LucasZET
25.09.2010, 13:20:39
Nie bylem pewien gdzie zamiescic wiec zamieszcze tu; ewentualnie admin przeniesie

1. Czasami w roznych przegladarkach strona wyglada zupelnie roznie, jaki macie na to sposob, czy sa jakies programy ktore pokaza mi jak bedzie wygladac strona w roznych przegladarkach i w roznych rozdzielczosciach ?
2. Potrzebuje zrobic osobna strone na ktora dostep bedzie mial tylko administrator, ktory po zalogowaniu bedzie mial formularz np: Imie, Nazwisko, Wiek, Zdjecie i po za twierdzeniu tego - to wyskoczy na stronie - niestety w php jestem jeszcze za słaby zeby moc samemu to zrobic - wiec moze ktos pomoze albo ma takie cos to bym ewentualnie dane zmienił ?
3. Wiecej pytan nie pamietam ale to bedzie moj watek i tu bede zamieszczac wszystkie moje pytania.
lord2105
25.09.2010, 13:33:12
Cytat
1. Czasami w roznych przegladarkach strona wyglada zupelnie roznie, jaki macie na to sposob, czy sa jakies programy ktore pokaza mi jak bedzie wygladac strona w roznych przegladarkach i w roznych rozdzielczosciach ?
Dobra znajomość CSS to podstawa do sukcesu np pisząc padding: 10px 0 0 0; popełniasz błąd powinno być padding: 10px 0px 0px 0px; itd. Jeżeli chodzi o testy to polecam walidator W3C
http://validator.w3.org/Cytat
2. Potrzebuje zrobic osobna strone na ktora dostep bedzie mial tylko administrator, ktory po zalogowaniu bedzie mial formularz np: Imie, Nazwisko, Wiek, Zdjecie i po za twierdzeniu tego - to wyskoczy na stronie - niestety w php jestem jeszcze za słaby zeby moc samemu to zrobic - wiec moze ktos pomorze albo ma takie cos to bym ewentualnie dane zmienił ?
A na zabezpieczenie stronki jak na początek(jeżli twój serwer obsługuje pliki .htaccess)
Strona na hasłoA i tak btw. polecam przenieść do Przedszkola

Pozdrawiam
Damonsson
25.09.2010, 13:34:00
1. Są różne strony które niby oddają, wygląd pod różnymi przeglądarkami i systemami. Jednak najlepiej chyba ściągnąć podstawowe przeglądarki i samemu sobie stwierdzić na żywo. Dobrze napisany kod, nie potrzebuje wielkich modyfikacji pod różne przeglądarki.
2. Pomorze- fajne okolice. Pewnie google ma jakieś gotowce tego typu. Pewnie jak przejrzysz kilka różnych CMSów, to znajdziesz coś co Ci odpowiada. Bo nie do końca i tak rozumiem o co Ci chodzi z tymi danymi i co ma się wyświetlać.
3. A nie będzie, bo ja Ci go kradnę teraz i też jest mój
@lord2105 Ja bym napisał "padding 10px 0px;". Popełniłem błąd?
bim2
25.09.2010, 13:38:15
Cytat(Damonsson @ 25.09.2010, 14:34:00 )

@lord2105 Ja bym napisał "padding 10px 0px;". Popełniłem błąd?

Tak.
Crozin
25.09.2010, 13:43:11
Cytat
np pisząc padding: 10px 0 0 0; popełniasz błąd powinno być padding: 10px 0px 0px 0px; itd.
Bzdura! Zero (bez jednostki) jest jak najbardziej poprawnym zapisem.
Cytat
wiec moze ktos pomorze
Niestety, Małopolska.
lord2105
25.09.2010, 13:43:38
Heh

raczej:
padding-top:10px;
W zupełności wystarczy

Cytat
Bzdura! Zero (bez jednostki) jest jak najbardziej poprawnym zapisem.
Podałem mu tylko przykład, chyba lepiej, ze zacznie uczyć się dopisywać px wszędzie nawet przy 0 wejdzie mu to w krew...
Crozin
25.09.2010, 13:45:47
Zapis: padding-top: 10px;, a zapis: padding: 10px 0 0 0; to dwa zupełnie różne zapisy, które działają w inny sposób.
Damonsson
25.09.2010, 13:46:25
Aaa racja, mój błąd, chodzi tylko o górny margines. Sam sobie dopisałem, że chodzi też o dolny. Cofam w takim razie moje pytanie ;P
@Crozin: A takie zapisy:
padding-top: 10px;
padding-right: 0px;
padding-bottom: 0px;
padding-left: 0px;
VS
padding: 10px 0px 0px 0px;
Różnią się czymś? Jeśli tak to czym?
lord2105
25.09.2010, 13:46:56
Działają w inny sposób, ale efekt dają ten sam.
LucasZET
25.09.2010, 13:55:03
Ups

wstyd ale juz zmienilem i pomorza nie ma

(impreza piatkowa - jeszcze spie).
Wicepsik
25.09.2010, 13:55:08
Cytat(Damonsson @ 25.09.2010, 14:46:25 )

Drugi sposób to mniej kodu, efekt tak sam
Crozin
25.09.2010, 13:55:31
Cytat
padding-top: 10px;
padding-right: 0px;
padding-bottom: 0px;
padding-left: 0px;
VS
padding: 10px 0px 0px 0px;
Nie. Takie zapisy są równoznaczne.
Cytat
Działają w inny sposób, ale efekt dają ten sam.
Nie, dają inny efekt. Wersja z
padding ustawi Ci górny na 10 pikseli, a resztę wyzeruje. Wersja z
padding-top jedynie ustawi Ci górny. Widać różnicę?
lord2105
25.09.2010, 13:57:01
Chodziło mi o to, że są inaczej odbierane przez przeglądarkę, ale tak jak napisałeś różnicy w efekcie nie będzie żadnej
Damonsson
25.09.2010, 13:59:15
No to już się uspokoiłem, bo myślałem, że coś nie tak z moim myśleniem. I wstyd by był tylko.
A co do jeszcze poprzedniej wersji to chyba:
Padding: 10px 0 0;
też ustawi tylko 10px od góry, 0 z obydwu boków ("obydwu boków" lol), 0 z dołu.
lord2105
25.09.2010, 14:00:40
teoretycznie tak, ale po co pisać te zera

hehehe
To tak jak by potęgować 1 w nieskończoność - zawsze wynik będzie ten sam
Crozin
25.09.2010, 14:09:15
Dla tych co nie uważali na lekcjach, jak było mówione co oznacza to C w nazwie CSS:
1.
http://jsfiddle.net/99Zav/1/2.
http://jsfiddle.net/4NE3n/Ten sam efekt? No nie bardzo.
devnul
25.09.2010, 20:06:24
Cytat
Chodziło mi o to, że są inaczej odbierane przez przeglądarkę, ale tak jak napisałeś różnicy w efekcie nie będzie żadnej
są odbierane dokładnie tak samo - ustawiają padding z tym że albo ustawiają go zbiorczo/grupami albo dla konkretnej krawędzi.
Cytat
Podałem mu tylko przykład, chyba lepiej, ze zacznie uczyć się dopisywać px wszędzie nawet przy 0 wejdzie mu to w krew...
nie, px to nie jest jedyna jednostka dlatego nie lepiej jak wszędzie będzie wstawiał px, a nawet gorzej
@lord2105: Proponuję Ci przestać bzdury wypisywać, próbujesz uczyć innych tematu którego najwyraźniej sam nie znasz/nie rozumiesz, najpierw się doucz a później rób za eksperta
Cytat
impreza piatkowa - jeszcze spie
Wake up Neo
mike
26.09.2010, 08:44:27
~lord2105 poucz się CSS bo to co piszesz jest śmieszne.
Niestety śmieszne w pierwszej chwili, po chwili zastanowienia robi się przykre bo wychowujesz kolejne pokolenie niedouczonych "developerów".
LucasZET
3.10.2010, 14:23:35
OSTATNIA CZESC
Dodawanie newsów, myslalem o kilku rozwiazaniach:
1. Zrobić osobna strone dla admina i zeby po zalogowaniu otworzył mu sie "formularz", admin wypelni formularz i po zaakceptowaniu news zostanie dodany na strone - PHP niestety nie potrafie zrobić jeszcze takich rzeczy.
2. Kazdy news w osobnym pliku html z kolejną numeracja ktory doda sie automatycznie news pod newsem ?
3. Jakis inny pomysl - no i jakis tutorial, ewentualnie wytłumaczyc (tak jak dla prostego chłopa) jak to zrobic ?
gigzorr
3.10.2010, 14:29:21
logowanie+baza danych(tabela usery i zrobic jednego admina i sprawdzac potem) lub na zmiennych jesli ma byc jeden user tzn w zmiennych trzymac username/password admina.
dodawanie newsow = insert +flirtowanie danych przy dodawaniu i sprawdzanie czy pola nie sa puste np (!$zmienna albo funkcja empty).
ps. jak to ma byc admin to poco akceptacja newsow?jesli z akceptacja musi byc to robisz pole w tabeli newsy np: tytul,tresc,autor,data_dodania,czy_zaakceptowany(ustawiasz domyslnie 0) i potem przy wyswietlaniu zapytaniem(select) wyswietlasz tylko te , które spelniaja warunek i maja 1.
pager(pagination,paginacja) - news jeden pod drugim , ograniczona ilosc newsow na stronie
Crozin
3.10.2010, 14:34:19
Rozwiązanie numer 2 jest oczywiście możliwe do zrealizowania, ale będzie strasznie niewygodne i wyjątkowo podatne na błędy.
Rozwiązanie jest proste: osobna strona z formularzem, dostępna po jakiejś tam autoryzacji. Wysłanie formularza skutkuje zapisem danych do bazy danych (w jakiejkolwiek by ona postaci nie była). Wyświetlanie aktualności to odczytanie ich z owej bazy.
Brakuje Ci umiejętności? Doucz się. Akurat kursów "jak zrobić newsy w PHP" jest od groma.
LucasZET
3.10.2010, 14:37:49

nic nie rozumiem - mowilem jak dla prostego chłopa :/
Newsy beda dodawane tylko przeze wlasciciela i nie bedzie mial nikt inny do tego dostepu. Żadnych innych użytkowników. Kazdy moze zobaczyc news ale nikt nie moze dodac, zmieniac itd itp.
Kiedys czytalem gdzies ale niestety nie pamietam jak sie to nazywalo, ze wlasciciel bez znajomosci tworzenia stron moze w latwy sposob dodawac newsa ? :/
gigzorr
3.10.2010, 14:46:15
ale to nic trudnego:
echo '<form action="" method="post"> <input type="text" name="tytul"/>
<input type="text" name="tresc"/>
<input type="text" name="autor"/>
</form>';
$tytul = $_POST['tytul'];
$tresc = $_POST['tresc'];
$autor = $_POST['autor'];
/* flirtowanie danych */
//jeszcze mozna uzyc innych funkcji np. trim usuwa biale znaki jesli dobrze pamietam itp , poczytaj na necie.
{
echo 'prosze uzupelnic wymagane pola!'; }
else {
$query = "INSERT INTO tabela (tytul,tresc,autor) values('".$tytul."','".$tresc."','".$autor."')";
if ($query)
{
echo 'news zostal dodany'; }
else
{
}
}
napisane na szybko , ps. jakies bledy pewnie zrobilem to sobie popraw juz sam... 15.54 poprawilem jeszcze troszke , a o strone z logowaniem to ci napisalem stworz zmienne i w nich trzymaj username i haslo , i potem tylko sprawdzaj czy sie zgadza za pomoca ifa i gitara.
Crozin
3.10.2010, 15:01:32
Cytat
Kiedys czytalem gdzies ale niestety nie pamietam jak sie to nazywalo, ze wlasciciel bez znajomosci tworzenia stron moze w latwy sposob dodawac newsa ? :/
Szukaj pod frazą "CMS" - to kompleksowe narzędzie do zarządzania całą stroną (nie tylko aktualności). Albo pod frazą "system aktualności" czy jakieś "news management" i dostaniesz ileś tam gotowych, darmowych narzędzi.
LucasZET
6.10.2010, 14:49:47
gigzorr niech ja to przeanalizuje i pewnie za chwile bede pytac

sorki ale nie znam sie na tym - co do twoje kodu - mam utworzyć baze danych MySQL na serwerze ?
Musze wypełnić to - co mam wpisac i co zmienic w kodzie ?
Nazwa bazy danych:
Nazwa użytkownika bazy danych:
Hasło użytkownika:
Potwierdź hasło:
devnul
6.10.2010, 14:56:02
Cytat
sorki ale nie znam sie na tym
to się za to nie bierz, zleć komuś kto się zna, gdyby każdy znał się na wszystkim to by było dopiero
LucasZET
6.10.2010, 15:10:57
ja to robie dla wlasnej przyjemnosci, raz ktos podpowie i kolejne cos bede juz wiedzial - na tym to wszystko polega
kilab
6.10.2010, 17:35:39
Cytat(LucasZET @ 6.10.2010, 15:10:57 )

ja to robie dla wlasnej przyjemnosci, raz ktos podpowie i kolejne cos bede juz wiedzial - na tym to wszystko polega
Tyle tylko, że z Twoich postów raczej wynika, że oczekujesz pomocy odnośnie wszystkiego, nawet najprostszych rzeczy. Może lepiej poczytaj kursy / książkę / zapłać komuś za odpowiadanie na Twoje pytania?
// takie pisanie i tak nic nie zmieni, pokazałeś tylko, że zależy Ci na gotowcach skoro nie rozumiesz pisma w książce
devnul
6.10.2010, 17:42:30
Cytat
ja to robie dla wlasnej przyjemnosci
i przyjemność Ci pewnie sprawia jak wszystko ktoś inny zrobi za Ciebie
LucasZET
6.10.2010, 19:57:10
mam 3 ksiazki do PHP
i **** mi po nich
nie chcecie pomóc - ok
i tak sie dowiem
narx
* zapewne wy juz tacy sie urodziliscie ze wszystko wiedzieliscie
Mefiuu
6.10.2010, 20:16:36
Cytat(LucasZET @ 6.10.2010, 20:57:10 )

mam 3 ksiazki do PHP
i **** mi po nich
nie chcecie pomóc - ok
i tak sie dowiem
narx
Wicepsik
6.10.2010, 20:43:27
Cytat(LucasZET @ 6.10.2010, 20:57:10 )

no, a jak
tutaj sami geniusze
devnul
6.10.2010, 22:56:23
@erix: zmiotłeś mnie tym z przed ekranu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.