m2ka
21.11.2010, 18:26:10
Witam forumowiczów
Chciałem podzielić się z wami swoją wzruszająca historią, a więc do rzeczy...
Dzień jak co dzień, niedziela, jestem studentem na 3 roku infy. Nie chce dzielić się z wami nazwą uczelni, powiem jedynie że jest to uczelnia publiczna i na przyzwoitym poziomie (w rankingu polskich uczelni w 10 stopniowej skali ocenił bym ją na jakieś 6.5). Klasa nasza ma w tym semestrze zajęcia o nazwie "systemy mobilne", a zaliczenie przedmiotu polega na pracy grupowej i napisaniu "programu na telefon", w związku z tym, że znam PHP więc oczywiście postanowiłem napisać wersje "mobile" dla jednego ze swoich serwisów społecznościowych. Nad projektem pracowałem ja i 3 innych studentów nie znających tego języka więc poziom troszeczkę zaniżyłem. Oczywiście profesor prowadzący zajęcia zgodził się na taką formę zaliczenia i aplikacja po miesiącu była gotowa i dostępna w internecie.
Dziś prezentowałem projekt wykładowcy, który zresztą uznał że jest on naprawdę "ciekawy/fajny" itd, możemy liczyć na dobrą ocenę ale ... nie do końca o to chodziło. Po 15 minutach omawiania, profesor zadaje mi pytanie: "Czy ta strona działa on-line czy off-line ?". Trochę mnie to zdezorientowało i pomyślałem sobie że skoro jest to witryna internetowa to odpowiada standardowo na żądania http, wysyłane przez "użytkownika", i to przeglądarka internetowa może działać on-line lub off-line a portal skoro jest dostępny w internecie ...no cóż odpowiadam na dziwne pytanie, że działa on-line.
Profesor na to, że powinniśmy zrobić przynajmniej jeden z modułów np "wiadomości", tak aby działał off-line i np zapisywał dane ze strony do XML który edytowali byśmy offline a następnie wysyłali gotowy do przetworzenia z powrotem, oczywiście wszystko przez telefon. Pierwsze co pomyślałem, że to zupełnie niepotrzebne i zbędne rozwiązanie bo przecież gdy wyświetlę sobie stronę w przeglądarce to ona już nie pobiera żadnych danych i mogę sobie od razu formularz z danymi do edycji tam wyświetlić, co zresztą już tak działało. Pomyślałem "no ok" można zrobić tak jak radzi profesor, bo z nim dyskutował nie będę ale dodaje, że skoro mam edytować na telefonie takiego xml to będę musiał użyć jakiegoś innego języka programowania takiego który działa po stronie klienta bo php działa po stronie serwera przecież. Profesor bez zastanowienia mówi "można to zrobić w PHP".
Moje pytanie do was... Co miał na myśli profesor ? Instalacje apache'a z interpreterem php w telefonie ? najwidoczniej on albo ja czegoś nie zrozumieliśmy...
I pytanie nr. 2 jak byście rozwiązali taki problem ?
Zachęcam was do dzielenia się swoimi opowieściami z pracy i uczelni.
ADeM
21.11.2010, 18:34:13
Z Twojego postu wynika, że zrobiliście w pracy tylko jeden błąd. Mianowicie taki, że... nie napisaliście aplikacji na telefon (a taką mieliście napisać). Wszystko co napisaliście działa na jakimś serwerze, zwraca html'a, a telefon to tylko wyświetla (co nie jest Waszą zasługą). Poczytaj np. o "PHP for Android".
markonix
21.11.2010, 18:58:22
No dokładnie, miałeś zrobić aplikację na telefon - pierwsze skojarzenia, jakieś kalkulatory, rozkład jazdy (java).
Może nie do końca zrozumiałem ale Ty zrobiłeś wersje LAJT dla telefonów co nijak się ma jako mobilna aplikacja, bardziej wersja strony przystosowana na telefony.
To co powiedział Twój procesor to jak dla mnie jego dobra wola, że próbuje jakoś uratować Twój stracony na to czas - dopisać coś.
Ja bym przemyślał jakie funkcje ma Twój portal i co by miało sens w działaniu offline - przykład: gmail offline (no niby po co skrzynka e-mail bez dostępu do interentu, no a po to aby mieć dostęp bez łączenia się z internetem). Tak samo możesz skrzynkę PW ściągać, odpisywać na wiadomości, które dopiero po zalogowaniu do www zostaną wysłane.
m2ka
21.11.2010, 19:09:30
ADeM ....Tak. W pewnym sensie masz rację pozwolę sobie dodać klika słów. Pierwsze co chciałem napisać to, to, że nie mam żalu do profesora bo wystawił nam bardzo wysoka ocenę. Jednak zauważ, że właśnie on wiedział jeszcze przed napisaniem co chcemy zrobić gdyż projekt był omawiany i tak jak napisałem on go zaakceptował. Kolejna sprawa jest taka, że w sumie trochę źle określiłem charakterystykę przedmiotu bo głównym zadaniem, które miała wykonać każda grupa było stworzenie "systemu mobilnego" na który miała składać się jak sam prof. uznał normalna strona www i jakaś aplikacja z nią powiązana na telefon. Jedynie z czym bym się nie zgodził w twojej odpowiedzi to, to, gdy mówisz, tu cytat: "nie napisaliście aplikacji na telefon". Moim zdaniem kiedy pisze mobile.domena.pl aplikacja wyświetla się np na 240px i pisze że jest to wersja mobilna na telefon w dokumentacji i na samej stronie to jest to właśnie taka aplikacja i nie ważne gdzie wykonywane są obliczenia tylko na co jest "przeznaczona". Pisze (na telefon) to jest na telefon, pisząc zwykłą stronę www piszesz ją na komputer potencjalnego użytkownika (jego przeglądarkę) czy na serwer ?
Jeszcze jedno pytanie, trochę inne ale też o uczelnie chodzi...
Jeśli ktoś z was studiuje na Politechnice Wrocławskiej lub Warszawskiej albo na jakimś renomowanym Uniwersytecie jakie są w waszym odczuciu wymagania wykładowców ? ...może jakieś przykłady ? Co wy sami i wasi koledzy np. bierzecie na prace dyplomową ? jakiego typu problemy rozwiązujecie i jakie projekty robicie ?
ADeM
22.11.2010, 00:10:11
Wg. mnie się mylisz. Strona może zostać włączona na każdym urządzeniu. Może Ty piszesz strony na przeglądarki. Ale ja piszę aplikacje działające na serwerze.
Być może opisaliście to tak swojemu profesorowi, że pomyślał, że chcecie stworzyć jakieś zewnętrzne API dla portalu, a później podpiąć się pod to w telefonie. Piszesz, że w skład zadania wchodziła "jakaś aplikacja z nią powiązana na telefon" ( ze stroną ). Czym była Wasza aplikacja na telefon?
m2ka
22.11.2010, 10:15:13
Zobacz cały czas usiłuje ci powiedzieć, że On wiedział o tym co chcemy zrobić, mówił że możemy użyć normalnie PHP, że skro projekt jest większy niż planowane strony innych i nasza strona jest gotowa to wystarczy ze zrobimy wersje osobna na telefony, wyświetlaną w przeglądarce. Widzę że moje tłumaczenia są zbędne, bo co bym nie powiedział to i tak musisz powiedzieć coś żeby udowodnić mi że się mylę bo Pan Profesor ma zawsze rację tym bardziej że facet w ogóle PHP nie zna bo sam mi to mówił. ... i tak masz rację ja pisze strony na przeglądarki bo bez nich ja i moi znajomi nie jesteśmy w stanie ich wyświetlić/uruchomić a serwer to tylko "miejsce" z którego aplikacje będą widoczne i dostępne dla każdego.
Daiquiri
22.11.2010, 10:59:08
Może problem leżał w wyrażeniu "aplikacja na telefon" - jeden zrozumie "aplikacja działająca przez telefon", a drugi "aplikacja uruchamiana w telefonie". Zasadniczo tak trochę kolokwialnie i niepoprawnie mówimy o tych zagadnieniach. Zastanawia mnie jednak fakt, że nie wpadliście na charakter zadania poprzez wykłady. Przecież na wykładach powinna Wam zostać wyłożona teoria - i tutaj powinno stać się jasne, jak ów profesor rozumie zagadnienia mobilne.
PS. Skoro chłop nie zna PHP, to może pomyślał o tym języku jak o C/C++ czy Javie?
PS2. Jakbyś sobie stronę (pisaną w PHP) przez przeglądarkę wyświetlił tak ot, to HTML'a byś nie uraczył.
m2ka
22.11.2010, 12:07:38
Daiquiri też mi się wydaje że może myślał o tym jak o C++ czy Javie. Jeśli chodzi o wykład, już tłumaczę ...dopiero wczoraj mieliśmy pierwszy z tego przedmiotu (jakoś tak nam plan ułożyli), a jako grupa chcieliśmy zrobić projekt jak najszybciej i trochę się pospieszyliśmy. Dodatkowo zmartwił nas fakt że dokumentacje będziemy musieli nową zrobić, według szablonu który został pokazany nam na wykładzie.
Zainteresował mnie temat PHP for Android o którym wspomniał ADeM, szczerze nie wiedziałem o tym. Myślę, że kilka poprawek wykonam w tym (napisze jakiś dodatek), reszta grupy zrobi nową dokumentację i możemy liczyć na "upragnioną" ocenę.
Daiquiri
22.11.2010, 12:54:06
"Za szybko się pospieszyłeś"

.
vokiel
22.11.2010, 14:08:42
Bierzesz na warsztat JavaScript, do tego jakiś framework portujący kod na telefony (albo do języka natywnego danej platformy, albo dodający obsługę funkcjonalności telefonu z poziomu js). Piszę aplikację jak w AdobeAir czy jak Widżety pulpitu w Vista/Win7.
Jeśli chodzi o komunikację klient-serwer. Dane pobrane z serwera w momencie "bycia" telefonu on-line zapisujesz do local storage. Wszelkie zmiany przez użytkownika też, dopiero w momencie pojawienia się połączenia przesyłasz je na serwer.
Do obsługi telefonu z poziomu js (obsługa książki adresowej, pliki, dźwięki, wibracje, gps, akcelerator etc) możesz użyć np.:
PhoneGap,
Sencha Touch
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.