Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Program do słownego opisu projektu.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lukaswoj
Witam

Zastanawiam się, czy jest jakiś programik ułatwiający tworzenie opisowej cześci projektu systemu. Mówię w sumie o edytorze tekstu, ale takim, który np pozwoli zdefiniować jakieś pojęcia (np. użytkownik, administrator, nabywca, częśc tranzakcyjna, ...) w jednym tylko miejscu i poźniej np w jakimś bloku tekstu, żebym mogł latwo zrobic hyperlink'a do którejś z definicji.
Taki programik mógłby np umożliwiać eksport do HTML'a.

Chciałbym czegoś takiego użyć na samym początku tworzenia projektu, podczas definiowania wymogów i analizy wymogów.

Pewnie takie programy jak Word czy Open Office nadawały by się do takiego celu, ale ja szukam czegoś prostszego, mniejszego, szybszego - zorientowanego na tworzenie tego typu dokumentacji.

Ma ktoś jakiś ciekawy namiar ?
lukaswoj
Od kilku dni "zabawiam" się z PHPDocumentorem i zaczynam dochodzić do wniosku, że właśnie tego narzędzia mógłbym używać do tworzenia dokumentacji projektu - dokumentacji na poziomie specyfikacji.

Heh, najciemniej pod latarnią - wertuje manuala od PHPDocumentora od tych kilku dni i nie wpadło mi do głowy, że on sam jest tworzony właśnie za pomocą PHPDoc'a a ten manual to właśnie słowny opis projektu smile.gif - hehe, śmiac mi się chce z samego siebie. smile.gif
wassago
Jedynym rozsadnym rozwiazaniem bedzie phpDocumentator - tj napisal lukaswoj.. dodam, ze taki manual mozesz exportowac do roznych formatow: CHM, PDF, XML, Html..

EDIT:

link: www.phpdoc.org
wersja 1.3.0, ma kilka bugow takze radze skozystac ze starszej.
lukaswoj
No eksportowanie do różnych formatów to też cudna sprawa.
Z każdą minutą coraz bardziej zachwycam sie tym "narzędziem" - naprawdę warto się z nim zapoznać smile.gif - napewno dojdzie do zbliżenia laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.