Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szablon strony - nazwy dzialow i problemy
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
lucek
Witam.
Mam taki szbalon strony jak screen pod adresem http://stal-sw.net/wzor.gif .
No i sprawa wyglada tak:
W pliku index.php mam cly kod tego szblony - za wyjatkiem tego co na screenie jet na czerwono - bo walsnie w tym miejscy wysietlam zwartosc skryptow.
Chcialbym nadmienic ze linki na mojje stronie wygladaja w ten sposob:
index.php?go="nazwa dzialu".
No i nie wiem jak ma byc zbudowany plik index.php i jaki kodzik musi byc w skryptach ktore wstawiam w czerwony obszar aby w miejscu Nazwa dzialu: byla wysietlana ta nazwa questionmark.gif? Gdzie ja wogole przechowywac czy wpliku ktory includuje czu tez w pliku index.php (i tu w nim napisac jakis kodzik: ze jak inlcuduje np. plik ksiega.php to NAZWA Dzialu bedzie: Ksiega Gosci.

Mam nadzieje ze rozumiecie o co chodzi a nie wiem jak z ty sobie poradzic.
Bardzo prosze o pomoc.

PS. Wiadomo ze wolabym anwet zrobic tak ze pokazuje np. Strona Glowna -> Kisega Gosci - Dodaj wpis - ale zeby to zorbic tak to juz calkowicie nie mam pojecia jak ma wygladac budowa skryptow - moze ktos ma jakis artykul na ten temat.
tiraeth
najlepiej zrob plik dzialy.dat a w nim trzymaj np.

Kod
home||Strona Główna||

redakcja||Redakcja||

reklama||Reklama||

skrypty||Skrypty||

books||Książki||

itd||I tak dalej||

potem w indexie natychmiast po <BODY> wrzucasz:
[php:1:17e323e18d]<?php
if($_GET['go']=="")
{
$Go = "home"; // gdy zmienna $_GET['go'] jest pusta wywalamy strone glowna czyli 'home'
}
else
{
$Go = $_GET['go']; // gdy nie jest pusta to wywalamy to co poniżej smile.gif

$Plik = file("dzialy.dat");
for($i=0; $i<count($Plik); $i++)
{
$Dzialy = explode("||", $Plik[$i]); // jedziemy explodem dla
// odczytania linijki numer $i

// Gdy napis w linijce będzie taki
// jak pobrany ze zmiennej $_GET['go']
// przesyłany przez link index.php?go
// to wyświetlamy nazwę działu

if($Dzialy[0] == $Go;
{
$Nazwa = $Dzialy[1];
$Plik = $Dzialy[0];
}
}

}
?>[/php:1:17e323e18d]

potem w miejscu gdzie chcesz aby wyświetlony był plik o nazwie takiej jak przekazanej w $_GET['go'] dajesz:

[php:1:17e323e18d]<?php
if($_GET['go']=="")
{
include("newsy"); // wyświetlamy główny dział
}
else
{
$Rozsz = ".html"; // definiujemy rozszezenie plikow
include($_GET['go'].$Rozsz); // wyswietlamy plik z $_GET['go']
}
?>[/php:1:17e323e18d]

oczywiście to jest tylko przykład.... przeczytaj to co tutaj jest i sprobuj napisac podobne, ale takie aby Tobie pasowalo...
nie gwarantuje, że to działa... pisane z palca
eS...
moze lepiej uzywać [php:1:e83f9db9b6]<?php
if(empty($_GET['go'])).....
?>[/php:1:e83f9db9b6]
smile.gifquestionmark.gif
lucek
Dzieki.
Czesciowo dziala.

Problem w tym ze jak odpale plik index.php bez "go" to wogole nie wysietla zadnej nazwy dzialu.
Zas jak wysietle np. z paramterem go=reklama -> to wtedy w sorkoej tabeli wysietli mi zawartosc pliku reklama.html jednak jako nazwe dzialu zawsze wyswietla STRONA GLOWNA questionmark.gifMoglbym prosic o korekte questionmark.gif?
eS...
daj sobie

[xml:1:9e850ca914]<a href="index.php?go=twoj_dzial&nazwa=np_artykuly">cos</a>[/xml:1:9e850ca914]

a potem odczytaj zmienną $_GET['naza'] i wyswietla jako nazwa działu smile.gif
lucek
Walsnie chodzi mi o to aby tych nazw nie przekazywac w adresie.

Pomoze mi ktos w tym.
Z gory thx
tara
no to weź też nawzwe działu wpisz do pliku który includjesz, czyli to co masz czerwone to żeby nazwa działu tez była i piszesz dla każdego inną
kakq
Czy ktos by mogl poprawic ten kawalek skryptu bo niejestem w stanie sobie sam poradzic a bardzo by mi sie przydal! Problem jest w tym ze caly czas nie zienia sie nazwa jakiegos dzialu probowalem cos zmieniac ale nei dalo to zadnego skutku!
Nawet udalo mi sie rozwiazac blad tylko pojawil sie nastepny plik ten ktory jest includowany wstawil sie na strone w srodek w tej samej ilosci kopi co jest wierszy w pliku dzialy.dat.

Bardzi prosze o pomoc:)
bobersun
kurcze przeczytalem to ze 3 razy i niebardzo kapuje ^^'
mam tabele i podobnioe jak lucek chcialem zrobic tak ze jezlie podam link np. "index.php?id=historia" wyswietlil sie artykul oraz nazwa dzialu np. Historia Sztuki w dwoch roznych tabelach snitch.gif

co do samego artykulu korzystam z podstaw
  1. <?php 
  2. $id = $_GET['id'];
  3. if($id == &#092;"\") {
  4. $id == &#092;"home\";
  5. }
  6. ?>

no i dla pokazania artykulu
  1. <?php
  2. include(&#092;"$id.php\");
  3. ?>

no i teraz zabardzo niewiem jak go zmodyfikowac aby pobieral nazwe dzialu z pliku dzialy.dat sad.gif czyli np. jak napisal to Tiraeth
Kod
home||Strona Główna||

redakcja||Redakcja||

reklama||Reklama||

skrypty||Skrypty||

books||Książki||

itd||I tak dalej||

ten drugi kod co pokazje artykul jest uieszczony w tabeli gdzie ma byc artykul teraz tylko niewiem jak ustawic w tabeli z nazwa dzialu snitch.gif aby odczytal ja w zalerznosci od tego jaki artykul jest wyswietlany^^'
niebardzo sie w tym orientuje ^^' dlatego prosil bym o pomoc ^^'

pozdro.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.