Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [IRC] rozmowy nt braku typów zmiennych w php
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
cichy
Miłego czytania biggrin.gif

http://paste-it.net/private/waf2702/

Wstawiłbym na forum, ale cholercia jest tego 51KB, a forum nie przyjmuje nawet 10KB logów :/

PS. przedwczorajsze wystąpienie Pana cojacka było równie dobre:
  1. <?php
  2. $val = 15; //10-20
  3. if($val<10 || $val>20)
  4.    echo 'true';
  5. else
  6.    echo 'false';
  7. ?>

Wyświetlało true dla przypisanych na poczatku wartości z określonego zakresu withstupidsmiley.gif
Po jakiejś godzinie uświadamiania znalazł u siebie błąd i przyznał racje sciana.gif
Puciek
First!
Sh4dow
Drugi smile.gif
Ale trzeba przyznać że grzeczni byliśmy smile.gif
mike
Hahahahhahahahahahah
nasty
Cytat
Hahahahhahahahahahah
xDD

Wbrew pozorom, to cojack ma rację a reszta pier**li głupoty :) widać, że mają kiepsko ze stroną teoretyczną informatyki :)

@NULL:
typy danych w assemblerze wyglądają zupełnie inaczej niż byś sobie to wyobrażał.
Asm jest bliższy braku typów danych niż posiadaniu ich. i C/C++ nie jest dla masochistów :) zaimplementuj mi jakąkolwiek strukturę danych w PHP nie używając tablic asocjacyjnych, które same w sobie są już strukturą (dosyć złożoną w porównaniu z tablicą) danych. Nie da się, a implementowanie wszystkiego ( i tak wszystkie nie zaimplementujesz ) na tablicach asocjacyjnych to już z lekka parodia tych struktur. Tyle, że dla aplikacji CRUD, to tego nie zauważysz nawet ;-)

@cichy:
Cytat
<cichy> Sh4dow: tak sie zastanawiam w czym napisali .net/asp , jave , ruby ...
<cichy> a przeciez te jezyki maja w chuuuj wieksza funkcjonalnosc niz np takie c/c++
z całym szacunkiem ale... rzal.edu.pl ;-)
cichy
Cytat(nasty @ 1.06.2009, 16:48:00 ) *
@cichy:
z całym szacunkiem ale... rzal.edu.pl ;-)

Wyrywasz z kontekstu.
Sens był taki że to co można w jednym języku np skryptowym, napisanym w innym języku (co chyba oczywiste) nie ogranicza się tylko do funkcjonalności języka w którym został napisany. Może być rozszerzony o choćby dynamiczne rzutowanie typu o którym była mowa.
Gadanie że skoro w kodzie C zmienna przypisywana w php ma typ void, więc w php nie ma typu, jest pieprzeniem na maxa.
nasty
Cytat
<cichy> w c nie ma obiektow, a mimo to w php są!
na podobnej zasadzie jak w C są deskryptory plików.

Cytat(cichy @ 1.06.2009, 16:57:50 ) *
Wyrywasz z kontekstu.
Sens był taki że to co można w jednym języku np skryptowym, napisanym w innym języku (co chyba oczywiste) nie ogranicza się tylko do funkcjonalności języka w którym został napisany. Może być rozszerzony o choćby dynamiczne rzutowanie typu o którym była mowa.
Gadanie że skoro w kodzie C zmienna przypisywana w php ma typ void, więc w php nie ma typu, jest pieprzeniem na maxa.

look:

Kod
struct _zval_struct {
        zvalue_value value;
        zend_uchar type;
        zend_uchar is_ref;
        zend_ushort refcount;
};
Coprawda, w PHP jako tako jest imitacja typów, ale powiedz mi co to jest za typ zmiennej który jest przechowywany jako string? (zend_uchar type)?
cojack
Odpuść nasty to nie ma sensu, kółko wzajemnej adoracji wie lepiej.
Puciek
A ja powiem ze wy wszyscy *** bez sensu, co za roznica czy jest to typ zmiennej czy czwarty rozdzial ksiegi o scientologi ? Jaka to ma roznice i wplyw na moja prace jako programisty akurat w jezyku php ? Dam wam chwile do namyslu

Zaden.
Mnie ta "rozmowa" rozbawia jako calosci, marnujecie godziny na spieranie sie o cos co nie ma najmniejszego znaczenia (chyba ze ktos jest devem z zenda ale tu nie o nich mowa). Te zmienne/typy/srypy/tablice/suwnice dzialaja jak powinny, a jak to jest od kuchni mnie dosc skutecznie wali.

A i na marginesie, nasty jest w "kolku" (w jakimstam sensie) ;p
marcio
Zreszta jak nie ma typow zmiennych to o wiele lepiej nie trzeba bawic sie za kazdym razem co i kto co ma zwracac etc...
mike
Cytat(marcio @ 1.06.2009, 18:51:08 ) *
Zreszta jak nie ma typow zmiennych to o wiele lepiej nie trzeba bawic sie za kazdym razem co i kto co ma zwracac etc...
~marcio brak silnego typowania nie jest tak jednoznacznie lepszy.
Czasem jest OK, czasem (częściej) lepiej mieć te typy.
nieraczek
cojack PHP samo ustala typ zmiennej na podstawie kontekstu, np. mamy:
$a = 5 to PHP ustala, że $a ma typ int
$b = "5" to PHP ustala, że $b ma typ string
Jak nie chcesz żeby PHP za Ciebie ustalało typ zmiennej to możesz skorzystać z funkcji settype().

Rozumiesz ?

PS. Wyśmiewanie się z cojack to nie jest dobra droga........
Cysiaczek
~Cojack mówi o poziomie wyżej - języku C, dla którego zmienne php mają typ void, ale te dane zawierają w opisie typ zmiennej widocznej dla języka php. Jeśli to dobrze zrozumiałem, to to zdaje (nie znam C) się mieć sens. Mam nadzieję tylko, że nie mieszasz ~Cojacku typu zmiennej php i typu zmiennej php w c. Te pierwsze po prostu są. Wynika to z tego, że dla programisty php to, co dla Ciebie jak programisty C jest daną, dla niego jest typem podstawowym przechowującym dane.

Pozdrawiam, Leśniczy
phpion
bla bla bla a wszystko i tak sprowadza się do 0 i 1
m44
Ten dialog jest jak spór młodzieńców o to, czy kobiety lubią dużego.
nasty
Cytat(m44 @ 2.06.2009, 17:35:44 ) *
Ten dialog jest jak spór młodzieńców o to, czy kobiety lubią dużego.
<mode_13latek>Mnie zachwalały, więc wolą dużego tongue.gif</mode_13latek>
dr_bonzo
nasty: masz juz 600 postow tongue.gif
erix
<sweetMr00chny:phala>w jegom podpiśe widatź</sweetMr00chny:fala>

Jak ja się cieszę, że to hydepark. ;p
nasty
Cytat(dr_bonzo @ 2.06.2009, 20:07:22 ) *
nasty: masz juz 600 postow tongue.gif
To takie śmieszne, że masz 9 razy większego? tongue.gif
erix
Już nie widzisz, co masz w sygnaturce? tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.