Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: porada prawna, prawo, domeny itd...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
propage
Sprawa wygląda tak.
1. Wykonaliśmy i uruchomiliśmy dla naszej klientki sklep i logotyp (sklep i logotyp w żadnym stopniu nie przypomina logotypu oskarżyciela)

2. W imieniu naszej klientki zarejestrowaliśmy domenę. A z zaniedbania jako dane "właściciela" domeny podaliśmy swoje dane, zamiast klienta i powód zwrócił się do nas jako do właściciela domeny.

3. Otrzymaliśmy pismo o tym, że naruszamy prawo autorskie. Bo nazwa domeny jest taka sama jak nazwa firmy w Niemczech, która zajmuje się również sprzedażą podobnego asortymentu, a znaki towarowe są zastrzeżone. Domena nie jest identyczna, różni się jedną literą.

Nasz klient umywa ręce.
Żądają wpłaty 15 tys euro + koszty jakiejś niemieckiej kancelarii, lub kierują sprawę do sądu, przynajmniej tak piszą.
Nie wiem co najlepiej w takiej sytuacji zrobić.
pedro84
Cytat(propage @ 13.01.2011, 19:27:26 ) *
Sprawa wygląda tak.
1. Wykonaliśmy i uruchomiliśmy dla naszej klientki sklep i logotyp (sklep i logotyp w żadnym stopniu nie przypomina logotypu oskarżyciela)

2. W imieniu naszej klientki zarejestrowaliśmy domenę. A z zaniedbania jako dane "właściciela" domeny podaliśmy swoje dane, zamiast klienta i powód zwrócił się do nas jako do właściciela domeny.

3. Otrzymaliśmy pismo o tym, że naruszamy prawo autorskie. Bo nazwa domeny jest taka sama jak nazwa firmy w Niemczech, która zajmuje się również sprzedażą podobnego asortymentu, a znaki towarowe są zastrzeżone. Domena nie jest identyczna, różni się jedną literą.

Nasz klient umywa ręce.
Żądają wpłaty 15 tys euro + koszty jakiejś niemieckiej kancelarii, lub kierują sprawę do sądu, przynajmniej tak piszą.
Nie wiem co najlepiej w takiej sytuacji zrobić.

Proponowałbym rozważanie zgłoszenia próby wyłudzenia. Wasza domena jest identyczna, czy nie?
kbsucha
Poważnie? Ktoś cie oskarża i żąda 15k i ty się pytasz na forum o PHP co masz zrobić? Odpowiedź jest bardzo prosta: udaj się na konsultacje do jakiejś kancelarii prawniczej. Wydasz parę stów, ale pewnie będziesz spał spokojniej.
propage
pójdę, ale nie o 20, a chciałem się wstępnie zorientować jakie jest prawo.

Nasza domena nie jest identyczna, różni się jedną literą w środku.
pedro84
Cytat(propage @ 13.01.2011, 20:34:46 ) *
pójdę, ale nie o 20, a chciałem się wstępnie zorientować jakie jest prawo.

Nasza domena nie jest identyczna, różni się jedną literą w środku.

IMO zwykła próba wyłudzenia.
vermis
Mi to wygląda na próbę wyłudzenia, ale najlepiej sprawdzić ten znak tutaj: http://msp.money.pl/zakladam_firme/znaki-towarowe/
czy jest w ogóle chroniony.
Lekko zmodyfikowane nazwy też podlegają ochronie, ale tak bez nazw trudno coś powiedzieć.
Mietek 81
W mojej opinie jest to próba wyłudzenia... Wszystko zależy jednak od tej jednej różnicy w nazwie.

Załóżmy
znakiem zastrzeżonym jest słowo jupiter

Jeżeli użyjesz w domenie nazwy

jupitersklep.pl
jupiter-sklep.pl

itp.: To możesz mieć problemy

Jeżeli zmieniłeś choćby jedną

np.:

jupiter na jopiter

To możesz być spokojny...
Przeczytaj trochę o ustawie o prawie przemysłowym a sprawa z pewnością Ci się trochę naświetli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.