Cytat(herakles @ 20.10.2010, 08:18:25 )

Z tego co widzę, pracodawcy zagonili nas w kozi róg jeśli chodzi o wynagrodzenia. Na rynku b2b dzień pracy programisty php kosztuje od 1000 do 2000zł. Daje miesięcznie 20000-40000zł. Firmy wogóle nie schodzą niżej, więc wniosek zleceń jest pod dostatkiem, więc jeśli będziemy się przerzucać postami typu 1/10 ceny samochodu, czy malucha za 70zł to będziemy w jeszcze większej czarnej D. Ja jeżdżę autem o wartości 10 tyś. i nie zamierzam zarabiać 1 tyś. W życiu nie kupię sobie auta które kosztuje 10 pensji, jedna dwie, trzy to już extra fura jak dla mnie.
W naszym interesie jest, żebyśmy znali i dbali swoje zarobki, bo jak dotąd to znają je tylko rekrutujący i mają przez to nas w garści.
Dlatego zacznę ten cudowny wątek od konkretnej liczby:
Doświadczenie ponad 5 lat, zarobki podstawa 8192+VAT niepłatne urlopy, ale za to 1-2 dni wolnego czy mocne spóźnienie nie jest brane pod uwagę. Premie dodatkowo jakieś 25% rocznych dochodów, ale w 2009 było ZERO.
Za 2000 dziennie, mogę jeszcze ubranie pracownikom do pralni wozić, skąd te liczby?
Co do zarobków to pytanie zbyt ogólne, bo przecież to zależy od pozycji w grupie programistów, regionu, doświadczenia no i oczywiście firmy
Region
Ja np. pochodzę z Lublina i tutaj jest tragedia, programista PHP znajdzie bez problemu pracę, za 2000zł/mc, ale oprócz php musi jeszcze ciąć grafikę, składać, a w wielu przypadkach nawet ją robić

Tylko, że to są te małe pseudo firmy, którymi zarządzają kolesie o marnym pojęciu, ale mają paru znajomych którzy przez parę miesięcy załatwiają im robotę. Co później? Nie wiem
Dla doświadczonych programistów tutaj też nie jest kolorowo, ostatnio widziałem ofertę 4000zł/mc - wymagane kilka lat doświadczenia, zf, linux, svn itp, skakanie na głowie itp - a to jest jedna z najlepszych ofert, o jakiej słyszałem w tym mieście.
Najgorsze jest tutaj to, że czy 2500, czy 1500 to zawsze się ktoś znajdzie, kto to weźmie, więc pracodawcy nie walczą o programistów, wręcz odwrotnie