A mam takie pytanie. Znalazłem gdzieś pewien kod i zamieniłem pod moje potrzeby.
<?
include ('../meta.php');
include ('../dodatki/bonus.php');
polacz_baza();
echo "<h1>NEWSY - DODAWANIE I WYŚWIETLANIE</H1>"; echo '<form action="wiadomosci.php" method="post"> Tytuł wiadomości: <input type="text" name="tytul" /><br />
Treść wiadomości: <textarea name="text" cols="50" rows="10"></textarea><br />
Autor: <input type="text" name="autor" /><br />
<input type="submit" name="submit" value="wyślij" />
</form>';
if (isset($_POST['submit'])) { //dodawanie danych do bazy
$zapytanie = "INSERT INTO newsy VALUES (NULL, '".$tytul."', '".$text."', '".$autor."', '".$data."')";
}
if (isset($_GET['co']) && isset($_GET['id']) && $_GET['co'] == 'skasuj') { $wynik = mysql_query("DELETE FROM newsy WHERE id = '".$_GET['id']."'");
} elseif (isset($_POST['co']) && $_POST['co'] == 'popraw') { if ($_POST['tytul'] && $_POST['text'] && $_POST['autor']) {
$popraw = mysql_query("UPDATE newsy SET tytul = '".$_POST['tytul']."', text = '".$_POST['text']."', autor = '".$_POST['autor']."', WHERE id = '".$_POST['id']."';");
}
}
elseif (isset($_GET['co']) && $_GET['co'] == 'edytuj') { $edycja = mysql_query("SELECT * FROM newsy WHERE id = '".$_GET['id']."';"); $nrid = $rekord['id'];
$tytul = $rekord['tytul'];
$text = $rekord['text'];
$autor = $rekord['autor'];
$data = $rekord['data'];
echo "<table border=\"1\"> <tr>
<td width=\"120\"><form action=\"wiadomosci.php\" method=\"post\">
nr id: ".$nrid."<input type=\"hidden\" name=\"co\" value=\"popraw\">
<input type=\"hidden\" name=\"id\" value=\"".$nrid."\"><br /></td>
</tr><tr>
Tytuł:<input type=\"text\" name=\"nazwa\" value=\"".$tytul."\"><br /></td>
</tr><tr>
<td width=\"120\">Treść wiadomości:<textarea name=\"text\" cols=\"50\" rows=\"10\">".$text."</textarea><br /></td>
</tr><tr>
<td width=\"120\">Autor:<input type=\"number\" name=\"semestr\" min=\"0\" max=\"7\" value=\"".$autor."\"><br /></td>
</tr><tr>
<td align=\"center\"><input type=\"submit\" value=\"popraw\"><br />
</form></td>
</tr>
</table>";
}
$wynik = mysql_query("SELECT * FROM newsy ORDER BY id DESC;") or
echo "Znaleziono: ".$ile." rekordów"; echo "<table border=\"1\" width=\"750\"><tr><td width=\"30\">Nr. ID</td><td width=\"100\">Tytuł</td><td width=\"40\">Text</td> <td width=\"10\">autor</td>
<td width=\"120\">data</td>
<td width=\"50\">Usuwanie
</td><td>Edytowanie</td></tr>";
$nrid = $rekord['id'];
$tytul = $rekord['tytul'];
$text = $rekord['text'];
$autor = $rekord['autor'];
$data = $rekord['data'];
echo "<tr><td width=\"30\">".$nrid."</td><td width=\"100\">".$tytul."</td> <td width=\"40\">".$text."</td>
<td width=\"10\">".$autor."</td>
<td width=\"120\">".$data."</td>
<td><a href=\"wiadomosci.php?co=skasuj&id=$nrid\">usuń</a></td><td>
<a href=\"wiadomosci.php?co=edytuj&id=$nrid\">edytuj</a></td></tr>";
}
?>
</body>
</html>
Jak można zobaczyć w funkcji warunkowej odpowiedzialnej za edycje mamy formularz, W związku z tym mam pytanie czy i co mogę zobaczyć aby edycja odbywała w formularzu który znajduje sie u góry pliku?
Mam też tu taki problem, że coś nie dział poprawnie z aktualizowaniem danych. Owszem wyświetlaja sie w formularzu, ale po wcisnięciu przycisku popraw ... dane nie sa zamieniane.