Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Na co uważać przy umowie o dzieło?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
aze
Witam

Prawdopodobnie niedługo przyjdzie mi podpisać umowę o dzieło na wykonanie portalu internetowego. Męczy mnie jednak pytanie na co uważać przy zawieraniu takiej umowy, żeby nie wpędzić się w jakieś małe bagienko. Dodatkowo z tego co wiem umowę można podpisać odnośnie samego wykorzystania portalu oraz pełne prawa do kodu czy mam racje?

Z góry dzięki za porady.
Kocurro
Przy umowie o dzielo klient zawsze bedzie mial pelne prawa do dysponopwania dzielem. Pozostaje kwestia dobrego opisania czym jest dzielo.

Pozdrawiam,
Lukasz
cojack
Jeżeli to aze z gamecenter.pl to można by go od razu zbanować winksmiley.jpg Musicie jasno między sobą w umowie o dzieło określić sposób wynagrodzenia, w jakim terminie, jaka kwota, za co ma Ci wypłacić. Jeżeli nie uzgodnicie licencji oprogramowania możesz sobie pisać na jakiej chcesz. Ale lepiej zawsze się pierw spytać żeby później nie było żadnych zgrzytów. Jak ma działać program.
netvalue
umowa to terminy ,kasa ,odpowiedzialnosc ,przekazanie praw itp. Wszystko co wazne znajduje sie w spec. projektu i to o to powinienes zadbac najbardziej.
chlebik
Jak juz mowa o pieniadzach i wynagrodzeniu to wez sobie jeszcze zastrzez, aby wystawili Ci te umowe na 50% kosztow uzyskania przychodu. MASZ DO TEGO PELNE PRAWO, GDYZ TAK JEST ZAPISANE W PRZEPISACH!!! Ja sie nie wyklocilem i zamiast maksymalnego zwrotu podatku (grubo ponad 500zl), dostane 150zl mniej - tylko z tego powodu. Zone mam ksiegowa wiec wiem co pisze smile.gif
aze
Co do samej specyfikacji to właśnie męczę klienta o konkrety same bo raczej wiem z uczelni jakie to przydatne. Co do odpowiedzialności zdaje sobie z tego sprawę, nie mam 14 lat (nie obrażając nikogo). Po prostu wolę zapytać szczególnie jeżeli mam okazje bo wiem, że są ludzie bardziej doświadczeni w tym niż ja.
Bardziej korzystnie jest podpisać inny rodzaj umowy czy raczej nie mam co liczyć w przypadku tego typu zlecenia? Bo z tego co przeczytałem rozumiem, że prawa do kodu w całości przechodzą na osobę zlecającą?

@cojack Wybacz ale nie przywykłem dyskryminacji za nick zaraz przy pierwszym poście na portalu. Nie wiem czym osoba o tym nicku Ci zawiniła ale rozwiewając Twoje wątpliwości nie mam nic wspólnego z tym portalem. Koniec OT.
zzeus
Jeśli to duży projekt to podziel sobie pracę na etapy, opisz każdy etap bardzo szczegółowo, określ kiedy dany etap się kończy i jaka kwota ma wówczas się pojawić na Twoim koncie.
Dodatkowo jeśli będziesz robił layout to możesz spróbować przemycić klauzule, że np. trzy pierwsze propozycje graficzne są w ogólnej cenie jaką ustalisz, a kolejne za jakąś dopłatą. W ten sposób zabezpieczysz się przed wykonywaniem kilkanaście razy grafiki, co czasami się zdarza i podnosi faktyczne koszty. Jednak bardzo często klienci nie zgadzają się na taki zapis, więc może się nie udać winksmiley.jpg
pgrzelka
zaznacz w umowie jakie wymagania sprzętowe będzie miała aplikacja, kiedyś na golden-line jakaś babka się wykłócała że programista napisał jej aplikację która nie działa na serwerze z php4 a oni nie mogą zmienić serwera
opisz jakiego php wymagasz, jakich rozszerzeń, (pdo, mbstring, innodb ...)

w umowie możesz umieścić jeszcze taki pkt
Cytat
W razie przerwania prac z powodu okoliczności, za które odpowiada zamawiający lub w razie rozwiązania umowy z przyczyn, za które wykonawca nie ponosi odpowiedzialności, wysokość wynagrodzenia za wykonane prace ustala się proporcjonalnie do ogólnej wartości umowy, na podstawie protokolarnie stwierdzonego stanu zaawansowania prac.

jeśli zleceniodawca ma dostarczyć Ci jakieś dodatkowe materiały to napisz o tym w umowie, jaki ma być format, jakość i w jakim terminie.
Kocurro
Dzisiaj uczelnia dostarczyła mi umowę na wykonanie strony bym podpisał - miała dwie strony. Po moich modyfikacjach:

- umowa ma 6 stron
- wymagania techniczne wobec środowiska uruchomieniowego mają 3 strony
- specyfikacja funkcjonalności ma 53 strony
- screeny zaakceptowanego layout z przekreśleniem "załącznik do umowy" - 8 stron
- opis layoutu (co gdzie i jak ma działać) - 7 stron

Łącznie 77 stron umowy - porządny dupochron smile.gif

Po prostu już kilka razy naciąłem się na to, że nie określiłem jak ma coś działac i potem robiłem extra

Pozdrawiam,
Łukasz
erix
Stary, zapuść gdzieś sample'a. ;]
pgrzelka
Cytat
- wymagania techniczne wobec środowiska uruchomieniowego mają 3 strony
hehe, całe phpinfo() tam przepisałeś biggrin.gif questionmark.gif
mike
Cytat(pgrzelka @ 28.05.2009, 15:15:39 ) *
hehe, całe phpinfo() tam przepisałeś biggrin.gif questionmark.gif
Wyobraź sobie taką sytuację.
Zapomniałeś, że gdzieś może nie być biblioteki mb_string i iconv, aplikacja wali krzakami a Ty przepisujesz to za darmo bo nie zastrzegłeś w umowie.
Siedzisz po nocach i siwiejesz bo pisząc to tracisz czas, w którym powinieneś pisać kolejne zobowiązania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.