Witam mistrzów klawiatury.
Od paru miesięcy jestem zatrudniony w pewnej dość dużej firmie zorientowanej na branżę artykułów dziecięcych. Firma, a tak naprawdę spółka czterech firm pracuje na czterech takich samych programach (po jednym dla każdej części spółki). Każdy program korzysta z własnej bazy danych - i dobrze, pomaga to w rozliczaniu podatków. Ale z drugiej strony są dane które mogły by być wspólne dla wszystkich 4 baz (firm) z ewentualną perspektywą na więcej. I to jest moje zadanie

. Ja realizuję integracje danych z czterech baz za pomocą tablic (array) w php. Na przykład moduł do wyświetlenia cen produktów ze wszystkich baz ładuje wszystkie cenniki z każdej bazy po kolei i zapamiętuję w tablicy. Następnie przeprowadza pętle która sprawdza w każdej bazie czy już istnieje taki produkt (w moim wypadku na podstawie nazwy które są identyczne) i jeżeli tak to modyfikuje tablicę tak aby dany produkt występował w niej tylko raz, ale miał ceny z wszystkich baz. I to działa - nie za szybko, ale działa. A jak wy radzicie / poradzili byście sobie z takim problemem? (bazy są na firebird'zie)
Pozdrawiam.