Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: połaczenie php + mssql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jaceksww
witam mam problem.. walcze z tym dosc dlugo wiec moze ktos mi pomoze?
musze polaczyc sie z baza mssql przy uzyciu php..

u uslugodawcy mojego serwera (niededykowany zwykle miejsce na serwerze apache) uslyszalem ze to mozliwe tylko na windows'owskim serwerze..
chyba tak nie jest wiec probowalem na localhost (webserv)

odkomentowalem ;php_mssql.dll
wrzucilem plik ntwdblib.dll do system32 (z webserv/php)

i nic..

$myServer = "mssql2005xxxxxxxxxxpl";
$myUser = "xxxxxxxxx";
$myPass = "xxxxxxxxx__";
$myDB = "xxxxxxxx";

//connection to the database
$dbhandle = mssql_connect($myServer, $myUser, $myPass)
or die("Couldn't connect to SQL Server on $myServer");

//select a database to work with
$selected = mssql_select_db($myDB, $dbhandle)
or die("Couldn't open database $myDB");

blad

Warning: mssql_connect() [function.mssql-connect]: Unable to connect to server: mssql2005.xxxxxxxxxxxxin C:\Program Files\WebServ\httpd\index.php on line 22
Couldn't connect to SQL Server on mssqxxxxxxorg.pl

moze ktos mi podpowiedziec jak to zrobic? dzieki
Quadina
Sądząc po komunikacie błędu to Twój hostingodawca nie dopuszcza do łączenia się do tej bazy danych z zewnątrz. Sprawdź może jakimś Microsoftowym toolsem do administracji bazą danych połączyć się najpierw, albo zapytaj swojego admina czy nie masz przypadkiem połączenia na jakimś niestandardowym porcie. Zwykle hostingodawcy nie pozwlają na łączenie się do bazy danych z zewnątrz - jedynie z konta na ich serwerze do którego jest ta baza danych przypisana.

Możesz to zweryfikować najprościej instalując MSSql u siebie i spróbować się do niego podłączyć lokalnie.

To bujda, ze z linucha nie da się podłączyć do MSSql - można bez problemowo, jest mase do tego funkcji i nie miałem z tym nigdy większych problemów smile.gif
jaceksww
"Sprawdź może jakimś Microsoftowym toolsem" moge sie polaczyc wiec wyglada na to ze z zewnatrz polaczenie jest ok.

Chyba jednak musze nad sama konfiguracja php popracowac. Probuje to zrobic na windows+webserv (windows+php+apache)
Sprobuje z ta baza na localhoscie i zobacze jak pojdzie..
Quadina
Zwróciłem uwagę, że nie wybierasz instancji sqla i możliwe, że dlatego nie możesz się podłaczyć. Spójrz gdzie dodałem zmienną $myDB :
  1. $dbhandle = mssql_connect($myServer.'/'.$myDB, $myUser, $myPass)

jaceksww
tez nie.. ten user i passw ma dostep do wszystkich baz.
sprawdzilem oczywiscie czy pomoze ale niestety nie.

badam dalej temat winksmiley.jpg
Quadina
Zainstalowałem sobie tego WebServera bo zwykle korzystałem z WampServera i łaczę się do swoich baz jak chce bez żadnych problemów, aż dziwi mnie dlaczego masz problem, bo nawet kopiuje Twój kod podmieniam moje dane i się łączę... Może sprawdź ustawienia swojego firewalla i sprawdź czy może inne porty są jakieś między Twoim lokalem a serwerem. Nie mam już pomysłu, może ktoś mądrzejszy się wypowie jeszcze i Ci pomoże smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.