Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Opinia]Aparaty Cyfrowe
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Tobi
Witam

Ostatnio zaimponował mi jeden aparat cyfrowy przede wszystkim ceną i komentarzami o Nim. Mianowicie jest to Kodak CX 6200. Niestety nie znam się aż tak dobrze, aby wszystko samemu ocenić: zalety, wady i uwagi dotyczące sprzętu. Dlatego proszę Was o opinię o Tym apracie, wymienienie jego wszelakich zalet, chociażby najmniejszej wady oraz uwag do tego sprzętu. A także czego on nie ma, co jest przydatne w tego typu sprzęcie. Daję kilka przydatnych linków:

http://www.aparatycyfrowe.pl/index.php?dz=...opis&id=kod6200
http://wwwpl.kodak.com/PL/pl/digital/digit...onsumerCX.shtml
Jojo
Akurat tak się składa, że posiadam taki aparat w domu. Szczerze mówiąc jest to odpowiednik zwykłej "idiot-camery" winksmiley.jpg . Zwykły analogowy aparat o podobnych funkcjach kosztuje około 50zł.

Jeśli chodzi o zalety tego aparatu to niewątpliwie największą jest cena. Ale IMHO na tym lista zalet się kończy.
Jeśli chodzi o wady:
:arrow: Dość drogie karty pamięci (myślenie, że 8MB pamięci spokojnie wystarczy jest błędem).
:arrow: Brak możliwości zmiany czasu naświetlania, przysłony, balansu bieli, lub jakichkolwiek parametrów ekspozycji.
:arrow: Obudowa nie sprawia wrażenia solidnej. Jak pierwszy raz wziąłem go do ręki, to wydawało mi się, że trzymam odpustową zabawkę.
:arrow: Dołączone oprogramowanie próbuje być mądrzejsze od użytkownika (nie wiem jak Ciebie ale mnie to maksymalnie wku**** winksmiley.jpg ).

Gdybym miał doradzić komuś zakup aparatu cyfrowego, to nie poleciłbym mu tego modelu. Choćby dlatego, że dokładając 200-250 zł można już kupić (co prawda używany) aparat o klase wyższy. Poszukaj czegoś na Allegro. Niedawno kumpel kupił Canona A40 w idealnym stanie za niecałe 600zł.
FiDO
Ja rowniez polecam dolozenie do czegos lepszego.
Sam na dniach, tygodniach kupuje Canona A60 za ok 800zl (na dzien dzisiejszy). W cenie do 1000 chyba nie ma lepszego (poza A70 jak sie znajdzie za <1000) apratu cyfrowego.

Jedyna jego wada moze byc mala ilosc MPix, ale ja patrze na to z innej strony. NIe potrzebuje zdjec w rozdzielczosci ~2048x1536, 1600x1200, ktore oferuje A60 jest mi az nadto wystarczajace (i tak pewnie czesc bede robil nawet w 1024x768), a pozatym od A70 nie rozni sie on niczym, optyka i elektronika ta sama. Widzialem zdjecia nim robione i jestem pod wrazeniem, makro od 10cm (teoretycznie, bo praktycznie to i nawet od ~5 sie da) tez sie przydaje.

Pozatym wiekszosc rzeczy da sie w nim ustawiac manualnie, m.in. to o czym wspomnial Jojo przy wypominaniu wad temu kodakowi, co moze sie przydac pozniej, jak fotografowanie Ci sie spodoba i ustawienia automatyczne przestana byc wystarczajace.

Kolejna zaleta moze byc to, ze obsluguje najtansze na rynku karty pamieci, czyli CF.
Dawid Pytel
FiDO: Dobry wybór. Mam A60 a miałem przyjemność porównać go z innymi aparatami i mogę z całą pewnością stwierdzić, że swoją optyką nadrabia swoje 2 MP! Bije na głowę sporą ilość aparatów klasy 3 MP. Jego w miarę niska cena pozwoliła mi dokupić do niego zestaw specjalnych filtrów co bardzo polepszyło jakość zdjęć na... wolnym powietrzu - bardzo polecam smile.gif

I to tyczy się wszystkich aparatów. Liczy się głównie optyka i możliwość ustawień manualnych a nie ilość pikseli.
Sh4dow
wszystko zalezy do czego uzywacie aparatow, bo te o ktorych mowicie tez mozna by zle opisac. Ja mam taki aparat jak w temacie i jestem z niego zadowolony. Nie ma jakiejs zajebistej optyki, kupilem go za niecale 600zl, wiec 200zl taniej niz wy, a 32mb karte mam za 50 zl. miesci sie na tym w sumie chyba 200 zdjec, i nie uzywam go do robienia zdjec typu mikro kosmos. kozystam jako aparat, taki zwykly domowy. Zdjecia wychodza bardzo ladne, a co do 8MB karty, to w 800x600 miesci sie jakies 40 zdjec, wiec zamiana z kliszy na taki aparat jest ciekawym rozwiazaniem.
a co do rozdzielczosci to 1600x1200 przydaje sie przy wydrukach i w zadnym innym przypadku.
Aparatu nie polecam ani nie odmawiam. Na ile cie stac, tyle bedziesz mial.
neo.priv
@Tobi

Wszytsko zależy do czego będziesz używał tego aparatu.

Po zapoznaniu się z danymi technicznymi aparatu stwierdzam że jest on tylko i wyłącznie do użytku domowego przez amatorów (bez obrazy).

Zdjęć naprawde superrr!!! nim nie zrobisz.

Do korzysic mozna zaliczyć panel LCD, zobaczysz na nim zrobione zdjęcie.

Minus - szybkie zurzycie bateri przez owy panel.
Proponuje dodatkowo zakup ładowarki z akumulatorkami, zobaczysz że się szybka zwrócą.

Można by pisac i pisać, lecz musisz sobie odpowiedzieć na pytanie: do czego będzie Ci słuzył ten aparat i wtedy wybierz odpowiedni.

P.S

Zwróć uwage na dostępne tryby ekspozycji i oprogramowanie dostarczone przez producęta.

Osobiście posiadam Cannon Power Shot A 70, jestem z niego bardzo zadowolony, spełnie moje oczekiwania choć po zrobieniu ok 2000 zdjęć jeszcze w pełni nie wykorzystałęm jego możliwości.

Gdzieś przeczytałem że 2.06.2004 pojawi sie w kioskach nowe czasopismo o aparatach cyfrowych z kolekcji "Chip special".
Jojo
Ja powiem tak: jeśli choć trochę interesujesz się fotografią to nie kupuj aparatu o którym pisałeś. Dla początkujących osób zainteresowanych fotografią poleciłbym cyfrówki z zakresu 800-1200zł.
Oprócz Kodaka posiadam również Canona A40 i z tego aparatu jestem zadowolony. Może nie spełnia on wszystkich moich wymagań, ale jest to na prawdę dobry i solidny aparat.
Podpisuję się również pod opiniami moich poprzedników na temat Canona A60 i A70. To są również bardzo dobre aparaty. Aktulanie namierzam się na zakup Canona G5 lub S1. To są już aparaty półprofesjonalne, warte 2500zł, ale możliwości jakie oferują rekompensują cenę zakupu w 100%.
Tobi
Ja chcę od czegoś zacząć. Dopiero zagłębić się w tajniki tej dziedziny. Wiele czytałem opinii początkujących o Tym aparacie i są zadowoleni...
Jojo
Owszem mogą być zadowoleni jeśli potrzebują aparatu do pyknięcia 5 fotek kumplom na imprezie lub wyjeździe nad jezioro. Moim zdaniem do tego ten aparat jest idealny. Prosty w obsłudze, mały, lekki i tani. Ale do niczego więcej się nie nadaje. Jeśli rzeczywiście chcesz się nauczyć fotografować (a nie pykać fotki) kup sobie coś lepszego. Na początku będziesz korzystał tylko z trybu automatycznego, ale z czasem zaczniesz oczekiwać od aparatu czegoś więcej, będziesz mógł zawsze przejść w tryb ręczny i zrobić jakieś nieco ambitniejsze zdjęcie.
Jak już pisałem jest to odpowiednik klasycznej "idiot-camery" czyli aparaty typu "wyceluj i wciśnij".
Tobi
to w takim razie co polecacie do robienia profesjonalnych zdjęć?? tzn. może źle powiedziałem zdjęć, która możnaby np. używać na stronie i byłyby bdb. jakości...
BzikOS
Jojo: G5 to dobry wybór smile.gif Mam i jestem bardzo zadowlony. Jedyne minusy jakie w nim dostrzegam to jednak spore szumy przy większych ISO, a także czasem przydałby się większy zoom.

Właśnie biorę rowerek i jadę popstykać trochę fotek winksmiley.jpg
Tobi
zmieniłem temat na trochę bardziej hydeparkowy, mam nadzieje, że będą tu się toczyły intensywne rozmowy o aparatach cyfrowych...
Dawid Pytel
Cytat
to w takim razie co polecacie do robienia profesjonalnych zdjęć?? tzn. może źle powiedziałem zdjęć, która możnaby np. używać na stronie i byłyby bdb. jakości...

Coś z:
- optycznym! zoomem
- jeżeli nie Canon, Nikon smile.gif to przynajmniej 3 MP
- możliwość ustawień manualnych
- f=2.8 - im mniej tym lepiej

i to na początek tyle smile.gif
Jojo
Cytat
Coś z:
- optycznym! zoomem

O tak koniecznie i radzę nie wierzyć w żadne tam cyfrowe. Lepszy efekt niż na cyfrowym zoomie można uzyskać powiększając fragment zdjęcia w dowolnym programie graficznym.
Cytat
przynajmniej 3 MP

Jeśli chodzi o megapiksele to też trzeba się zastanowić jak będziesz wykorzystywał zrobione zdjęcia. Gdy chcesz dużo zdjęć drukować to im więcej MP tym lepiej. Ale do oglądania na monitorze spokojnie wystarcza rozdzielczość 1024x768 lub zbliżona, a to jest niecały 1 megapiksel.

Jeśli chcesz zacząć zabawę w fotografię, to powinieneś kupić jakiś aparat w granicach 1000-1200 zł. To już jest zazwyczaj niezły sprzęt oferujący duże możliwości ręcznego ustawiania parametrów zdjęcia. Z firm ja polecam Canona i Nikona. Zdecydowanie odradzam wszelkiego rodzaju Trusty czy inne Mediatechy (mają zazwyczaj zastraszającą ilość MP i kosztują niewiele ale za to jakość matrycy jest tragiczna).

BzikOS: Canon S1 ma 10x zoom optyczny. winksmiley.jpg
neo.priv
Cytat
O tak koniecznie i radzę nie wierzyć w żadne tam cyfrowe. Lepszy efekt niż na cyfrowym zoomie można uzyskać powiększając fragment zdjęcia w dowolnym programie graficznym

Zdecydowanie popieram, wiekszość producętów chce nam pokazac możliwości aparatu i jaki on jest super podajac wielkie cyfry cyftowego zoomu.

Trzeba umieć to rozgraniczyć.

Cyfrowy zoom to nic innego jak zwykła interpolaryzacja wykonanego borazka. Zóżywa mnostwo naszego czasu i bateri.

Ja mam wyłączaoną opcję cyfrowego zoomu, zresztą specjaliści i zawodowcy go nie używaja go w aparacie, ten sam efekt dają dobrej klasy programy graficzne.

O wiele ważniejszą wartoscią jest wielkość zoomu optycznego, na niego trzeba zwracać uwage planując kupic dobry aparat.

Radze zainwestować i nie bać sie tych kwot, naprawde się opłaci.
PMadej
zapomnieliście że OLYMPUS to też jedna z najważniejszych firm na rynku. Osobiście posiadam Olympusa Camedia C750 Ultra Zoom z optycznym zoomem 10x i matryca 4MP jest to super sprzęt i polecam go wszystkim którym zależy na dobrych zdjęciach drukowanych i tym którzy chcą coś więcej od aparatu niż nacisnąć zoom ... a do ustawiania jest masę możliwości. Cena teraz ok 2600 zł troche dużo ale za jakość się płaci.
Tobi
a co sądzicie o tym? Mam nadzieje, że w końcu coś wybiorę...

http://www.aparatycyfrowe.pl/index.php?dz=...=opis&id=cana60
Jojo
Tobi: Uważam, że Canon A60 to bardzo przyzwoity wybór. Tylko jakbyś miał kupować to nie w tym sklepie, a raczej na Allegro. Tam można kupić nówkę z gwarancją za 800-850zł.
Tobi
Tak wiem, ale pokazuję tutaj, abyście ujrzeli wygląd oraz opis... Ma ten aparat jakieś wady??
Chewolf
Ja jestem totalnym amatorem ale używam Olympusa - super aparaty dokładnie (CAMEDIA C-4000ZOOM ). Nawet nie znam wszystkich możliwości tego aparatu (narazie winksmiley.jpg). No ale trochę schodzimy z tematu bo Tobiemu chodziło o coś innego... :-)
Dawid Pytel
Cytat
Tak wiem, ale pokazuję tutaj, abyście ujrzeli wygląd oraz opis... Ma ten aparat jakieś wady??

używam go ponad pół roku i jedyną wadą dla mnie, jest brak wyjścia na zewnętrzeną lampę błyskową no i brak czasu na przeczytanie do końca instrukcji obsługi aby ogarnąć całą jego manualną obsługę smile.gif

Jeżeli chcesz więcej informacji to pisz na priva smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.