Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co na zmęczenie - kawa ? a może co innego :)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
aiden
Witam
Proszę mi nie mówić, że źlę robię bo wiem o tym:) Pracuję jak freelancer mam kilka poważnych zleceń terminy do połowy przyszłego tygodnia a przedemną pełne ręcę robotty:)
W tygodniu uczelnia + od 16 do 4 nad ranem praca:) Jadę już tak 4 dzień bez nieczego kaw ,napojów eneretyzujących etc ale czuję że tak dłużej nie pociągnę. Muszę czymś sie wzmocnic jako ze jestem osobą młodą 20 lat nie pijam kaw etc .
Co polecacie, żeby za bardzo nie szkodziło i dawało powera ?
bim2
Polecić mogę sen... smile.gif Nie ma sensu się aż tak katować.
dr_bonzo
Najlepszy odpoczynek, a tak tymczasowo zrezygnuj z tego co mozesz sobie odpuscic - czesc zajec itp.
aiden
koledzy gdyby odpoczynek wchodził w grę to by tego posta nie było.
Nie ma innej drogi snitch.gif
Teraz pytanie kawa czy może coś innego?
soft_dev
Cytat(aiden @ 17.05.2009, 16:15:48 ) *
Teraz pytanie kawa czy może coś innego?

Biała herbata ewentualnie zielona, ale tylko po krótkim parzeniu. Kawa to syf który działa przez bardzo krótki okres czasu, a ma naprawdę negatywny wpływ na organizm.
Spawnm
herbata z cytryną i cukrem smile.gif
hwao
Kończysz pracę o 4 to pewnie tak koło 5 jesteś w domu, więc spokojnie spisz od 6 do 15 to jest 9 godzin, a tyle mniej więcej się powinno spać - no, chyba że już nie ma wolnych miejsc z tylu :-)
wookieb
Jeżeli chodzi o napoje:

Kawa + cola = Duza dawka kofeiny która nie pozwoli ci zasnąć na długi czas. Przyspieszone bicie serca.

Kawa = średnia dawaka kofeiny która, nie pozwoli ci zasnac przez najblizsze 2-4 godziny.

Napoje energetyzujace = prawdziwy oszukiwacz organizmu. Nie warto

Warto wybrac opcje pierwsza plus przegrzyc jakis batonikiem typu corny. No i zrezygnowac z czesci zajec smile.gif
sowiq
Do tego, co napisał ~wookieb ja bym dorzucił czekoladę lub inne słodycze. Zawierają one dużą ilość cukru czyli węglowodanów, a węglowodany = energia. To samo tyczy się Coli, ale w tym przypadku masz jeszcze dawkę kofeiny.

A dobry sposób na zaspane oczy - 20 minut snu co 2 godziny. Można tak przesiedzieć kilka kolejnych nocy.
Spawnm
tylko co na to rodzina winksmiley.jpg
aiden
mieszkam sam smile.gif
Dobra to ide kupić batoniki, colę a jaką kawę polecacie ?, bo nigdy nie piłem.
Spawnm
nie polecamy tongue.gif
trucksweb
ja sie opycham miskami (zelkami) a jako, ze nie grozi mi zbytnie utycie nie rpzejmuje sie tym, ze to slodycze itp
co do picia- cola, czasem zmieszkam z czyms mocniejszym, ale to pod koniec roboty zeby sie nieco rozluznic i szybko zasnac (wleasz 1/2 coli i 1/2whisky do szklany, pijesz jakies 30min taka szklaneczke i za 40min spisz jak niemowle. [u mnie to dziala ok. 3-4nad ranem])

nie wiem czy napoje sa takie oszukancze- mnie np. tigger czy jakis inny np. z Lidla za 1,5 pomaga. Daje kopa na 2h biggrin.gif

Kawy nie piojam, cherbate sporadycznie bo nie chce mi sie grzac wody
Spawnm
kup czajnik elektryczny to ci się zachce biggrin.gif
sowiq
Cytat(trucksweb @ 17.05.2009, 19:53:19 ) *
pijesz jakies 30min taka szklaneczke i za 40min spisz jak niemowle. [u mnie to dziala ok. 3-4nad ranem])
Hehe, ja o 3-4 nad ranem usypiam w ciągu 10 minut i bez szklaneczki łychy winksmiley.jpg
Cytat(trucksweb @ 17.05.2009, 19:53:19 ) *
np. tigger czy jakis inny np. z Lidla za 1,5
Ja się takich wynalazków boję pić winksmiley.jpg
kajzur
Ja na odpoczynek polecam miłą koleżankę smile.gif
wookieb
Hahaha biggrin.gif To wtedy jeszcze bardziej można się zmęczyć jak nie chcesz jej zbytnio wyręczać smile.gif no chyba, że ona tylko podaje kawe z colą ale wtedy taka koleżanka traci prawdziwą rolę biggrin.gif
dr_bonzo
Kawa/cola roznie dziala.

Mi po powrocie po dluzszej przerwie muli, doprowadza do bolu glowy itp. Albo tak nakreca ze skupic sie nie umiem smile.gif
Takze oprocz niezasniecia trzeba jeszcze zachowac spokojny umysl.

No i te odpoczynki w lozku co 2h beda chyba dobre - przerwa od ekranu, czas na odpoczynek, a i tak bedziesz myslal o kodzie i wymyslisz w ten sposob 90% rozwiazan smile.gif
Spawnm
jeśli pracujesz w domu to zrób sobie spacer po parku , to bardzo pomaga !
a cola zła , o ile mała ilość nic nie zmienia ... o tyle większa zawsze powoduje migrenę - a to jest gorsze od zmęczenia .
dr_bonzo
Taaa, 2L na wieczor/noc i zasnac nie moglem i pol dnia pozniej stracone na odpoczynku.
Shadowsword
Jak Ci nie zasmakuje kawa to picia to kup kawę w czekoladzie. Tania nie jest, ale jak zjesz całą paczkę na pewno lepiej się poczujesz. Powodzenia! Jest jeszcze inna dobra rzecz na pobudzenie, ale pewnie dostałbym warna gdybym o tym napisał, więc domyśl się sam xxxD .

@down
A ja własnie na odwrót. Zwykłej kawy nie cierpie pić, a taką w czekoladnizie mogę zjeść (może nie to samo co ptasie mleczko, ale lepsze niż czekoladopodoba).
Spawnm
kawa w czekoladzie blinksmiley.gif
niestety próbowałem , odradzam .
smak że szok
Crozin
Cytat
Taaa, 2L na wieczor/noc i zasnac nie moglem i pol dnia pozniej stracone na odpoczynku.
Wtedy to już trzeba do kolejnego wieczoru dotrwać, nie ma chyba nic gorszego niż o 15 położyć się normalnie (na 8 godz) spać. Później ciężko się przestawić na normalny tryb.
Cypherq
Kup Magnefar B6 i połknij, zapijając kawą (oczywiście kawę pij mniej więcej pół godziny, wtedy będzie najdłużej działała). Nie przekraczaj dawki 2 - 3 tabletek magnezu dziennie.
skowron-line
Przewietrz sobie pokój jak jest ciepło i duszno to bardziej chce się spać. Ja łykam sobie w ostateczności puszeczkę zimnego Tajgerka.
Kiedyś łyknąłem 2 około 22 to do 3 nie mogłem zasnąć nie było by w tym nic strasznego gdyby nie fakt że rano do tyrki trzeba wstać.
soft_dev
Tak czytam te wasze wypowiedzi i jestem w totalnym szoku! jak przy takiej pracy jakim jest programowanie można proponować czekoladę, coca-cole czy inne wynalazki jak czekolada z kawą. Zobaczycie po czasie takiego "dawania sobie kopa" jak wasze zdrowie podupadnie. Naprawdę zdrowie trzeba szanować.
sowiq
Cytat(soft_dev @ 18.05.2009, 09:21:21 ) *
Naprawdę zdrowie trzeba szanować.
Zupełnie się z Tobą zgadzam. Tyle tylko, że raz na jakiś czas zdarza się taka sytuacja, że trzeba zarwać kilka kolejnych nocy (chociażby sesja). Wtedy warto się czymś poratować, żeby nie zasnąć po kilku godzinach.
Oczywiście nikt nie napisał tu, że poleca te metody na co dzień. Na dłuższą metę nie sprawdzą się one. A spać tak czy siak trzeba winksmiley.jpg
Kocurro
Przed majówką miałem ostry sajgon z robotą - max. dwie godziny snu, projekty na uczelnię do oddania, w pracy duży projekt pilny w dodatku więc nadgodziny a do tego jeszcze zlecenie na program, który na majówkę miał już działać. Pomagały mi mocna, bardzo mocna gorzka herbata do tego letnia bądź nawet zimna (niezbyt zdrowe ale kopa daje lepszego niż kawa), bardzo słodka czarna kawa (bez mleka bo po mleku to się spać chce), dużo wody mineralnej, napoje typu trzy cytrynki, energetyk nie pomagał nic a nic. Oczywiście pomiędzy kawą a tą mocną herbatą zrobić sobie przerwy odpowiednie by raz dostać kopa energetycznego w postaci dużej ilości cukru połączonego z lekkim kopem na zmęczenie a potem by dostać większego kopa od herbaty.

Oczywiście organizm dostaje w kość - po 9 dniach takich pracy organizm zaczął odmawiać posłuszeństwa, olbrzymie zmęczenie psychiczne, zaburzenia czucia temperatury itp.

Także pomaga mi puszczenie w tle jakiegoś dobrego serialu - pozwala na krótki relaks oraz pobudza trochę.

Ogólnie to staram się unikać tego typu pracy ale czasem jest mus.

Pozdrawiam,
Łukasz
occulkot
Cytat(soft_dev @ 17.05.2009, 16:18:56 ) *
Biała herbata ewentualnie zielona, ale tylko po krótkim parzeniu. Kawa to syf który działa przez bardzo krótki okres czasu, a ma naprawdę negatywny wpływ na organizm.

popieram.
Aktualnie pije zielona gun powder.

Przyplywy energii w przeciwienstwie do kawy zostaja na dluzej, poza tym taniej wychodzi winksmiley.jpg. Jedna porcje mozna parzyc do 3 razy. Akurat na caly dzionek starczy

edit:

Cytat(hwao)
Kończysz pracę o 4 to pewnie tak koło 5 jesteś w domu, więc spokojnie spisz od 6 do 15 to jest 9 godzin, a tyle mniej więcej się powinno spać - no, chyba że już nie ma wolnych miejsc z tylu :-)

9 godzin to imo troche za dlugo. Ja staram sie spac ~6h na dobe w regularnych porach. Szybka pobudka i czlowiek od razu ma wiecej energii. Zbyt dlugi sen rozleniwia smile.gif
Pilsener
Kup sobie ziołowe tabletki pobudzająco-wzmacniające, możesz też odwiedzić sklep z dopalaczami, pomaga też dobra szkocka, ale w niewielkich ilościach, zimą mocna herbata z dodatkiem brandy.
sticker
amfetamina winksmiley.jpg
PawelC
he he dobre biggrin.gif ja używam tabletki nazywają się Dextor Power, to są niemiecki tabletki i stamtąd je mam, smak mają taki nawet ale jakiego powera dają na 4-5 godzin odechce Ci się spać.
wlamywacz
Cytat(sticker @ 18.05.2009, 11:29:10 ) *
amfetamina winksmiley.jpg

Wszystko fajnie pięknie, ale chyba nie wiesz co to jest zejście winksmiley.jpg
skowron-line
Cytat(wlamywacz @ 18.05.2009, 14:04:45 ) *
Wszystko fajnie pięknie, ale chyba nie wiesz co to jest zejście winksmiley.jpg

Odechce sie spać na 6h ale pozniej zwała przez 12 smile.gif
Kocurro
Jak kumpel na egzaminie - dwie noce ciągnął na amfiteatrze, wszystkiego się nauczył ale w połowie egzmainu muzyka przestała mu grać ... ale był ubaw jak go potem z prowadzącym z sali wynosiliśmy (równy gość z prowadzącego i nie chciał chłopakowi problemów robić więc sam nam pomógł) bo temu się film urwał, potem spał dłużej niż 12 godzin, znacznie dłużej.
Speedy
Chodź na basen przynajmniej raz w tygodniu, a najlepiej dwa.

Z napojów polecam zieloną herbatę. Nie warto przesadzać z czarną (tradycyjną) herbatą o dużym stężeniu, bo przy częstym spożywaniu można sobie wysuszyć przewód pokarmowy. Zacznie wysychać skóra i pojawi się duży dyskomfort. Nie wiem, czy w przypadku nadmiernej ilości kawy pojawiają się podobne skutki uboczne, ale jest to możliwe, gdyż intensywna kawa (np. espresso) ma podobne właściwości, co intensywna herbata. Z doświadczenia wiem, że nie ma sensu katować się różnymi, przekombinowanymi napojami. Napij się normalnej, zielonej herbaty. Z kaw polecam latte lub ewentualnie cappuccino. Możesz też napić się magnezu z tabletek musujących lub jakiegoś stonowanego energy drinka, ale z tym trzeba uważać, żeby nie przekroczyć dawki 3/dobę.

Ogólnie, daj sobie spokój z kombinowaniem z różnymi dopalaczami i się prześpij. Naprawdę wyjdzie Ci to na zdrowie winksmiley.jpg. Możliwe, że realizacja projektu, czy tego, co musisz zrobić się opóźni, ale będzie to wykonane lepiej, a Twoje zdrowie nie będzie zszargane.

Aha, a propos kawy, przypomniał mi się jeden krótki film biggrin.gif http://www.youtube.com/watch?v=2-jpgb2J2To
erix
Cytat
Kawy nie piojam, cherbate sporadycznie bo nie chce mi sie grzac wody

Zawsze możesz sobie w mikrofalówce zaparzyć. Póki nie miałem tego firmowego kubka, to tak robiłem, bo też mi się nie chciało. ;p

Są dwa sposoby: 1/2 szklanki (albo cała; ja dawałem 1/2, bo nie znoszę czekać, aż nieco ostygnie) wody z torebką, mocy tyle, ile mikrofalówka ma i tak ze dwie minuty. Można też bez torebki i potem dorzucić, co kto lubi. ;p

AFAIK, czekolada negatywnie wpływa na koncetrację, więc też raczej odpada. tongue.gif Najlepiej, to albo wietrzenie, albo drzemki. No i oczywiście spać jak człowiek, wyłączyć czytnik RSS-ów, używać privacy lists na jabberze (albo całkiem wyłączyć IM), na pocztę odpisywać raz na 1h albo i rzadziej,

Cytat
Biała herbata ewentualnie zielona

Nie wiem, jak jest z białą, ale zielonej nie znoszę. tongue.gif

Cytat
9 godzin to imo troche za dlugo. Ja staram sie spac ~6h na dobe w regularnych porach. Szybka pobudka i czlowiek od razu ma wiecej energii.

To zależy. Najlepiej spać tyle, ile organizm naprawdę potrzebuje, przecież każdy jest inny. Byleby zachować stałą porę pobudek (niestety), a organizm - gdy będzie zmęczony - sam upomni się o sen. Tylko przesiadywanie przed kompem do samego snu prawidłowemu rytmowi nie sprzyja i dlatego zegar wariuje.

Cytat
Zbyt dlugi sen rozleniwia

Nie tylko. Ciężko potem funkcjonować... ;]
Spawnm
a ja po dzisiejszym dniu stwierdzam że długi spacer po parku lekarstwem na wszystko smile.gif
i oczy nie bolą i głowa nie boli i chce się pracować biggrin.gif
erix
Cytat
i oczy nie bolą i głowa nie boli i chce się pracować

Zależy jeszcze gdzie i jak. Pomijam sprawy uczuleniowe, ale np. przy głównych ulicach wrogiem nr 1 jest zalegający po zimie piasek w połączeniu z przejazdem TIR-a... :S
Spawnm
pisałem że po parku smile.gif
kamilidzik
Sen jest najlepszy. Kawa pomaga, ale im więcej jej pijesz, tym mniej odczujesz pobudzenie. Po jakimś czasie i tak padniesz.
annazi
energetyk też zawsze spoko;)
Cayenne
Ja nie znosze smaku kawy więc kiedy jestem naprawde zmęczona sięgam tylko po energetyki, kawa to ostateczność na ktorą decyduje się tylko wtedy gdy brak jakiekolwiek sklepu w promieniu conajmniej 5 km!
Uhlwig
Mnie na zmęczenie najbardziej pomaga yerba. Niestety czasem zdarza mi się przeginać z ilością yerby do zaparzania i później mam problemy ze snem.
!*!
Cytat(aiden @ 17.05.2009, 15:40:25 ) *
Co polecacie, żeby za bardzo nie szkodziło i dawało powera ?

Szklanka szkockiej. Zależy jak reagujesz na alkohol, ale jak spokojnie przy kodowaniu będziesz sączyć jedną szklankę przez kilka godzin, to daje to niezły efekt odprężenia...
karolbiegan
Na zmęczenie dobra jest aktywność fizyczna, najlepiej zrobić jakiś mały trening na siłowni lub przebiec się chociaż z 3-4 km
Lion
Zgadzam się z przedmówcą - zajechać się ćwiczeniami a później paść na twarz, zasnąć i zapomnieć o zmęczeniu smile.gif
Pyton_000
@karolbiegan to taka doraźna pomoc wink.gif Temat traktuje jak sie Nie zajechać i nie zasnąć. Zmęczony na siłowni? Chcesz się zabić?
Posio
mefedron
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.