Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odczyt liczby
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pemko11
Witam! Prowadzę serwis ogłoszeń i mam pytanie czy istnieje możliwość zrobienia przy kategoriach liczby ogłoszeń w tym dziele czyli np Motoryzacja [60] Jak to należy zrobić? Strona www.Jasielskie.org.pl
pedro84
Zapewne tak.
mhw
Pobierz z bazy wszystkie ogłoszenia z danej kategorii, a potem mysql_num_rows. W wyniku dostaniesz liczbę ogłoszeń, którą możesz sobie wyświetlić.
Crozin
Dla każdej kategorii dodajesz pole ilość ofert, które zwiększasz/zmniejszasz o jeden przy dodaniu/usunięciu oferty w tej kategorii.

@mhw: Ta.... bo każdorazowe pobieranie (po co w ogóle pobierać?!) setek/tysięcy danych kilkanaście razy na jedno żądanie to dobry pomysł...
pemko11
A czy wykonałby mi to któryś z Panów, dla Was jest to chwila a ja nie mogę sobie poradzić..

Pozdrawiam.

Edit: Jeśli nikt nie pomoże to najwyżej będę to ręcznie zmieniał smile.gif
Crozin
Podpowiedź 1: [nazwa silnika Twojej bazy, np.: MySQL] triggers
Podpowiedź 2: AFTER INSERT ON oferty -> zwiększasz o jeden
Podpowiedź 3: AFTER DELETE ON oferty -> zmniejszasz o jeden

Nie potrafisz sobie z tym poradzić? Udaj się do działu giełda ofert.
pemko11
Jest tutaj ktoś, kto wykonałby mi to niestety za darmo.. GG 9832929
phpion
Cytat(pemko11 @ 9.11.2010, 16:40:26 ) *
A czy wykonałby mi to któryś z Panów, dla Was jest to chwila a ja nie mogę sobie poradzić..

Coś za długo to nie próbowałeś (niecałe 10 minut). Dajesz 50 zł i masz zrobione.
konrados
no albo:
  1. $result = mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM artykuly WHERE category_id='$cat_id'",$connection) or die(mysql_error());
  2. $catCount=mysql_result($result, 0);

Wywołane kilkanaście razy/stronę chyba nie powinno być aż tak przeciążające.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.