasie bez ich zgody jest niezgodne z prawem!
sztosz
Chyba że jedynie są elementem tła. Np. robisz sobie zdjęcie na Wieży Eifla i w tle widać innych turystów. Wtedy masz prawo zamieścić takie zdjęcie bez zgody "tła".
webasek
Nie można umieszczać publicznie zdjęć innych osób bez ich zgody chyba, że zakryjesz ich twarz (nie będą rozpoznawalne na zdjęciu) (to samo dotyczy "tła").
sztosz
OK, ja nie znam podstawy prawnej tego co piszę, ale sugeruję się zdjęciami z gazet i czasopism. A czy ty masz podstawę prawną, bo chętnie bym o tym poczytał. Czytałem też kiedyś na temat zarejestrowanych znaków handlowych i póki są one elementem tła to jest dokładnie tak jak mówię: można publikować, myślałem że z ludźmi jest podobnie.
Fishu
Kod
Nie można umieszczać publicznie zdjęć innych osób bez ich zgody chyba, że zakryjesz ich twarz (nie będą rozpoznawalne na zdjęciu) (to samo dotyczy "tła").

Czyli jak umieszcze na naszej-klasie zdjęcie z wczasów na plaży, gdzie jest setki osób złamię prawo ? Czy po prostu mam zasłonić 3/4 zdjęcia i zostawić moją twarz tylko ?
dr_bonzo
Tu macie troche info - http://www.nikonklub.pl/?/content/read/prawo.html - nie wiem czy autorzy sa prawnikami itp.
sztosz
Bardzo ciekawe i pouczające informacje smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.