Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prohost.pl
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
thomson89
Witam!

To pytanie jest skierowane głównie do klientów firmy Prohost.pl. Od jakiegoś czasu (miesiąc, dwa) występują na ich serwerach sporadyczne, niegroźne awarie. O wszystkim informują - co, jak gdzie i kiedy. Nie narzekam na ich usługi, ale czy takie awarie (nawet dość częste) nie powinny mnie skłonić do wynoszenia się stamtąd? Czy może są to letnie awarie które dotykają każdą firmę z serwerami?
Spawnm
A gdzie byś się wyniósł ? smile.gif
Na cal.pl równie często coś nawala , zwłaszcza z mysql lubią mieć problemy.
Tyle tylko że oni o niczym nie informują .
batman
Bardzo dobrze, że informują. Korzystam z ich usług od dłuższego czasu i nie zauważyłem, by te mikro-awarie w jakiś sposób miały wpływ na działanie moich aplikacji.
Lepiej, żeby firma była otwarta na klienta i informowała o wszystkim co się dzieje, niż ukrywała wszystko i walczyła na infolinii z pieniaczami.
athabus
Za takie pieniądze trudno znaleźć bardzo dobry hosting. Może jedynie poleciłbym proste.pl - taki niskobudżetowy hosting od iq.pl.

Jeśli jesteś w stanie wydać więcej to warto pomyśleć o takich firmach jak kei.pl czy właśnie iq.pl - tam płacisz 3-4 razy więcej za podobne parametry, ale o awariach praktycznie możesz zapomnieć.
darophp
webh.pl tongue.gif kocham ich biggrin.gif
erix
Cytat
firmach jak kei.pl czy właśnie iq.pl - tam płacisz 3-4 razy więcej za podobne parametry, ale o awariach praktycznie możesz zapomnieć.

Kei i brak awarii? Ostatnio był przestój kilka godzin, na DEDYKU. Nawalili coś z zasilaniem, pomimo posiadania dwóch niezależnych obwodów oraz generatora. Ten ostatni też nawalił. tongue.gif Przy konserwacji łącz przez jednego z operatorów też coś namieszali. Routing do tepsy praktycznie nie istniał. tongue.gif

A tłumaczenia administracji były co najmniej... żałosne.

Nie wiem, co ludzie widzą w kei/home/az/nazwa. tongue.gif
thomson89
Tak samo na prohost nawaliły połączenia do tp i też nie dawno ale to nie z ich winy podobno.
erix
No tak, tylko że jest tego typu sprawa, że te prace konserwacyjne były ogłaszane parę dni wcześniej, z tego co mi wiadomo i mieli aż nadto czasu, żeby przestawić routing na innych operatorów, co zajmuje max 15 sekund na urządzeniach Cisco (a takie serwerownie na gorszym sprzęcie nie jadą). tongue.gif

Zresztą, dzisiaj są znowu cyrki z łączami w kei. tongue.gif
Puciek
To hostingi po 100zl/rok jeszcze istnieja ? Myslalem ze to umarlo razem z fenicjanami. Przeciez VPSy np. na hosteurope.de dostaniesz za 13euro/mc, nie lepiej miec cos pol sensownego ?
thomson89
Co np?

Gadałem z kilkoma osobami i odradzili mi VPS jeżeli nie miałem doświadczenia z niczym podobnym.
athabus
Vps tylko po to aby postawić sobie stronkę to kiepski pomysł. Bo:
- trzeba mieć wiedzę jak zarządzać własnym serwerem
- 13*4*12 = 624, a za taką cenę można mieć przynajmniej 2 konta w renomowanych polskich firmach hostingowych
- jakość vps'a za kilka euro zazwyczaj równa się jakości konta za 100zł rocznie

Nie zrozum mnie źle Puciek, bo VPS oczywiście jest fajnym wyjściem, ale myślę że nijak się ma do potrzeb thomsona89 i zamiast rozwiązać jego problem tylko dołoży mu nowy(e). Dla małej strony nie ma sensu przepłacać za VPS'a.
Puciek
Cytat(athabus @ 2.08.2010, 20:20:25 ) *
Vps tylko po to aby postawić sobie stronkę to kiepski pomysł. Bo:
- trzeba mieć wiedzę jak zarządzać własnym serwerem
- 13*4*12 = 624, a za taką cenę można mieć przynajmniej 2 konta w renomowanych polskich firmach hostingowych
- jakość vps'a za kilka euro zazwyczaj równa się jakości konta za 100zł rocznie

Nie zrozum mnie źle Puciek, bo VPS oczywiście jest fajnym wyjściem, ale myślę że nijak się ma do potrzeb thomsona89 i zamiast rozwiązać jego problem tylko dołoży mu nowy(e). Dla małej strony nie ma sensu przepłacać za VPS'a.
Zgaduj dalej sherlocku, VPS za 15euro/mc bije na glowe kazdy z tych hostingow za 100zl i to kilkukrotnie. Zarowno pod wzgledem parametrow jak i transferu, ze o wygodzie uzytkowania (robisz na wirtualnej maszynie co chcesz). A jak za drogo to zloz sie w X osob, nadal wyjdziecie na tym lepiej niz na hostingu za 100zl/rok. Dla przykladu, vps za 13eury daje ci transfer bez limitu ( z gwarantowana rura 50Mbps), 50gb placu i 1gb gwarantownaego ramu (+ 1gb dzielonego). Na dodatek w profesjonalnej serwerowni gdzie przez 3 lata korzystania (a mam tam sporo maszynek - vpsy i dedyki) mialem moze 4 przerwy techniczne z vpsami (i polegaly tylko na tym ze maszyny zostaly przeniesione na zastepcze na czas przerwy technicznej).
SHiP
Ja też zmieniałem ostatnio hosting z powodu częstych awarii(az.pl) i teraz korzystam z unixstorm.org Kupowanie VPS to imho strata pieniędzy jeżeli nie tworzymy czegoś większego. Zgadzam się tutaj z athabusem, że może on jedynie stworzyć nowe problemy.

Brak limitów transferu można mieć też na zwykłym hostingu.
athabus
Puciek - powiedz mi po co Thomsonowi VPS, którego pewnie nawet nie będzie potrafił skonfigurować tylko po to aby postawić na nim jakąś stronkę... To tak jakbyś dostawcy bułek doradzał kupowanie TIR'a bo ma takie fajne możliwości.
(thomson nie bierz tego do siebie - ja sam też nie jestem dobry w te klocki i choć sam umiem skonfigurować vps'a to do komercyjnych rzeczy i tak wolę zapłacić komuś za administrację, bo samo postawienia apacha i podstawowa konfiguracja to nie wszystko).

Za 1/3 tej ceny masz wysokiej jakości konto w dobrej Polskiej firmie z supportem 24h/dobę 7 dni w tygodniu, pełną kontrolę tego co dzieje się na serwerze, panelem do zarządzania usługami i administratorem, który w granicach rozsądku podpowie Ci jak rozwiązać problem. Po co brać sobie te wszystkie problemy techniczne na głowę tylko po to aby postawić 2-3 stronki? Przecież i tak nie wykorzystasz tych parametrów VPS'a. Składanie się to też śmieszna propozycja - ile zaoszczędzisz w porównaniu z kontem - 50-100zł? A tylko będziesz się uganiał za ludźmi, żeby każdy zapłacił w terminie.

Tak już poza wszystkim to połowa tanich hostingów stoi w tej serwerowni, więc kupując tani hosting to tak jakbyś składał się na vps'a ;-)

BTW. Puciek zastanawia mnie, dlaczego w połowie swoich postów musisz próbować udowodnić swoją wyższość albo napisać jaki to jesteś fajny, ile masz maszyn i jak jesteś pożądany na rynku pracy - my już to na prawdę wszyscy wiemy.
thek
Tu się zgodzę. Na prohoście między innymi mamy pewne serwisy i nie licząc tego niedawnego problemu z tepsą (trwało to jakoś pół godziny) to wyjątkowo rzadko coś im się zdarza, a jeśli tak to informują od razu co i jak lub zawczasu. Do tego kontakt bardzo szybki, nawet w nocy nie trzeba czekać długo. Bywały już sytuacje, że musiałem przenieść serwis około 23-24 i wystarczało, że wskazałem im skąd mają pobrać spakowaną paczkę z całym serwisem. Za to z takim home.pl czy az.pl to problemy są notorycznie. Ten ostatni to w ciągu ostatniego miesiąca chodzi równie kiepsko co home. Notoryczne pady jak nie serwerów http to baz danych.

Poza tym dawać VPS komuś, kto nie ma o tym zielonego pojęcia to jak dawać dziecku do ręki granat. Sprawa się musi rypnąć prędzej czy później, z naciskiem na prędzej.
athabus
Akurat o home.pl i az.pl nigdy nic nie miałem - od początku jestem uprzedzony do tych firm, ale z tego co zasłyszałem na webhostingtalk to raczej taką masówki uprawiają - czyli drogo płacisz nie za jakość a za reklamę.
Z podobnych wynalazków korzystałem z serwerów nazwa.pl - też nie byłe zbyt zadowolony biorąc pod uwagę, że za takie kwoty można mieć całkiem przyzwoity profesjonalny hosting.

Obecnie wszystko co ma jakakolwiek wartość hostuję na kei.pl lub iq.pl, coś na czym mi specjalnie nie zależy, ale nie chcę robić wioski stawiam na proste.pl i masternet.pl (w masternet kupuję też w miaro tanie domeny).
erix
W home też są cyrki, ten ich IdeaWebServer też jest trochę powalony, a PHP sprawia takie dziwne obejścia, że koder back-endu czuje się jakby musiał coś ciąć pod IE6.

Ogólnie hosting w serwerowniach ulokowanych w Polsce, to trochę dziwny pomysł - jakby strzał w stopę.

A tak btw, jeszcze z kwiatków, to najbardziej rozwala blink.pl - miałem - niestety - kiedyś tam konto, przejął to w końcu ogicom (niestety... każdy sieciowiec, z którym rozmawiam, nie żałuje sobie bluzgów na tę "firmę"). No i na stronie informacyjnej było napisane, że mają dostęp do łącz typowo zachodnich (Telia Sonera, etc), których w Polsce nie ma. Przenieśli serwerownię, dalej twierdzą, że mają dostęp do TS. tongue.gif

Pomijam fakt, że mają coś z konfiguracją namieszane. Ale generalnie hosting z serwerami w PL, to nie jest dobry pomysł...
krzysztof_kf
Cytat(erix @ 2.08.2010, 16:04:33 ) *
Nie wiem, co ludzie widzą w kei/home/az/nazwa. tongue.gif

Jeśli chodzi o Home to chyba społeczna głupota wogle korzystanie z usług tej firmy jak zakupienie u nich domen .
thomson89
No prostej stronki nie będę trzymał. Przymierzam się do postawienia na serwerze sklepu. Robiłem już prowizoryczne testy obciążeniowe, ale to i tak jak wróżenie z fusów.

Z Prohost jestem zadowolony, tylko ceny...

Puciek
Cytat(athabus @ 2.08.2010, 21:01:57 ) *
Puciek - powiedz mi po co Thomsonowi VPS, którego pewnie nawet nie będzie potrafił skonfigurować tylko po to aby postawić na nim jakąś stronkę... To tak jakbyś dostawcy bułek doradzał kupowanie TIR'a bo ma takie fajne możliwości.
(thomson nie bierz tego do siebie - ja sam też nie jestem dobry w te klocki i choć sam umiem skonfigurować vps'a to do komercyjnych rzeczy i tak wolę zapłacić komuś za administrację, bo samo postawienia apacha i podstawowa konfiguracja to nie wszystko).
Bo przeciez nie ma mozliwosci zeby vpsy przychodzily w pelni ustawione z darmowym panelem PLESK do zarzadznia. Bez szans.
Za 1/3 tej ceny masz wysokiej jakości konto w dobrej Polskiej firmie z supportem 24h/dobę 7 dni w tygodniu, pełną kontrolę tego co dzieje się na serwerze, panelem do zarządzania usługami i administratorem, który w granicach rozsądku podpowie Ci jak rozwiązać problem.
buahahahah

Tak już poza wszystkim to połowa tanich hostingów stoi w tej serwerowni, więc kupując tani hosting to tak jakbyś składał się na vps'a ;-)
Jak zdurniales i kupujesz hosting w polsce to moze i tak.

BTW. Puciek zastanawia mnie, dlaczego w połowie swoich postów musisz próbować udowodnić swoją wyższość albo napisać jaki to jesteś fajny, ile masz maszyn i jak jesteś pożądany na rynku pracy - my już to na prawdę wszyscy wiemy.
A mnie zastanawia jak bardzo czujesz sie gorszy odemnie ze z przykladu o niezawodnosci hosteurope wyciagnales "idee" ze chodzi mi o napinke. Zeby jeszcze to bylo cos do napinania, a mowa o posiadaniu kilku maszynek.

Cytat(erix @ 2.08.2010, 22:17:18 ) *
Ogólnie hosting w serwerowniach ulokowanych w Polsce, to trochę dziwny pomysł - jakby strzał w stopę.
Word.

Cytat(thomson89 @ 2.08.2010, 22:50:31 ) *
Z Prohost jestem zadowolony, tylko ceny...
biggrin.gif
thomson89
Ale co wy macie do polskich serwerowni? Jesteśmy gorsi, czy nasze serwery są jeszcze krwią dziadów zbroczone?
thek
Chodzi tylko o to, że wielu z polskich "usługodawców" nastawia się na masówki. Potem na jednym kompie stoi kilkadziesiąt kont, a wystarczy kilka które go zarżynają i wszystkie chodzą fatalnie. Tutaj dobrym przykładem jest home.pl u którego nawet jeden plik index.html zawierający tylko tekst "Hello world" jako cała strona potrafi się ładować na urżniętej maszynie kilkanaście sekund. Oni Ci napiszą, że masz skrypty i zapytania nieoptymalne, a przecież nie używasz tam ani skryptu, ani nie łączysz się z bazą. Dział techniczny nie wie co się dzieje, zwłaszcza gdy widzą, że gadają z osobą się znającą na rzeczy. Nie-informatykom lub pseudo-informatykom rzucą kilkunastoma fachowymi terminami i zbyją. Kiedyś chciałem z nimi pogadać bo były problemy z obciążeniem (rzekomo limity przekraczaliśmy, choć panel nie wykazywał nawet 40-50% ) to mnie takimi bajkami raczyli, że dałem spokój sobie i całość przeniosłem na zupełnie inne serwery (właśnie prohosta). O dziwo tam wykazywane obciążenie było kilkukrotnie niższe niż w home.pl co jeszcze bardziej nasuwa wątpliwości co do jakości ich usług.
Gdy chcesz coś sensownego to pozostają Ci VPS, które do tanich nie należą w Polsce. Bo akurat pod tym względem polskie firmy się bardzo cenią.

PS.: Ja się nie dziwię, że home.pl jest zarżnięte. Oni z tego co kojarzę mają limit wysyłania maili 600... na minutę. A to zarżnie każdy serwer jeśli sobie ileś osób postanowi zrobić konto mailingowe na shared.
darophp
Jeśli chodzi o home.pl, to świetny nie jest bo mają szybkie łącza i niezły uptime. O reszcie nie wspomnę np. mam na myśli obsługę klienta.
Nie, żebyś się przesiadał z tego forum, ale jest specjalne forum w sieci na te tematy wht.pl lub webhostingtalk.pl
thomson89
Wiem, o tych forach smile.gif

W Prohoście podoba mi się jeszcze jedno. Datacenter mają w Gdańsku smile.gif
erix
Cytat
Jesteśmy gorsi, czy nasze serwery są jeszcze krwią dziadów zbroczone?

• łącza
  • sprzęt (może nie do końca, ale na ogół)
  • serwerownie
  • personel (nawet w firmach hostingowych z współpracującymi na innym piętrze nie potrafią się dogadać, to o czym mówimy?)

Przerabiałem już kilka firm hostingowych na własnej skórze, co najmniej drugie tyle w projektach i dopiero jak przeniosłem wszystko do serwerowni Hetznera, to wtedy to zaczęło działać jak powinno i dostałem jakąś interesującą ofertę. Co ciekawe, firma zarejestrowana w Polsce. tongue.gif

W ogóle, to nie rozumiem, co to za w Polsce moda na ograniczanie liczby baz MySQL... Oczywiście rozmawiamy o hostingu komercyjnym, darmowych w ogóle nie uwzględniam.

Cytat
Gdy chcesz coś sensownego to pozostają Ci VPS, które do tanich nie należą w Polsce. Bo akurat pod tym względem polskie firmy się bardzo cenią.

Ciekawe, kiedy zmądrzeją. tongue.gif

Cytat
Jeśli chodzi o home.pl, to świetny nie jest bo mają szybkie łącza i niezły uptime.

Świetne łącza w Polsce, to antonimy, niestety. Jest sens umieszczenia serwera gdzieś na Zachodzie (ale nie w USA), przerzucenie tam wszystkiego i nie ma cyrków z routingiem, jak było to ostatnio z konserwacją do tepsy. I jeśli ktoś powie ale pingi ma gorsze, to niech sobie to wsadzi między drzwi, bo czas błądzenia pakietów jest praktycznie niezauważalny przez gościa naszych stron.
thomson89
Hetzner? Ciekawe.

Serwer, o 1gb więcej miejsca niż na prohoście, 10zł taniej smile.gif
thek
Zmądrzeją dopiero gdy potracą klientów. Ale nie licze na to. Z tak agresywna reklamą jak home.pl to idiotów złapią wielu. A że potem nie pilnują zbytnio co kto wrzuca na serwer to klops. Niby są monity, że serwis słabo chodzi i obciąża maszynę innym osobom, ale wrażenie mam, że wysyłają to losowym klientom winksmiley.jpg

PS.: Poczytaj też o tym, że mają tendencję by na 1-2 miesiące przed końcem umowy zmniejszać zasoby, co kończy się tym, że w ciągu doby odwiedzający dłuuuuuuugo widzą Error500 i Cię krew zaleje. A potem jakby nigdy nic dostajesz kilka maili o możliwości przejścia na ich VPS. To jest po prostu chamstwo.
vokiel
Cytat(erix @ 3.08.2010, 11:01:11 ) *
Świetne łącza w Polsce, to antonimy, niestety. Jest sens umieszczenia serwera gdzieś na Zachodzie (ale nie w USA), przerzucenie tam wszystkiego i nie ma cyrków z routingiem, jak było to ostatnio z konserwacją do tepsy. I jeśli ktoś powie ale pingi ma gorsze, to niech sobie to wsadzi między drzwi, bo czas błądzenia pakietów jest praktycznie niezauważalny przez gościa naszych stron.

To jest właśnie argument niektórych, że pakiet z Wawy będzie szybciej leciał niż z Berlina, że pingi mniejsze. Tylko co z tego, jeśli czas potrzebny dla serwera do zaserwowania danych będzie dużo dłuższy. Już nie mówiąc o tych Error 500, o których wspomniał thek.

Będą te firmy zyskiwać klientów, to jak z partiami i ich propagandą w tv. Będą to raczej początkujący, którzy dopiero zaczynają, wraz ze wzrostem doświadczenia będą się przenosić. To jest jeszcze jeden argument, żeby nie korzystać z takich dostawców - duża część ich użytkowników to właśnie tacy "script kiddies"
athabus
Thomson - ogólnie w serwerowniach niemieckich i angielski dostaniesz więcej za mniej - dlatego też wiele osób wykupuje tam serwery. IMHO ma to sens dla większych stron, które rzeczywiście potrzebują więcej zasobów. W przypadku jednak, gdy Twoje strona nie potrzebuje wiele zasobów to nie ma sensu się bawić w serwerownie za granicą - a zarżnięcie dobrego serwera dobrze napisaną stroną to nie taka prosta sprawa. Np. w kei.pl mam stronę odwiedzaną przez 800-1000 osób dziennie (średnio 8 stron na usera) - razem daje to ponad 200k wyświetleń w miesiącu - strona wykorzystuje 80% zasobów konta, za które płacę 200zł (kupiłem je już z 3 lata temu i ciągle mam stare warunki umowy). Strona stoi na symfony i nie używa nawet cachowania - trudno więc powiedzieć, że jest przyjazna dla sprzętu.

Z moich doświadczeń to jednak preferuję firmy w Polsce - oczywiście mowa o tych z wyższej półki. Nie wiem, ale mam wrażenie, że jednak pomoc techniczna stoi na wyższym poziomie. Prawdopodobnie jest to związany z kwestiami językowymi - nie znam niemieckiego ;( Maile pisane po angielsku z reguły maja dłuższy czas odpowiedzi - z tego co kiedyś rozmawiałem z innymi osobami to nie jest to tylko moje wrażenie. Z kolei osoby piszące po niemiecku nie miały takich problemów.

Argument o pingach, który często jest podnoszony przez zwolenników polskich serwerowni uważam akurat za nietrafiony - w porównaniu z niemieckimi serwerowniami różnica jest nieodczuwalna dla zwykłego usera. Także tego nawet nie biorę pod uwagę. Pingi mają znacznie w przypadku serwerów w USA (jeszcze tańszych niż w Niemczech) - pod niektóre zastosowania warto pomyśleć o serwerze w USA, ale nie koniecznie pod stronę.

Bardzo opłacalne jest natomiast hostowanie VPS'ów i Dedyków za granicą- przynajmniej w wersji root.
Tyle tylko, że rodzi się pytanie czy autorowi tematu jest to potrzebne. VPS wiąże się z kilkoma kwestiami:
- jest droższy niż konto w firmie hostingowej
- wymaga zarządzania - oczywiście można postawić z paczek LAMP'a i cieszyć się, ale potem co chwila pojawiają się posty typu: "mój serwer rozsyła spam - nie wiem co się dzieje" - aby samodzielnie zarządzać serwerem trzeba mieć trochę wiedzy i czasu
- mogą pojawić się problemy po aktualizacji - na serwerach nie zdarza się to może nagminnie, ale czasem się zdarzają małe psikusy - mi np. kiedyś jedna z wersji gd przestała wspierać generowanie plików .png - oczywiście można zrobić downgrade itp, ale zawsze minie trochę czasu zanim taki problem wykryjesz - dobra firma hostingowa zazwyczaj wyłapie taki problem zanim wrzuci nową konfigurację - nawet jak nie wyłapie, to zaraz ktoś to zgłosi i po godzinie nie ma problemu
- monitorowanie serwera - firma hostingowa (dobra) monitoruje podstawowe kwestie związane z serwerem, na vps/dedyku z reguły trzeba robić to samodzielnie

Oczywiście VPS ma też swoje plusy:
- cena w przeliczeniu na wydajność
- możliwość niestandardowej konfiguracji
- dostęp na prawach root
- nie masz ograniczeń co to tego co ci wolno robić na serwerze - w granicach przyznanych limitów możesz postawić praktycznie wszystko co jest zgodne z prawem

Reasumując - jeśli zwykły hosting wystarcza na potrzeby Twojej strony, to nie bierz pod uwagę VPS bo tylko z tego będą problemy, taniej nie będzie, a "mocy" i tak nie wykorzystasz. Gdybyś znał się na konfiguracji serwerów i do tego miał kilka stronek to można VPS'a rozważać.
Jakiś przyzwoity hosting za granicą - czemu nie.

PS. Jeśli chcesz zobaczyć z czym "je" się vps to w Polsce są dostępne serwery vps po kilkanaście złotych miesięcznie (np. ionic.pl) - nie jest to coś na czym warto stawiać strony, ale na trening na pewno wystarczy. Zobacz czy dasz radę zarządzać takim serwerem samodzielnie.
erix
Cytat
To jest właśnie argument niektórych, że pakiet z Wawy będzie szybciej leciał niż z Berlina, że pingi mniejsze. Tylko co z tego, jeśli czas potrzebny dla serwera do zaserwowania danych będzie dużo dłuższy. Już nie mówiąc o tych Error 500, o których wspomniał thek.

Właśnie mam to na myśli. Tylko że - z doświadczenia - trzeba było współpracować z takimi, którzy mieli już wykupiony hosting (bądź nakazywali) w Polsce, bo firmowy "informatyk" tak powiedział... dry.gif

Cytat
Z moich doświadczeń to jednak preferuję firmy w Polsce - oczywiście mowa o tych z wyższej półki. Nie wiem, ale mam wrażenie, że jednak pomoc techniczna stoi na wyższym poziomie.

I tutaj koło się zamyka - w PL potrzebujesz się kontaktować z helpdeskiem, na Zachodzie zwykle nie. tongue.gif A już na pewno nie tak często.

Cytat
Argument o pingach, który często jest podnoszony przez zwolenników polskich serwerowni uważam akurat za nietrafiony - w porównaniu z niemieckimi serwerowniami różnica jest nieodczuwalna dla zwykłego usera. Także tego nawet nie biorę pod uwagę. Pingi mają znacznie w przypadku serwerów w USA (jeszcze tańszych niż w Niemczech) - pod niektóre zastosowania warto pomyśleć o serwerze w USA, ale nie koniecznie pod stronę.

No to jak powiedziałem. Ale niestety, jeśli chodzi o USA, to jednak jest to odczuwalne, poza tym - za Oceanem overselling jest wprowadzany dość agresywnie i pady się jednak zdarzają z tego powodu. Sumarycznie - wydajność spada, choć jest tanio w stosunku do możliwości (vide: DreamHost/Site5).

Cytat
Reasumując - jeśli zwykły hosting wystarcza na potrzeby Twojej strony, to nie bierz pod uwagę VPS bo tylko z tego będą problemy, taniej nie będzie, a "mocy" i tak nie wykorzystasz. Gdybyś znał się na konfiguracji serwerów i do tego miał kilka stronek to można VPS'a rozważać.
Jakiś przyzwoity hosting za granicą - czemu nie.

To zależy. Na VPS-ie musisz się zmieścić ze wszystkim w przydzielonym limicie. A summa summarum, nieraz i shared hosting będzie miał większy zapas mocy niż nawet droższy VPS. Na to nie ma reguły, zależy co skrypty obrabiają. Bo nieraz można możliwością niestandardowej konfiguracji to wszystko zrekompensować (choćby przez memcached, czy użycie innego demona).
Quantum
Tak.. co do home.pl to miałem tam domenę, ale nie zamierzam jej nawet przedłużać - nic na niej nie stało. Zarejestruję ją jeszcze raz za 3 tygodnie (chyba tyle wynosi okres oczekiwania?) w atrakcyjniejszej ofercie tongue.gif Dlaczego nikt nic nie pisze na temat OVH ? Znajomy miał tam na początku VPS-a, a później przeszedł na dedyka. Bardzo chwali sobie ich usługi. Mają dość atrakcyjne oferty, a co najważniejsze brak limitu transferu na VPS-ie z dobrymi parametrami - co mile mnie zaskoczyło smile.gif Na start taki serwer jest idealny dla tych, którzy mają dość użerania się z "error 503", a mają jakieś solidne podstawy administrowania serwerem. winksmiley.jpg
Puciek
Cytat(Quantum @ 3.08.2010, 20:14:47 ) *
Tak.. co do home.pl to miałem tam domenę, ale nie zamierzam jej nawet przedłużać - nic na niej nie stało. Zarejestruję ją jeszcze raz za 3 tygodnie (chyba tyle wynosi okres oczekiwania?) w atrakcyjniejszej ofercie tongue.gif Dlaczego nikt nic nie pisze na temat OVH ? Znajomy miał tam na początku VPS-a, a później przeszedł na dedyka. Bardzo chwali sobie ich usługi. Mają dość atrakcyjne oferty, a co najważniejsze brak limitu transferu na VPS-ie z dobrymi parametrami - co mile mnie zaskoczyło smile.gif Na start taki serwer jest idealny dla tych, którzy mają dość użerania się z "error 503", a mają jakieś solidne podstawy administrowania serwerem. winksmiley.jpg
W sporej mierze dlatego ze ovh ma serwerownie we francji a nie w polsce.
thomson89
Do ovh.pl chciałem się przenieść, ale zobaczyłem że może być tylko maksymalnie 10 połączeń do bazy danych (lub mniej, więcej).
kwiateusz
bo ovh nie jest od hostingu wspoldzielonego tylko od sprzedazy vps i dedyków, wiec plany shared maja tak żeby były

ja sobie chwale linuxpl.com którzy defacto swoje serwery trzymaja w Herznerze w DE, cena niska, jest ssh, admini odpisuja nawet o 3 rano, a ze potrzebuje tylko storage'u to pasuje mi idealnie acz zauważyłem że nie pada i znajomi ktorym poleciłem mowią to samo wiec coś w tym jest winksmiley.jpg
erix
O, to linuxpl też tam trzymają? D2.pl też (mam od dwóch lat tongue.gif), więc jednak potwierdza się moja teoria... winksmiley.jpg
Substr
Jestem na linuxpl.com już ponad rok i nie zarejestrowałem żadnego padu.. Możliwości i jakość za tą cenę naprawdę na dużym poziomie, kontakt znakomity.. Polecam.
thomson89
Tym linuxpl żeście mnie żywo zainteresowali.
Wicepsik
Miałem przez rok linuxpl.com. Żadnych zastrzeżeń.
vokiel
Już nie róbcie linuxpl.com takiej reklamy. A to, że mój blog też u nich stoi to nic nie znaczy biggrin.gif
Spawnm
znam stronę co stoi na linuxpl i widziałem już 2 pady w tym roku tongue.gif
thomson89
Długie?
zelu
Ja też mam konto od ponad dwóch lat na linuxie i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby serwer padł, więc musiałeś mieć wyjątkowe szczęście Spawnm winksmiley.jpg

Pozdro
athabus
Niekoniecznie - przecież wszystkie konta nie stoją na 1 maszynie.
zelu
Oczywiście, masz rację. Ale brak padów wnioskuję również po tym że mam 2 konta na dwóch różnych maszynach oraz na podstawie opinii kilku(nastu?) znajomych którym również polecałem linuxa smile.gif

thomson89
Temat można zamknąć, bo trochę się off-top zrobił. biggrin.gif

Reasumując istotę tematu: z prohostem się nic złego nie dzieje i nie ma potrzeby się wynosić.
darophp
Ja powiem tak:
hetzner.de - do czegoś bardziej profesjonalego - dedyki, wirtuale
mediatemple.com - bardziej dla osób prywatnych (stronka domowa, portfolio)
Jeśli stabilność i szybkie łącze to dedyk ovh.pl infr. we Francji
Ale jak na razie wystarczy mi webh.pl. Szybki, stabilny tylko opinie są takie ze problem z kontaktem...
lDoran
Czy prohost.pl posiada skierowanie domeny na konkretny katalog?
batman
Cytat(lDoran @ 9.11.2010, 12:25:55 ) *
Czy prohost.pl posiada skierowanie domeny na konkretny katalog?
Tak.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.