nospor
22.12.2010, 08:13:29
Hej,
mam domenę założmy strona.pl
Mam dużo linków do jednej treści na tej stronie, czyli np. strona.pl/tresc.html
Page rank strona.pl jest 3
Page rank strona.pl/tresc.html jest 4 - tylko ta strona ma taki pr,
Myślałem, że jak mi ktoś duzo linkuje na jakąś treść w stronie, to pr całej strony rośnie a nie tylko pr tej jednej tresci. Jest na to jakaś rada?
athabus
22.12.2010, 09:24:43
Nospor - pierwsza rada, to w ogóle nie przejmuj się PR. Jego wpływ na pozycjonowanie jest obecnie marginalny.
Co do samego PR to jego naliczanie jest osobne dla każdej strony, ALE strona z wysokim PR przekazuje go stronom do których linkuje. Np. ja mam stronkę z PR 4 i jeden link z niej wystarcza, aby inna strona wskoczyła na PR2 lub PR3. Podobnie pewnie jest u Ciebie.
Ogólnie jednak tak jak pisałem PR obecnie to taka zabawka, która w praktyce mało daje. Znacznie ważniejszy jest dobór słów kluczowych na stronie czy wsparcie ich odpowiednimi linkami. Sytuacja taka jak u Ciebie jest jak najbardziej naturalna i nie ma powodu się nią zajmować. Zostaw tak jak jest. Ewentualnie dołóż trochę linków na stronę główną to pewnie sama wskoczy na PR4.
PS. Jeśli masz dużo linków do tej strony to pomyśl nad odpowiednimi linkami wewnętrznymi - np. jeśli pozycjonujesz główną stronę na hasło "moja fajna stronka" to postaraj się taki anchor dać linkowi do głównej na tej dobrze podlinkowanej podstronie. Linkowanie wewnętrzne to bardzo ważna sprawa.
nospor
22.12.2010, 10:43:35
Cytat
Nospor - pierwsza rada, to w ogóle nie przejmuj się PR. Jego wpływ na pozycjonowanie jest obecnie marginalny.
Kto powiedzial ze mi chodzi o pozycjonowanie? Akurat co innego mialem na względzie

Cytat
Ewentualnie dołóż trochę linków na stronę główną to pewnie sama wskoczy na PR4.
Mam jeden link do głównej. Jest on od x czasu i sytuacja sie nie zmienila. A chyba nie mozna z jednej strony dawac x linkow do innej tej samej strony
PawelC
22.12.2010, 11:15:16
PR ma znaczenie i to bardzo duże, ale dla osób które zajmują się sprzedażą linków na stronie, wiadomo im wyższy PR, tym więcej na linku idzie zarobić.
Jedyna rada, to linkowanie strony głównej

Przy pomocy SWL udało mi się nabić, PR3, ale na wyższy to trzeba zapracować wartościowymi linkami. Najlepsze linki, to takie które mają PR.
kom1nek
22.12.2010, 13:15:26
Pr jest tylko znaczące wtedy jak sprzedajesz linki, jeśli chodzi o pozycje to Google nie bierze za bardzo tego pod uwagę. Liczy się pozycja. Każda podstrona może mieć inne pr potrzebne jest dobre linkowanie wewnętrzne.
vermis
22.12.2010, 14:15:50
Cytat(athabus @ 22.12.2010, 09:24:43 )

... w ogóle nie przejmuj się PR. Jego wpływ na pozycjonowanie jest obecnie marginalny...
Czyli mam rozumieć, że link ze strony z PR9 ma taką samą moc jak link ze strony z PR0?
athabus
22.12.2010, 14:49:43
@vermis może zajść taka sytuacja, że nawet ten link ze strony pr0 będzie lepszy. Np. masz stronę z fake pr 9 vs link tematyczny ze strony pr 0. Żeby jednak nie stawiać sprawy tak całkiem "biegunowo" - wolałbyś link z dowolnej strony z PR 2 i 1 linkiem przychodzącym czy ze strony PR 0 zgodnej tematycznie z pozycjonowaną stroną i kilkoma linkami przychodzącymi?
Dlaczego linki z PR są lepsze niż bez PR w sprzedaży - bo sprawdzenia PR + kilka innych rzeczy (np BL) pozwala na szybka ocenę wartości strony. Twierdzenie, że link ze strony z PR jest wart więcej niż ten bez PR jest z reguły prawdziwe (przy założeniu, że nie wchodzą w grę inne czynniki istotne w pozycjonowaniu). Natomiast twierdzenie, że PR wpływa na pozycję strony jest fałszywe. Inną sprawą jest, ze strony pozycjonowane mają zazwyczaj jakiś przyzwoity PR np. 4 czy 5. Ale jest to skutek uboczny pozycjonowania...
Niemniej tutaj nie mówimy o mocy linku z tej strony tylko o mocy samej strony. Tutaj PR sam w sobie nie ma znaczenia.
Sam PR obrazuje tylko i wyłącznie ilość/jakość linków prowadzących do strony. Bardzo łatwo można nabić pr publikując słownie 1 link na stronie z np. pr3. W algorytmie ustawiania kolejności wyników w Google sama wartość PR nawet jeśli jest brana pod uwagę to wpływa w sposób marginalny na wyniki. Znacznie większe znaczenie ma: ilość linków, tematyczność linków, treść strony, anchory linków przychodzących, optymalizacja treści, linkowanie wewnętrzne, tytuł strony i kilkadziesiąt innych rzeczy.
vermis
22.12.2010, 15:25:51
Zgodzę się, że PR danej strony nie ma większego wpływu na jej pozycję. Jednak nie powiedziałbym, że nie ma wpływu na pozycjonowanie, bo jednak w jakiś sposób odzwierciedla ocenę strony 'w oczach' google'a. A skoro pozycjonowanie to głównie backlinki to jednak PR ma znaczenie.
Strona zapleczowa o PR2 jest zazwyczaj słabsza niż ta z PR4. Pomijam tematyczność strony, wiadomo czynników wpływających na pozycję jest wiele.
darko
22.12.2010, 15:26:10
Cytat(athabus @ 22.12.2010, 14:49:43 )

W algorytmie ustawiania kolejności wyników w Google sama wartość PR nawet jeśli jest brana pod uwagę to wpływa w sposób marginalny na wyniki.
Skąd masz takie informacje? Jakieś źródło? Dziwią mnie takie opinie, skoro sam algorytm pr nie został ujawniony, a we wzorcu ogólnej postaci algorytmu są brane pod uwagę właśnie poszczególne składowe pr.
</EOT>
athabus
22.12.2010, 15:47:38
@vermis - zgodzę się, że PR jest jedną z miar wartości strony w oczach Google. Co prawda jest to miara bardzo mało wiarygodna, ale ogólnie jako "pierwsze sprawdzeni" strony jest ok.
@darko - ogólnie swego czasu sporo czasu spędzałem na pio i tam wiele osób testowało różne rzeczy. Wiem, że nie jest to twardy dowód - i zresztą bez ujawnienia algorytmu wyszukiwania nigdy nie można mieć pewności jak on działa.
Tak poza wszystkim to PR sam sobie raczej nie może mocno wpływać na wynik końcowy z natury samej miary. Dlaczego np. strona o samochodach z wysokim pr miałaby pojawiać się w wynikach zapytania na hasło buty. Zdajesz sobie na pewno również sprawę jak łatwo jest dzisiaj nabijać PR co zresztą robi wiele osób sprzedających linki.
Ogólnie z PR to mam wrażenie, że wszyscy myślą w złą stronę.
Strona dobrze pozycjonowana/mocna ma wysoki PR, ale wysoki PR nie oznacza, że strona jest dobrze pozycjonowana/mocna. PR na dzień dzisiejszy jest skutkiem ubocznym dobrego pozycjonowania (w tym także naturalnego), ale sam w sobie o niczym nie świadczy i nic wielkiego nie daje.
No ale cóż - twardych dowodów na to nigdy nie będzie i każdy może mieć tu swoje zdanie na bazie swoich doświadczeń.
darko
22.12.2010, 16:37:41
~athabus Teraz to ma sens

Ja mam podobne doświadczenia w tym temacie, chociaż może nie aż tak jednoznaczne wnioski, jak Twoje. Imo wysokość tego wskaźnika mówi mi jedynie o jakości treści strony. Pr jest jedną z około 200 składowych wyznaczających rzeczywistą pozycję witryny w wynikach wyszukiwania, stąd można stwierdzić, że wartość tego wskaźnika - oprócz odzwierciedlenia jakości strony i trafności jej treści do zadeklarowanej zawartości - tylko w nieznacznym stopniu wpływa na pozycję w wynikach wyszukiwania.
~nospor: logicznie rzecz ujmując - powinieneś więcej linkować (linkami o wysokim pr) do podstron z niższym pr

bo tutaj duży wpływ na wysokość tego wskaźnika ma właśnie ilość, ale przede wszystkim jakość linków prowadzących na taką podstronę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.