Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaka jest najlepsza metoda nauki na tworzenie szablonu? (HTML, CSS)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
victor_19
Jestem w trakcie nauki HTML i CSS (w przyszłości planuję wziąć się za PHP).

Po opanowaniu znajomości chciałbym wziąć się za tworzenie szablonów (cięcie grafiki, a potem kodowanie do html/css) - tylko zastanawiam się jak to zacząć...

Czy nauczyć się wszystkich własności CSS?

Patrzeć na przykładowe szablony czy spróbować samemu?

Z góry dzięki za odpowiedzi smile.gif
zordon
specem w css nie jestem, ale wydaje mi się, że najlepiej zacząć od analizy dobrych i sprawdzonych przykładów. Najważniejsze moim zdaniem to podstawowe rozmieszczenie elementów - kolumna z lewej, z prawej, nagłówek, itd... - tak aby się nie rozjeżdżały bez względu na treść, przeglądarki itp. Przećwicz różne kombinacje tych elementów (nie ma ich znowu wcale tak dużo). Później wypelniaj te elementy mniejszymi i coraz bardziej szczegółowymi. Z czasem dojdziesz już do tego etapu, że będziesz wiedział, jak zrobić coś wyjątkowo niestandardowo i odejść od wcześniej narzuconych standardów.
W sieci jest mnóstwo tutoriali dla początkujących, jak się wciągniesz warto zainwestować w jakąś książkę
cniak
Osobiscie uczylem sie tak:
poczatki - szkola, zadania typu: podkresl, pogrub
2 etap - kurshtml.boo.pl i html.net (mniej znany, ale polecam ten 2)
3 etap - po poznaniu wiekszosci css zaczynalem rozumiec i przeksztalcac szablony Faux Column CSS
4 etap - rozwiazywalem zadania z tego forum (ale nie dawalem gotowych rozwiazan!)
5 etap - pisalem swoje szablony

Jezeli chodzi o ciecie szablonow i grafike nigdy nie bylem dobry, ale jakos tak sie nauczylem podstaw w gimpie (gimpuj.info, tutoriale wideo, google)
Nie napisze, ze potrafie 100% cssa, ale napisac swoj wlasny szablon potrafie. Kazdemu inaczej zajmuje czas tego nauczenia, mi to zajelo: nie powiem ile smile.gif Jezeli bedziesz miec determinacje w sobie i chec nauki + silna wola to na pewno sie nauczysz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.