Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Studia - Wo?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
MateuszS
Witam, w tym roku piszę maturę zdaję polski (podst), matmę, angielski (podst i rozsz.) oraz fizykę (rozsz.). Oczywiście specjalnie orłem nie jestem z tych przedmiotów ale teoretycznie gdybym zdał bardzo dobrze, jaka jest najlepsza uczelnia do studiowania informatyki (programowanie gier, programów użytkowych, systemów, ogólnie softu) we wschodniej Polsce (włącznie z Warszawą i Krakowem na które się nastawiam). Jaki kierunek i uczelnia byłyby dla mnie najlepsze? Gubię się trochę w tym, nie bardzo wiem jak mam uczelnię wybrać, znajdę jakąś ale okaże się że są lepsze a na ich stronach jest burd... nieporządek i nic nie mogę rozkminić.

Możecie coś zaproponować, polecić? Pozdrawiam.
erix
Cytat
I nie, tego jeszcze nie było

Skoro tak twierdzisz, to poprzyj czymś swoją teorię. Było już kilka tego typu wątków, o ile pamiętam.

Jeśli uważasz, że nie było, to zalinkuj do konkretów.
MateuszS
Owszem było i wiele z nich czytałem, jednak tam już koledzy albo wybrali uczelnię albo pytali o kierunek. Ja nie wybrałem ani tego ani tego... no kierunek w sumie mam sprecyzowany jednak szukam uczelni, more info w pierwszym poście.
batman
Wybacz moją bezpośredniość, ale jeśli w klasie maturalnej nie wiesz na jaką uczelnię i jaki kierunek chcesz iść, to nie wróżę Ci najlepiej. Specjalizację też ktoś za Ciebie będzie wybierał?
Napiszę Ci jak to było ze mną. Wybierałem się do Gdańska na politechnikę i dostałem się z konkursu świadectw. Niestety nie udało mi się załapać do akademika, a co za tym idzie nie było mnie stać na studiowanie w Gdańsku, przez co trafiłem do Koszalina (również na politechnikę). I nie żałuję. Rankingi rankingami, a i tak wszystko zależy od tego, czego Ty chcesz się nauczyć. Jeśli będziesz czaił się jak platforma, daleko nie zajedziesz.
MateuszS
Mam sprecyzowane co chciałbym robić, na jaki kierunek iść (tak ogólnie), nie wiem jednak jak taki kierunek się profesjonalnie nazywa żeby potem nie walnąć gafy i nie wybrać czegoś co nie ma nic wspólnego z tym czym chciałbym się zajmować. Są dziesiątki kierunków podobne do siebie z podobnymi wymaganiami i "planami nauki" czy jak to się tam zwie, jednak nie każdy da mi to czego oczekuję.
erix
Wybierasz wtedy mniejsze zło.

Mamy za Ciebie myśleć...? To Twoje życie, Twoje decyzje; mamy żyć za Ciebie? No sory, ale jak zdajesz w tym roku maturę, to dobrze by było, żebyś wiedział, matura pochodzi od mature i nie bez powodu.

Nazwa chyba zobowiązuje?
attimo
Też jestem w podobnej sytuacji, ale osobiście uważam, że same studia to taki zapychacz czasu i "rzucanie sie" na najlepsze uczelnie nie jest chyba najlepszym rozwiazaniem. Studia tak jakby poszerzaja horyzonty, pokazuja Ci rozne kierunki rozwoju, ale tak naprawde jak zreszta w kazdym zawodzie trzeba cos wybrac i sie w tym szkolic. Jakby sie ktoś uparl to i z takiej stronki by sie wszystkiego potrzebnego nauczyl.
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?titl...%C5%82%C3%B3wna

Speedy
Cytat(attimo @ 10.10.2010, 14:47:17 ) *
[...] Jakby sie ktoś uparl to i z takiej stronki by sie wszystkiego potrzebnego nauczyl.

Nie rób sobie jaj, kolego winksmiley.jpg.
motyl-pl
Cytat(attimo @ 10.10.2010, 14:47:17 ) *
Też jestem w podobnej sytuacji, ale osobiście uważam, że same studia to taki zapychacz czasu i "rzucanie sie" na najlepsze uczelnie nie jest chyba najlepszym rozwiazaniem. Studia tak jakby poszerzaja horyzonty, pokazuja Ci rozne kierunki rozwoju, ale tak naprawde jak zreszta w kazdym zawodzie trzeba cos wybrac i sie w tym szkolic. Jakby sie ktoś uparl to i z takiej stronki by sie wszystkiego potrzebnego nauczyl.

Jestem w takiej samej sytuacji jak wy, i uważam że studia są potrzebne i można dużo się nauczyć dlatego zlecę w to
http://www.wsb.gda.pl/wwwGdansk/4688418.xml
+ praca stacjonarna w jednej z trójmiejskiej firm webdeveloperskich..
Zyx
Słuchaj, uczelnie techniczne mają mniej więcej podobny program nauczania, bo tego wymaga Ministerstwo Nauki. Uniwersytety mają nieco inny, ale też w ramach samych uniwersytetów jest on jednolity. Różnice polegają na tym, na co w danej uczelni kładzie się większy nacisk, a co do jakości, to studia są o tyle specyficzne, że jest duża rotacja przedmiotów i dużo różnych pracowników naukowych, przez co nawet w obrębie jednego przedmiotu zdarza się, że część studentów trafia na świetnego prowadzącego, a część do beznadziejnego. Żeby w miarę obiektywnie to opisać, jakie zajęcia są dobre, potrzebny byłby spory referat na pojedynczą uczelnię, pisany w dodatku przez więcej niż jednego studenta. Jeśli chodzi o konkretne typy i rodzaje aplikacji, tego i tak będziesz się uczyć bardziej na późniejszych latach, a zwłaszcza w ramach studiów magisterskich, które są teraz całkowicie osobnym bytem, więc możesz inżynierskie zrobić w jednym miejscu, a magisterskie gdzie indziej, jak znajdziesz ciekawą specjalność.

Z informatyk na uczelniach technicznych w interesującym Cię rejonie geograficznym na pewno dobrze sobie radzi Politechnika Warszawska, AGH i Politechnika Śląska. Ja studiuję na AGH w Krakowie, wyboru nie żałuję i jestem w miarę zadowolony z tych studiów. Ze specjalności na studiach magisterskich świetnie są prowadzone tutaj sieci komputerowe (młoda, kompetentna, zaprawiona w boju, stale rozwijająca się kadra + wspaniale wyposażone laboratoria sieciowe), a od lutego uruchamiane ma być tworzenie gier komputerowych we współpracy z UJ oraz European Academy of Games.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.