MateuszS
4.10.2010, 17:37:28
Witam, w tym roku piszę maturę zdaję polski (podst), matmę, angielski (podst i rozsz.) oraz fizykę (rozsz.). Oczywiście specjalnie orłem nie jestem z tych przedmiotów ale teoretycznie gdybym zdał bardzo dobrze, jaka jest najlepsza uczelnia do studiowania informatyki (programowanie gier, programów użytkowych, systemów, ogólnie softu) we wschodniej Polsce (włącznie z Warszawą i Krakowem na które się nastawiam). Jaki kierunek i uczelnia byłyby dla mnie najlepsze? Gubię się trochę w tym, nie bardzo wiem jak mam uczelnię wybrać, znajdę jakąś ale okaże się że są lepsze a na ich stronach jest burd... nieporządek i nic nie mogę rozkminić.
Możecie coś zaproponować, polecić? Pozdrawiam.
Cytat
I nie, tego jeszcze nie było
Skoro tak twierdzisz, to poprzyj czymś swoją teorię. Było już kilka tego typu wątków, o ile pamiętam.
Jeśli uważasz, że nie było, to zalinkuj do konkretów.
MateuszS
5.10.2010, 20:17:58
Owszem było i wiele z nich czytałem, jednak tam już koledzy albo wybrali uczelnię albo pytali o kierunek. Ja nie wybrałem ani tego ani tego... no kierunek w sumie mam sprecyzowany jednak szukam uczelni, more info w pierwszym poście.
batman
5.10.2010, 21:18:10
Wybacz moją bezpośredniość, ale jeśli w klasie maturalnej nie wiesz na jaką uczelnię i jaki kierunek chcesz iść, to nie wróżę Ci najlepiej. Specjalizację też ktoś za Ciebie będzie wybierał?
Napiszę Ci jak to było ze mną. Wybierałem się do Gdańska na politechnikę i dostałem się z konkursu świadectw. Niestety nie udało mi się załapać do akademika, a co za tym idzie nie było mnie stać na studiowanie w Gdańsku, przez co trafiłem do Koszalina (również na politechnikę). I nie żałuję. Rankingi rankingami, a i tak wszystko zależy od tego, czego Ty chcesz się nauczyć. Jeśli będziesz czaił się jak platforma, daleko nie zajedziesz.
MateuszS
6.10.2010, 17:44:44
Mam sprecyzowane co chciałbym robić, na jaki kierunek iść (tak ogólnie), nie wiem jednak jak taki kierunek się profesjonalnie nazywa żeby potem nie walnąć gafy i nie wybrać czegoś co nie ma nic wspólnego z tym czym chciałbym się zajmować. Są dziesiątki kierunków podobne do siebie z podobnymi wymaganiami i "planami nauki" czy jak to się tam zwie, jednak nie każdy da mi to czego oczekuję.
Wybierasz wtedy mniejsze zło.
Mamy za Ciebie myśleć...? To Twoje życie, Twoje decyzje; mamy żyć za Ciebie? No sory, ale jak zdajesz w tym roku maturę, to dobrze by było, żebyś wiedział, matura pochodzi od mature i nie bez powodu.
Nazwa chyba zobowiązuje?
attimo
10.10.2010, 13:47:17
Też jestem w podobnej sytuacji, ale osobiście uważam, że same studia to taki zapychacz czasu i "rzucanie sie" na najlepsze uczelnie nie jest chyba najlepszym rozwiazaniem. Studia tak jakby poszerzaja horyzonty, pokazuja Ci rozne kierunki rozwoju, ale tak naprawde jak zreszta w kazdym zawodzie trzeba cos wybrac i sie w tym szkolic. Jakby sie ktoś uparl to i z takiej stronki by sie wszystkiego potrzebnego nauczyl.
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?titl...%C5%82%C3%B3wna
Speedy
12.10.2010, 16:43:42
Cytat(attimo @ 10.10.2010, 14:47:17 )

[...] Jakby sie ktoś uparl to i z takiej stronki by sie wszystkiego potrzebnego nauczyl.
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?titl...%C5%82%C3%B3wnaNie rób sobie jaj, kolego

.
motyl-pl
12.10.2010, 17:14:11
Cytat(attimo @ 10.10.2010, 14:47:17 )

Też jestem w podobnej sytuacji, ale osobiście uważam, że same studia to taki zapychacz czasu i "rzucanie sie" na najlepsze uczelnie nie jest chyba najlepszym rozwiazaniem. Studia tak jakby poszerzaja horyzonty, pokazuja Ci rozne kierunki rozwoju, ale tak naprawde jak zreszta w kazdym zawodzie trzeba cos wybrac i sie w tym szkolic. Jakby sie ktoś uparl to i z takiej stronki by sie wszystkiego potrzebnego nauczyl.
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?titl...%C5%82%C3%B3wnaJestem w takiej samej sytuacji jak wy, i uważam że studia są potrzebne i można dużo się nauczyć dlatego zlecę w to
http://www.wsb.gda.pl/wwwGdansk/4688418.xml + praca stacjonarna w jednej z trójmiejskiej firm webdeveloperskich..
Słuchaj, uczelnie techniczne mają mniej więcej podobny program nauczania, bo tego wymaga Ministerstwo Nauki. Uniwersytety mają nieco inny, ale też w ramach samych uniwersytetów jest on jednolity. Różnice polegają na tym, na co w danej uczelni kładzie się większy nacisk, a co do jakości, to studia są o tyle specyficzne, że jest duża rotacja przedmiotów i dużo różnych pracowników naukowych, przez co nawet w obrębie jednego przedmiotu zdarza się, że część studentów trafia na świetnego prowadzącego, a część do beznadziejnego. Żeby w miarę obiektywnie to opisać, jakie zajęcia są dobre, potrzebny byłby spory referat na pojedynczą uczelnię, pisany w dodatku przez więcej niż jednego studenta. Jeśli chodzi o konkretne typy i rodzaje aplikacji, tego i tak będziesz się uczyć bardziej na późniejszych latach, a zwłaszcza w ramach studiów magisterskich, które są teraz całkowicie osobnym bytem, więc możesz inżynierskie zrobić w jednym miejscu, a magisterskie gdzie indziej, jak znajdziesz ciekawą specjalność.
Z informatyk na uczelniach technicznych w interesującym Cię rejonie geograficznym na pewno dobrze sobie radzi Politechnika Warszawska, AGH i Politechnika Śląska. Ja studiuję na AGH w Krakowie, wyboru nie żałuję i jestem w miarę zadowolony z tych studiów. Ze specjalności na studiach magisterskich świetnie są prowadzone tutaj sieci komputerowe (młoda, kompetentna, zaprawiona w boju, stale rozwijająca się kadra + wspaniale wyposażone laboratoria sieciowe), a od lutego uruchamiane ma być tworzenie gier komputerowych we współpracy z UJ oraz European Academy of Games.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.