Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Istnienie emaila w sieci - Funkcja sprawdzająca
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Zalharr
Witam wszystkich. Piszę formularz do pewnej strony, w którym wymagane jest podanie adresu email. Napisałem funkcje sprawdzające poprawność syntaktyczną emaila oraz to, czy serwer na którym znajduje się konto w ogóle istnieje. I teraz mam pytanie, czy istnieje jakiś sposób, aby dowiedzieć się czy taki użytkownik istnieje na danym serwerze?

Na przykład:
Użytkownik poda email janek@123.pl
Sprawdzam, czy posiada odpowiednią budowę (podanie @ itd.)
Sprawdzam następnie, czy serwer 123.pl istnieje za pomocą
  1. checkdnsrr()
oraz

Jeżeli serwer istnieje, chciałbym sprawdzić, czy login janek istnieje na tym serwerze.

Zastanawiałem się czy jest możliwość np. wysłania pakietu testowego na podany adres email, gdzie jeśli by dotarł, funkcja zwróciłaby wartość true, a jeżeli by został utracony, false (coś na zasadzie pingowania).

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
wdev
Najprościej - wysłać maila i poprosić o autoryzację (przez zawarty w nim link). I zabezpiecza Cię (użytkowników Twojej strony) przed próbami wpisania cudzego maila. Tak to sie robi praktycznie wszędzie.
thek
3 maja o 23.00 na Planecie pojawił się wpis o tym problemie autorstwa Tomasza Kowalczyka smile.gif Tak więc rozwiązanie masz pod nosem wyjaśnione. NIE DA sie tego zrobić bez zgody samego usera bo na taki "ping" musiałby odpowiedzieć serwer pocztowy, co z racji bezpieczeństwa byloby niemile widziane. Wyobrażasz sobie pingowanie serwera by wykryć jakie konta są utworzone by potem próbować się na nie wbić brute-forcem?
Zalharr
Rozumiem. Bardzo przydatny artykuł, dokładnie o to mi chodziło. Brałem taką ewentualność pod uwagę, ale miałem nadzieję, że jednak istnieje jakiś sposób. Dzięki za pomoc smile.gif Temat do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.