Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekazywanie zmiennej z javascript do php i odwrotnie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szypi1989
Witam.Utworzyłem stronę www.I utworzyłem w javie script zmienną check.i Za pomocą ajaxu wywułuje skrypt php .Który zmienia mi wartość zmiennej check.Czy to możliwe? ponieważ próbuje i coś mi nie wychodzi.
Może być nawet tak że w php tworze zmienną check i dalej przekazuje do javy.:-(Proszę o pomoc ponieważ niewiem jak to rozwiązać.Jakiś mały przykład.
Mam coś takiego w pliku php :
echo "<script type=\"text/javascript\">
var check='1';
</script>";
to jest w php.
Proszę o pomoc
Quadina
Relacja PHP -> java script:
Przy korzystaniu np. z jQuery można ustawić czy ma się wykonywać javascript w requeście który zostaje wywoływany (bodajże evalScript), ustal go na true i w PHP drukuj tak jak masz w swoim przykładzie

Relacja Javascript -> PHP
Stwórz sobie formularz, uaktualnij jego wpisy z Twoich zmiennych a następnie ajaxem wyślij go do serwera.

Najlepiej jakbyś stworzył sobie jakiegoś diva, który będzie w odpowiednim czasie odświeżany - to jest wysyłał wszystkie parametry javascipt, i odbierał z PHP nowe ich wartości. Coś na zasadzie synchronizacji między stroną a Twoim serwerem.

Nie wiem jak Ci to prościej wytłumaczyć, bo sądząc po pytaniu raczej mało znasz się na programowaniu w PHP i Javascript. W razie jakichś bardziej szczegółowych pytań, wal śmiało smile.gif
PiterosWeb
możesz to zrobić np. za pomocą cookie lub get, to są takie najprostrze sposoby chyba. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.