Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka wyrazów jako jeden element w wyrażeniu regularnym
Forum PHP.pl > Forum > PHP
shark121
Mam pewien ciąg znaków w formacie

"nazwa<liczba><identyfikator gry><drużyna>"

Objaśnienia:
nazwa - jeden lub więcej wyrazów zawierający tylko i wyłącznie litery języka angielskiego, cyfry i znaki ` ! @ # $ ^ & * ( ) - + [ ] ; ' " : / . ,
liczba - dowolna liczba większa od 0
identyfikator gry - identyfikator gracza w grze o formacie STEAM_0:[0-9]:[0-9]
drużyna - nazwa drużyny CT lub TERRORIST

Na początku pisania kodu założyłem, że na moje potrzeby nazwa nie będzie składać się z więcej niż jednego wyrazu i nie będzie zawierać żadnych dziwnych, niepotrzebnych znaków. Teraz przyszła pora by wykorzystać ten kod w podobnym celu, jednak teraz już nie mam żadnego wpływu na to jaką nazwę otrzymam, wobec czego zmuszony jestem dostosować ten kod pod nowe wymagania. Zmiana dotyczy tylko nazwy, a moja wiedza na temat wyrażeń regularnych kończy się na jednym wyrazie. Próbowałem różnych kombinacji z \s, ale bezskutecznie. Oto jak wygląda moje obecne wyrażenie. Żeby ominąć późniejsze problemy od razu sobie całość przepuszczam przez htmlspecialchars.

1. preg_match('/&quot;([a-zA-Z0-9]+)&lt;([0-9]+)&gt;&lt;(STEAM_0:[0-9]:[0-9]+)&gt;&lt;(CT|TERRORIST)&gt;&quot;/', $tekst);

Wszystko działa bez zarzutu dopóki nie pojawi się nazwa złożona z więcej niż jednego wyrazu. Jakieś podpowiedzi?
dantes
a jakbyś do 1szego ciągu dodał spację?
zdążyłem tylko na szybko sprawdzić RegexPal'em:
  1. ([a-zA-Z0-9 ]+)

poza tym, pierwsze wyrażenie (to powyżej) nie obsłuży Ci znaków : ` ! @ # $ ^ & * ( ) - + [ ] ; ' " : / . ,

przynajmniej z tego co wiem winksmiley.jpg

pozdrawiam

edit:

spacja oczywiście jest za "9"
shark121
sciana.gif
Wiedziałem, że jak będę kombinował to znaczy, że przeoczyłem jakieś proste rozwiązanie smile.gif Wielkie dzięki.

Jeśli chodzi o te znaki to już sobie powinienem poradzić, bo nie wrzucałem ich na razie do kodu bo by mi tylko go uczyniły mniej czytelnym i dłuższym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.