Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: platnosci.pl itp ale bez własnej firmy + kwestia prawna
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Spawnm
Witam,

doradźcie mi co powinienem zrobić aby nie narobić sobie kłopotów smile.gif
A więc ,
w najbliższym czasie planuję wystartować z własnym portalem na którym planuję zarabiać,
nie znalazłem podobnego (Szukałem w pl , możliwe że jest za granicą coś podobnego) więc prawdopodobieństwo że się utrzyma nawet jakieś jest.
Ale pojawił się problem z pozyskiwaniem pieniędzy , mianowicie aby dostać konto/api na płatności.pl muszę mieć firmę...
Czy jest coś podobnego do płatności ale nie wymagające firmy aby zarabiać , oraz jak ma się to do prawa ?
Nie chcę zakładać firmy z powodu wydania stronki w internecie która może nie zostać zaakceptowana lub zbyt mało dochodowa, nie chcę też łamać prawa...
Daiquiri
Masz obowiązek założenia działalności gospodarczej - jeżeli zarabiasz na czymś cyklicznie, np. regularnie sprzedajesz na allegro.

Co do obowiązku podatkowego, to z tego co się orientuje jest jakiś limit kwoty wolnej od podatku od jednego darczyńcy w jakimś okresie czasu. Jeżeli będziesz miał wiele drobnych wpłat, to pozostaje Ci ewentualne udowodnienie, że darczyńców było wielu a nie jeden. Wydaje mi się, że czytałam na vat.pl (bodajże), że np. paypal nie jest traktowany jako konto, więc "obowiązek podatkowy" rodzi się w momencie przelania tych pieniędzy na konto bankowe.

A mam limity smile.gif:
9.637 zł - jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do I grupy podatkowej;
7.276 zł - jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do II grupy podatkowej;
4.902 zł - jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do III grupy podatkowej.

w okresie 5 lat.
pyro
Ja używam Dotpay i nie musiałem rejestrować działalności gospodarczej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.