Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Grupy uzytkownikow na stronie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
makowski
Witam! Na swojej stronie chciałbym stworzyć grupy użytkowników. Tzn w tabeli np mam kolumnę vip i osoba w tej kolumnie ma Tak lub nie. na stronie dałem kod, ktory spradza po zalogowaniu czy dana osoba, ma w tej kolumnie wartość tak, a jeżeli ma to podaje tekst.
Moj problem polega na tym, że raz ten kodz zadziała a raz nie. Tzn ja jednej stronie działa, a na 2 już nie. Bardzo prosze o pomoc
Oto kod, ktory dałem na stronę

1. <? if ($_SESSION['vip']=="tak"){ ?><b>
  2.  
  3. Tekst dla osoby, ktora z poli vip ma tak
  4.  
  5. <? } ?>
vokiel
Na początku każdego pliku umieszczaj
paw-e-l
$_SESSION jest bardzo łatwo spreparować. Nie polecam tego sposobu na sprawdzanie grupy użytkownika.
Berg
@up sesja wcale nie jest taka prosta do spreparowania, w przypadku kiedy programista myśli i odpowiednio zabezpiecza swoją sesję (np. sprawdza dodatkowy klucz zapisany w mysql podczas wykonywania ważnych operacji [update profilu, wykonanie operacji tylko dla określonych operacji]) jest to praktycznie niemożliwe. Jeśli natomiast programista klepie kod bez patrzenia na zabezpieczenie swojej strony to obojętnie czy autoryzacje zapisane są w bazie danych czy też w sesji - i tak zostaną przechwycone.
makowski
na początku każdego pliku zawsze używam session_start. Nie rozumiem dlaczego na jednej stronie to działa, a na drugiej już nie. Pomoże ktos?

pomoże ktośquestionmark.gif
paw-e-l
Cytat(Berg @ 28.09.2009, 16:36:42 ) *
@up sesja wcale nie jest taka prosta do spreparowania, w przypadku kiedy programista myśli i odpowiednio zabezpiecza swoją sesję (np. sprawdza dodatkowy klucz zapisany w mysql podczas wykonywania ważnych operacji [update profilu, wykonanie operacji tylko dla określonych operacji]) jest to praktycznie niemożliwe. Jeśli natomiast programista klepie kod bez patrzenia na zabezpieczenie swojej strony to obojętnie czy autoryzacje zapisane są w bazie danych czy też w sesji - i tak zostaną przechwycone.

Sorry za offtopic.gif Mój post odnosił się do kodu zamieszczonego przez autora tematu gdzie nie ma żadnych zabezpieczeń winksmiley.jpg Oczywiście zgadzam się z tym co napisałeś.

Cytat(makowski @ 28.09.2009, 17:03:34 ) *
na początku każdego pliku zawsze używam session_start. Nie rozumiem dlaczego na jednej stronie to działa, a na drugiej już nie. Pomoże ktos?

pomoże ktośquestionmark.gif

Hmm nic mi nie przychodzi do głowy. Może gdybyś wkleił w całości stronę na której działa i na której nie działa to udało by się coś poradzić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.