Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Opis]Jak wrzucić plik do bazy danych.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Liko
Witam.
Potrzebuje opisu i jakich funkcji użyć żeby zrobić nastepujace kroki:
Plik zip lub innym rozszerzeniu moze byc to plik graficzny lub jakis inny tak przekształcić zeby mozna było go wrzucić do bazy danych a pozniej go odczytac i zapisac na dysku lokalnym.
Chodzi mi tu o opis i jakich funkcji mam użyć a nie gotowych skryptów.

Pozdrawiam i dziękuje.
Prezes
Zapisujesz nazwe danego pliku w bazie a dany plik siedzi sobie na serwerze. Potem wyciagasz nazwe tego pliku i dajesz jako link i sie pobiera np:
[sql:1:06453f7374]
SELECT nazwa_pliku FROM nazwa_tabeli
[/sql:1:06453f7374]

i potem

[php:1:06453f7374]<?php
echo "<a href="nazwa_pliku">Nazwa plik</a>

?>[/php:1:06453f7374]
Wydaje mi sie ze do bazy to mozna tylko text wrzucac a nie pliki ale jeszcze jestem slabo rozwiniety w tym dziale wiec moge sie mylic!
Pozdrawiam
Majdan
Cytat
[sql:1:dd26f34aac]SELECT nazwa_pliku  
FROM nazwa_tabeli[/sql:1:dd26f34aac]

Zwróci nazwy wszystkich plików.
Liko
Własnie nie chodzi o to. Chodzi ze plik chyba zmienia sie na binarny czy cos takiego i ładujesz kod do bazy danych. Kiedys gdzies tu widziałem na forum temat o tym tylko teraz nie moge znalesc. Prosze o dalsza pomoc
Seth
Wpisz w wyszukiwarce: blob - tam znajdziesz kilka tematow, ktore powinny Ci pomoc.
Liko
Dzieki Seth znalazłem, zrobiłem i działa.
Paul
Moim zdaniem jest to marnowanie miejsca w bazie... Nie lepiej w bazie trzymac sciezki plikow...
Liko
Z tym sie zgodze ale chodzi mi zeby nikt nie mial dostepu do danych plikow które zajmują max 20kb. Chodzi mi o taki system autoryzacji, musisz wejsc na odpowiednią strone i wpisac jednorazowy kod i wtedy mozesz cos sciagnac. Wogole mam jeszcze jedno pytanie. jak zrobic zeby zapisywany plik nazywał sie taki jak w bazie np. cos.zip a nie jak teraz zapisuje mi sie jak nazwa pliku który wykonuje skrypt?
Majdan
Ja dokładnie nie wiem jak ten skrypt wygląda. Proponuję go przestudiowanie i odnalezienie kodu odpowiadającego za nazwę pliku i zedytowanie go.
Paul
Cytat
Wogole mam jeszcze jedno pytanie. jak zrobic zeby zapisywany plik nazywał sie taki jak w bazie np. cos.zip a nie jak teraz zapisuje mi sie jak nazwa pliku który wykonuje skrypt?

Tak jak juz Majdan mowil przeanalizuj kod. Ja widze tak takie rozwiazanie:

W tabeli w bazie sa pola np. id, zawartosc_pliku (blob), nazwa_pliku (nazwa z jaka user wyslal ten plik). I odwolujesz sie do pliku na podstawie id, wypluwasz do usera, ktory chce to sciagnac zawartosc pliku plus jego oryginalna nazwe przekazujesz czyms takim:
[php:1:5930c73a55]<?php
header('Content-Disposition: attachment; filename='.$nazwa_pliku.';');
?>[/php:1:5930c73a55]
Liko
No własnie bo ja głupek zły nagłowek wstawiłem thx
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.