AboutMe
13.05.2009, 14:17:07
Ktoś miał do czynienia z tym wirusem? Dodaje on do plików zawierających nazwę index, db, config kod php, natomiast do plików html (wszystkich) dodaje kod javascript. Ja niedawno musiałem usuwać to gówno m.in. z forum phpBB2. Mam nadzieję że mnie znowu nie zaatakuje, zmieniłem hasło. Podejrzewam 2 drogi włamania: luki w phpBB2 lub przez klienta ftp (total commander) - błąd że zapisywałem hasło w programie.
Z tego co widzę to takich wirusów jest masa, widzę że to forum też zaatakował podobny więc skrypt invisionboard nie jest bezpieczniejszy. Trzeba będzie chyba postawić coś autorskiego.
l0ud
13.05.2009, 14:56:17
Autorski skrypt też nie będzie bezpieczny, jeżeli Twój komputer taki nie jest - a najwidoczniej masz wirusa.
sowiq
13.05.2009, 14:58:24
Właśnie dzisiaj walczę z tym. To nie wina skryptu czy serwera, tylko zapisywania haseł w klientach FTP.
Nawet jeśli podmienisz pliki na swoje, to w większości katalogów o nazwie images tworzone są pliki image.php, które są furtką do wykonywania dowolnego kodu PHP. Dlatego nie wystarczy tylko zmiana hasła do serwera i podmiana plików. Najlepiej wyrzucić wszystko z serwera i skopiować 'czyste' pliki.
Co ciekawe - jeżeli używasz Smarty, robot podczas wejścia na FTP zmienia prawa do katalogu $compile_dir i plików podrzędnych na 755. Dzięki temu nawet upload nowej templatki nic nie daje, bo wczytywane są stare, skompilowane już pliki.
Do tego oczywiście zainfekowane wszystkie pliki .js, większość PHP i HTML.
Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem pomysłowości programisty.
AboutMe
13.05.2009, 15:21:26
A no tak, image.php wywaliłem też, pliki .js też wyszyściłem, puki co w źródle strony nie ma już żadnych podejrzanych kodów więc serwer jest chyba czysty.
Najlepiej patrzeć na datę ost. modyfikacji pliku, jak był ost. modyfikowany to na 100% jest zainfekowany.
Więcej
http://blog.unmaskparasites.com/2009/05/07...njected-script/
batman
13.05.2009, 19:46:17
Zacznijcie w końcu używać wyszukiwarki. Tematów o wirusach jest cała masa.
Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.