długość pola w bazie jest właściwa, wyczytałem, że to może być problem z PDO zenda ale konkretów nie znalazłem, nie miał ktoś problemów z zapisem długiego tekstu przez PDO zenda? W tej chwili mam tak:
1) przez pdo, nie działa
$db = Zend_Db_Table::getDefaultAdapter();
$select = $db->query("SET CHARACTER SET utf8");
$select = $db->query("SET NAMES `utf8` COLLATE `utf8_polish_ci`");
$query = $db->query("select id_worker from message where id_worker = ".$id_worker);
if( $query->rowCount() == 0 )
{
$db->query("INSERT INTO message ( id_user, id_worker, msgPL ) VALUES (".$id_user.", ".$id_worker.", CONVERT ('" . $msg . "' USING utf8 ) )" );
}else{
$db->query("UPDATE message SET msgPL = '".$msg."' where id_worker = ". $id_worker);
}
Oraz w tym samym miejscu inaczej zrobione, działa
$query = mysql_query("select id_worker from message where id_worker = ".$id_worker);
{
$query= mysql_query("INSERT INTO message ( id_user, id_worker, msgPL ) VALUES (".$id_user.", ".$id_worker.", CONVERT ('" . $msg . "' USING utf8 ) )", $connection );
}else{
$query= mysql_query("UPDATE message SET msgPL = '".$msg."' where id_worker = ". $id_worker, $connection); }
Moge mieć to drugie rozwiązanie ale nie wiem jak pobrać server, user, pass z pliku application ini tak żeby ustawienia dla bazy były w jednym miejscu, może to mi ktoś podpowie?